Teatrul Naţional din Craiova dă startul înscrierilor la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori

0
218

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a declarat deschise înscrierile pentru cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents”, care se va desfăşura la Craiova în perioada 27-30 iunie a.c. Festivalul se adresează regizorilor de teatru absolvenţi în anul universitar 2018, studenţilor regizori din ultimul an de studiu (anul III – licenţă, anul II – master) ai facultăţilor de teatru din România, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Înscrierile se fac până la data de 10 mai a.c. La prima ediţie, de anul trecut, Marele Premiu a fost obţinut de Andreea Ciocârlan, care, ulterior, a montat la Sala Studio a instituţiei spectacolul „Fete”, după un colaj de texte de Moliere, cu premiera la 17 februarie a.c.

Festivalul Internaţional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents”  este organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Departamentul de Arte, UNITER, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) Bucureşti. Potrivit Regulamentului, scopul îl constituie descoperirea tinerilor regizori de teatru care pot aborda noi forme de expresie regizorală şi crearea unui mediu prielnic pentru lansarea către public, dar mai ales către oamenii de teatru (directori de instituţii teatrale, critici, studenţi-artişti), a tinerilor absolvenţi ai specializării Regie.

«„Theater Networking Talents” va avea loc sub formă de competiţie, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenţii specializării regie de teatru. Participanţii se vor prezenta cu producţia de licenţă/disertaţie», precizează organizatorii. Juriul, format din „regizori de teatru, scenografi, actori, teatrologi sau personalităţi recunoscute ale vieţii teatrale româneşti sau internaţionale”, va aprecia evoluţia trupelor pe baza mai multor criterii, precum originalitatea şi creativitatea contribuţiei (regizorale, scenografice sau actoriceşti), adecvarea abordării şi unitate stilistică, performanţă artistică.

Câştigătorul Premiului pentru regie va fi invitat să pună în scenă un spectacol la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. El va face propunerile de spectacol până la data de 1 august 2018, cu maximum opt actori în distribuţie. De asemenea, va fi acordat Premiul Juriului Elevilor, acesta urmând a fi constituit din elevi de la mai multe licee din Craiova.

Pentru înscrieri, universităţile trebuie să desemneze maximum două propuneri  de spectacole, până la data de 10 mai, pe adresa de e-mail tntfest@yahoo.com. Selecţia spectacolelor propuse aparţine facultăţii de teatru de unde provine regizorul. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Sala „Ion D. Sîrbu”, Sala Atelier şi Sala „Amza Pellea”) şi la Departamentului de Arte al Universităţii din Craiova (Sala Studio şi Aula „Buia”).

La prima ediţie a festivalului, care s-a desfăşurat între 27 iunie şi 1 iulie 2017, Marele Premiu a fost obţinut de Andreea Ciocârlan, pentru regia spectacolului „Ei, şi?” după Eugene Ionesco (producţie U.N.A.T.C. Bucureşti). Câştigătoarea a montat apoi la Naţionalul craiovean spectacolul „Fete”, după un colaj de texte de Moliere.