SOS în Valea Timocului: Asimilarea unui popor prin distrugerea limbii materne

1
317

Faptul că românilor din Valea Timocului nu li sunt recunoscute drepturile, nu mai este o noutate. Faptul că există la Belgrad o presă aprigă, care periodic lansează atacuri dure la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului, nici asta pare să nu mai surprindă pe nimeni. Celor 300.000 de români din Timoc li se refuză drepturi elementare, precum învăţământ şi slujbe religioase în limba maternă.

Ultima găselniţă ca să o numesc aşa a fost publicată anul trecut, în cotidianul Pecat, chiar în ultimile zile ale lui decembrie, sub titlul "Problema vlahilor şi a bisericii româneşti", unde era acuzată minoritatea românească din Timoc că urmăreşte secesiunea Serbiei, cu sprijinul României. Acuzaţie gravă şi nefondată, în condiţiile în care ţara noastră şi-a arătat deschiderea faţă de statul vecin în ceea ce priveşte susţinerea Serbiei de a intra în Uniunea Europeană. Articolul relua tema falsă a "românizării" Timocului, ignorându-se deliberat originea reală a vlahilor: "Vlahii vin în faţa instituţiilor UE şi susţin că, prin cultură şi religie, sunt români. Este foarte posibil ca ei să ceară în curând autonomie... ". De fiecare dată, etnicii români sunt atacaţi la pachet cu Biserica.Temă falsă legată de adoptarea “limbii vlahe”Chiar în urmă cu câteva zile, Consiliul Naţional al Minoritaţii Rumâne, a lansat o temă falsă legată de adoptarea “limbii vlahe” ca limbă oficială a românilor/vlahilor din Timoc. Nici tinerii din Valea Timocului care studiază în România nu îmbrăţişează această iniţiativă. „Din start vă spunem, că noi studenţii afiliaţi la Asociaţia Studenţilor Timoceni nu suntem de acord cu acest alfabet pentru că nici un elev de acolo nu învaţă după acel alfabet, nu poate fi efectiv citit acel alfabet cu litere chirilice. Noi ştim din istorie că romani, respectiv, românii nu au citit cu litire chirilice. Pe Valea Timocului s-a făcut zilele trecute un fel de Referendum, iar partidele şi asociaţiile din Timoc le-a dat românilor/vlahilor să completeze declaraţii prin care aceştia îşi exprimau totalşul dezacord cu acest demers”, a precizat Aleksandar Najdanovic, preşedintele AST.

 

Protest trimis la Comisia UE de la Belgrad

Aşadar, partidele şi asociaţiile românilor/vlahilor din Timoc au trimis imediat la Delegaţia Comisiei Uniunii Europene la Belgrad şi la Reprezentanţa OSCE la Belgrad şi instituţiile de stat în România protestul, însoţit de declaraţiile oamenilor. Agenţia de presă Timoc Press a publicat pe site protestul respectiv, dar şi reacţiile ulterioare: „Noi subsemnaţii, reprezentanţii organizaţiilor ONG şi partidelor politice româneşti din nord – estul Serbiei vă informăm cu privire la presiunea constantă de asimilare forţată a populaţiei vlahe / române din nord-estul Serbiei. În cele din urmă şi prin confirmarea faptului că alegerile au fost regulate, deşi au existat plângeri la Comisia Electorală Centrală care le-au respins pe rând pe toate. În acest fel, partidele care sunt şi astăzi la putere în Republica Serbia au preluat conducerea Consiliul Naţional Vlah/Ruman pentru a arăta la Comunitatea Internaţională faptul că se respectă drepturile minorităţii…”

Întâlnire de urgenţă

Cel mai uşor se poate asimila un popor prin distrugerea limbii materne, şi având în vedere că vlahii / romanii vorbesc limba română, cel mai simplu mod de asimilare se produce prin crearea unui nou limbaj artificial şi noi caligrafii, care va crea confuzie în rândul populaţiei şi care în timp va crea o altă naţiune separată de identitatea originară a poporului nostru, şi care va dispărea în cele din urmă. „Cu ocazia unei astfel de decizii care creează o limbă artificială şi o naţiune artificială se pot aştepta proteste ale adversarilor prezentei decizii. În scopul preventiv de a contracara escaladarea unor astfel de probleme propunem să programaţi o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii principalelor partide şi organizaţii româneşti semnatarii acestui comunicat, cu intenţia de a se lua măsuri pentru protejarea comunităţii naţionale române din Serbia….”, se mai precizează în protestul postat pe Timoc Press.

