Eurodeputatul Victor Negrescu solicită Comisiei Europene sprijin urgent pentru asigurarea accesului la educație online

0
631

Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu atrage atenția asupra riscului grav generat de lipsa accesului la educație pe fondul crizei generate de coronavirus și propune o serie de soluții utile la nivelul României și al UE, într-un apel adresat președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European, inițiativa sa fiind susținută de alți 27 de membri ai Parlamentului European din 13 țări membre aparținând mai multor grupuri politice.

Apelul solicită asigurarea accesului egal la educația digitală pentru toți elevii și studenții și cere Comisiei Europene și statelor membre o intervenție urgentă pentru a preveni creșterea inegalității și a excluziunii sociale pe fondul actual generat de criza coronavirus. Scrisoarea semnalează faptul că închiderea școlilor tinde să dezavantajeze un număr mare de elevi care provin din medii defavorizate și care nu au acces la tehnologie și nici alte oportunități pentru a învăța, în afara celor oferite de sistemul educațional.

„Criza actuală generează o problemă uriașă pentru sistemele educaționale: inegalitatea. În timp ce dezvoltarea instrumentelor și platformelor online a permis multor școli din Europa să își continue procesul educațional într-un ritm aproape normal, un număr foarte mare de elevi și studenți din multe țări sunt lipsiți de astfel de avantaje. În timp ce unii elevi se pot conecta pe platforma online a școlii și pot continua procesul de învățare zilnic, din mediul sigur de acasă, mulți alții nu se bucură de luxul unui computer personal sau al unei conexiuni la internet, multe școli nu au acces la astfel de platforme și mulți profesori nu au instrumentele necesare pentru a putea continua cursurile. Cu fiecare săptămână care trece, crește diferența dintre aceste două lumi.  Acest decalaj nedrept ar putea influența decisiv modul cum pornesc în viață mulți copii, oportunitățile lor viitoare de a avea o carieră și de a-și îndeplini visurile”, susține apelul.

Europarlamentarul Victor Negrescu solicită Comisiei Europene și Consiliului European să acționeze pentru a preveni adâncirea dezechilibrelor sociale evidente astăzi în domeniul educației, susținând apelul recent al UNESCO pentru facilitarea accesului la învățământ la distanță și propunând o serie de măsuri care să fie aplicate la nivel european:

·         Crearea unei platforme educaționale comune europene, finanțată și gestionată de către Uniunea Europeană și la care să aibă acces toate școlile și universitățile europene. „Trebuie să ne asigurăm că niciun elev și niciun student nu este lăsat în afara sistemului educațional online și că toată lumea are acces la instrumente educaționale de calitate”, consideră Victor Negrescu, inițiatorul scrisorii deschise.

·         Sprijin urgent pentru copiii care provin din medii defavorizate, dar și pentru profesori, în special cei din zonele rurale, în vederea asigurării accesului la Internet și la resurse tehnologice necesare educației digitale. „Acest lucru poate fi realizat prin crearea unui sistem de vouchere finanțat de Uniunea Europeană”, consideră europarlamentarul român.

·         Sprijin pentru universitățile europene, precum și pentru studenții și profesorii aflați în stagii Erasmus. „Și universitățile europene sunt puternic lovite, prin perturbarea procesului de învățământ, prin întreruperea proiectelor de cercetare, prin stoparea mobilităților. Și ele au nevoie de sprijin pentru a-și menține rolul social”, susține europarlamentarul social-democrat.

Apelul atrage atenția asupra faptului că actuala criză forțează limitele sistemului educațional din Europa, cerând o acțiune comună din partea statelor membre și a instituțiilor europene pentru a identifica și implementa soluții pe termen lung, de natură să asigure buna funcționare a acestui sistem social vital. „În aceste momente dificile, Europa trebuie să își intensifice eforturile pentru a-și proteja viitorul. Gestionarea crizei coronavirusului și a efectelor sale economice nu trebuie să însemne o suspendare a planificării pe termen lung. Tocmai în aceste momente, liderii responsabili trebuie să se gândească la generațiile viitoare”, arată scrisoarea inițiată de social-democratul român. Apelul poate fi semnat aici https://www.change.org/EducationForAll