 

 

 

Senatorul Badea : „Metode staliniste de reinventare a unor identităti lingvistice şi etnice false

O poziţie vizavi de acest demers a fost luată şi de către senatorul Viorel Badea, care şi-a transmis mesajul de la Strasbourg. „Sunt foarte dezamăgit de demersurile din ultima perioadă ale Serbiei care au ca scop de-românizarea celor pe care îi numesc vlahi şi care sunt, fără nici un dubiu, vorbitori de limba română. Instrumentalizarea Consiliului Naţional al acestei comunităţi în scopul negării identităţii vlahilor trebuie să înceteze imediat. Prin încercarea ridicolă de a inventa un aşa zis alfabet al unei limbi numite ”vlahe” se încearcă de fapt inventarea unei limbi pentru a se motiva o identitate  culturală şi etnică pretins distinctă de cea română, într-o manieră care ne trimite cu gândul la metodele staliniste de reinventare a unor identităti lingvistice şi etnice false”, a precizat senatorul Viorel Badea. În România, fiecare minoritate naţională este în primul rând recunoscută, iar apoi fiecare membru al unei minorităţi naţionale beneficiază de libertate religioasă, de învăţământ în limba maternă, dreptul de a-şi exprima identitatea culturală. Bineînţeles că printre beneficiarii acestor drepturi se numără şi membrii comunităţii sârbe din România.

Consulat general la Zaicear

După nenumărate semnale negative a venit şi o reacţie surprinzătoare din partea guvernul Serbiei şi anume a  aprobat deschiderea Consulatului general al României la Zaicear, în Timoc. Consulatul a fost subiectul a numeroase negocieri bilaterale, iar până în prezent Serbia refuzase cu îndârjire deschiderea acestui consulat care va servi o regiune unde trăieşte numeroasa comunitate de români/vlahi din Serbia. „Gestul Serbiei poate fi unul de deschiderere sinceră sau poate fi doar un gest singular. Oricum pentru Asociaţia Studenţilor Timoceni este un lucru foarte bun şi sper ca de acum înainte şi selectarea studenţilor să se facă prin acest Consulat”, a mai spus liderul AST.

 

1 COMENTARIU

 1. Va semnalam faptul ca pe data de 25 ianuarie 2012 a avut loc un eveniment de importanta si
  gravitate exceptionale!

  Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a votat un amendament la
  rezolutia 1632/2008 prin care a prelungit monitorizarea Serbiei in
  problema acordarii drepturilor legitime vlahilor DAR A CONSFINTIT
  INTRODUCEREA LIMBII VLAHE IN SCOLILE SI MASS-MEDIA DIN TIMOC.

  Vezi linkul
  http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=1155.msg6331#msg6331

  reprezinta alfabetul limbii vlahe

  Vezi linkul
  http://tolerance.ro/portal/minorities/the-reference-to-the-vlach-romanian-minority-in-eastern-serbia-on-the-resolution-of-the-parliamentar/

  reprezinta amendamentul la rezolutia 1632/2008

  La data de 25 ianuarie 2012 romanii din Timoc au primit o noua si grea
  lovitura. posibil ultima si posibil definitiva… de data acesta din
  partea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care a votat un
  amendament la rezolutia 1632/2008, prin care a prelungit monitorizarea
  Serbiei in problema acordarii drepturilor legitime vlahilor din
  Serbia.

  Va rog sa cititi cu atentie textul in limba engleza aflat pe linkul de mai sus
  IN MOD SPECIAL PCT. 167 SI PCT. 168

  adica
  The President of the newly established National Council of the Vlach
  minority indicated that the council had decided to work on the
  harmonisation of the Vlach language, the use of which remains a matter
  of dispute. The Serbian authorities explained that the Vlach language
  is not standardised. Some of the guaranteed minority rights are
  therefore not implemented in practice for the members of Vlach
  national minority, which is the main obstacle for the introduction of
  the Vlach language in all spheres of social life in Serbia, and
  prevents the creation of a department for Vlach language and training
  of teachers who could teach in Vlach language and disables the
  implementation of those rights which are the prerequisites for the
  introduction of the Vlach language in official use. However, this does
  not impede the working of the Vlach Minority Council. It has adopted
  its Statute, has elected its bodies, organises its sessions on a
  regular basis and implements planned activities, with a budget of 7
  282 726 RSD in 2011. (suma respectiva este de aprox. 68.000 Euro/an/2011)

  Cu alte cuvinte Consiliul Europei a fost dus de nas de sarbi in
  privinta STANDARDIZARII LIMBII SI ALFABETULUI VLAH, ca fiind diferite
  de limba romana. DE NECREZUT!!!!! INCREDIBIL!!! Cauta pe Internet
  despre alfabetul limbii vlahe si poti afla detalii incredibile despre
  o nou inventie sarbeasca pe filiera ruso-bolsevica acceptata de
  democratiile europene in secolul XXI…

  link
  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/O%20limba%20care%20nu%20exista%20si%20un%20atac%20la%20adresa%20statului%20national%20roman%20de%20Valentin%20Balutoiu.htm

  sa continuam insa…

  The Serbian authorities also pointed out that the 2002 census showed
  that, in the Republic of Serbia, but excluding the Autonomous Province
  of Vojvodina and the City of Belgrade, there is a total number of 2
  778 Romanians, but they do not make up 15% of the population in any of
  the units of local self-government. Bearing in mind Article 14.2 of
  the Framework Convention for the Protection of National Minorities,
  the legal prerequisites have not been met for the Romanian language to
  be introduced in official use in any of the units of local
  self-government of the Republic of Serbia, except in the Autonomous
  Province of Vojvodina.

  Adica romanii din Timoc NU VOR AVEA DREPTUL LA LIMBA MATERNA-ROMANA in
  scoli, mass media si biserica pentru ca nu depasesc pragul minim de
  15%, conform standardelor europene si in concordanta cu ultimul
  recensamant al populatiei din serbia, din 2002!!! Dar in schimb sarbii
  au unda verde pentru introducerea limbii si alfabetului vlah, pentru
  ca vlahii depasesc pragul de 15% dar ca etnie distincta!!!! LIMBA
  VLAHA este O INVENTIE 100% POLITICA dupa modelul limbii moldovenesti!!!!

  RUSINE POLITICIENILOR ROMANI DIN PARLAMENTUL EUROPEI PENTRU CA
  MANANCA BANII CONTRIBUABILILOR DEGEABA IN TIMP CE FRATII NOSTRI SUNT
  BATJOCORITI IN SERBIA, BULGARIA RUSIA SAU UCRAINA! RUSINE! RUSINE
  RUSINE!

  SI RUSINE MASS-MEDIA DIN ROMANIA CA NU FACE CUNOSCUT ACEST TEXT
  OFICIAL AL CONSILIULUI EUROPEI!!! RUSINE!!!

  Un aspect de Importanta si Gravitate deosebite a avut loc si anterior, in cursul
  lunii decembrie 2011, in regiunea Timocului sarbesc (Serbia de
  Rasarit). Consiliul National al Minoritatii Vlahe (http://www.vlasi.rs/) din
  regiune si Asociatia Gergina (reprezentante ale comunitatii vlahe,
  stipendiate de la
  Belgrad cu suma de 68.000 Euro/2011) au facut public, in ziarele
  centrale sarbesti, ca sa incheiat procesul de standardizare al
  alfabetului limbii vlahe, in doua variante ce vor fi folosite in
  viitor, in interiorul comunitatii (in variantele cu caractere
  chirilice si respectiv latine). Ambele variante de scriere cuprind
  cate 35 de semne grafice, corespunzatoare, chipurile asa zisei limbi a
  vlahilor.

  iata alfabetul, in cele doua variante, asa cum a fost el facut public in Serbia
  link
  http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=1155.msg6331#msg6331
  si
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=316179761740654&set=a.208812649144033.54522.208812242477407&type=1&theater

  decizia finala a celor doua asocitatii ale vlahilor, a fost publicata
  in cotidianul sarbesc novosti, la data de 18 decembrie 2011
  link
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:358283-Ozvaniceno-vlasko-pismo
  si
  http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=1165.0

  Din traducerea respectivului articol, publicat de ziarul sarb Novosti,
  reiese ca nu au fost implicate foruri stiintifice/academice din
  Serbia, ci ca mai degraba, respectiva standardizare a fost facuta de
  membrii unui ONG (Gergina), care au testat alfabetul prin Internet
  (forumuri de discutii) si au votat respectiva decizie in cadrul
  Consiliului National al Minoritatii Vlahe (entitate OFICIALA), care
  primeste anual de la Belgrad suma de 68.000 Euro, pentru activitati de
  prezervare a culturii si traditiilor specifice respectivei minoritati.
  Asadar, Consiliului National al Minoritatii Vlahe, finantat oficial si
  sprijint tacit neoficial de la Belgrad (probabil de Ministerul
  Minoritatilor Nationale si de cel al Culturii), declara public ca s-a
  incheiat procesul de standardizare al limbii vlahe si poate propune in
  2012, in mod oficial, RESPONSABILILOR DIN MINISTERUL EDUCATIEI DE LA
  BELGRAD SA INTRODUCA MANUALE SCOLARE, DICTIONARE, ATLASE ETC IN LIMBA
  VLAHA IN TIMOCUL SARBESC, dupa care sa invete tinerii romano-vlahi!!!

  ACUM AU INSA SI GIRUL FORURILOR EUROPENE!

  Pana in urma cu doi ani de zile Consiliul National al Vlahilor era
  condus de pro-romani si purta denumirea de Consiliul National al
  Rumanilor, in prezent acesta a fost
  preluat sub control de sarbi

  link
  (http://www.basarabeni.ro/stiri/articol/partide-sarbesti-ajutate-de-securitate-incearca-sa-puna-mana-pe-consiliul-national-al-rumanilor-din-serbia-1617/)

  Rezultatul il puteti vedea astazi pe siteul oficial al Consiliului
  National al Vlahilor

  link http://www.vlasi.rs/

  iata alt link cu trimitere la o intalnirii oficiale intre conducerea
  Consiliului National al Vlahilor si raportorii europeni din care
  reiese cum ultimii au fost manipulati grosolan!!!

  http://www.vlasi.rs/index.php?cat=5&id=214
  http://www.vlasi.rs/index.php?cat=5&id=223

  RUSINE POLITICIENILOR ROMANI DIN PARLAMENTUL EUROPEI PENTRU CA
  MANANCA BANII CONTRIBUABILILOR DEGEABA IN TIMP CE FRATII NOSTRI SUNT
  BATJOCORITI IN SERBIA, BULGARIA RUSIA SAU UCRAINA! RUSINE! RUSINE
  RUSINE!

  SI RUSINE MASS-MEDIA DIN ROMANIA CA NU FACE CUNOSCUT ACEST TEXT
  OFICIAL AL CONSILIULUI EUROPEI!!!

  politicienii romani prezinta aceste esec usturator al diplomatiei
  romanesti ca pe o mare victorie! RUSINE!!!

  linkuri
  http://www.timocpress.info/?p=4716
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4488-apce-romania-impune-un-amendament-la-raportul-final-privind-serbia-tema-drepturilor-romanilorvlahilor-din-timoc-prezenta-in-pozitia-delegatiei-romaniei-.html

Comments are closed.