În 2010 şi 2011 primăriile PDL au avut prioritate la banii din Fondul de rezervă al Guvernului Boc

0
439

Alocarea discriminatorie a banilor din Fondul de rezervă al Guvernului, i-a făcut până şi pe cei din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European să ceară Guvernului Boc să „repare de urgenţă această situaţie dificilă” pentru că  „cetăţenii unui stat european trebuie să fie protejaţi de către guvernul lor, şi nu pedepsiţi din cauza faptului că autorităţile locale nu au aceeaşi culoare politică precum cea a guvernului”. Partidul Social Democrat a făcut o situaţie a sumelor alocate din Fondul de rezervă care este la dispoziţia Guvernului pentru 2010 şi 2011, din care reiese că primăriile PDL conduc în mod detaşat. Parlamentarii din opoziţie au anunţat că vor depune o serie de modificări legislative pentru ca Fondul de rezervă al Guvernului să fie folosit, în viitor, pe criterii clare şi destinaţii precise.

Conform art. 30 alin. 2 din Legea 500/2002 a finanţelor publice: „Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”. Guvernul Boc a înţeles prin cheltuieli urgente sau neprevăzute, că trebuie să aloce în 2010 din Fondul de rezervă unor primari PDL peste 11 milioane euro, iar unor localităţi conduse de primari PSD – 3,19 milioane euro şi PNL – 1,48 milioane Euro. Din 216 oraşe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă din care 63 sunt conduse de primari PDL, 27 sunt localităţi cu primari PSD şi 22 – PNL. Oraşele conduse de primari PDL au primit în 2010 de trei ori mai mulţi bani – 4,3 milioane euro, faţă de localităţile conduse de primari PSD – 814.000 euro şi PNL – 568.000 euro. Cele mai mari alocări s-au făcut în ultimele zile din an, prin HG nr. 1379/28 decembrie 2010 când s-au alocat 177.000 mii lei.

Nouă hotărâri de guvern în 2011

Situaţia distribuirii acestor fonduri la nivel naţional, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene relevă faptul că cei mai mulţi bani s-au îndreptat spre oamenii PDL: 58% în 2009, 60% în 2010 şi aproape 50% 2011. Primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene ai PSD au primit 25% în 2009, 16% 2010 şi 17%  în 2011.  În 2011 s-a întâmplat la fel. De la începutul anului şi până acum, Guvernul Boc a alocat din Fondul de rezervă pe care-l are la dispoziţie, prin nouă hotărâri de guvern, suma de 196,28 milioane lei. Banii au fost direcţionaţi cu predilecţie către localităţile conduse de primari PDL. Cele mai multe fonduri destinate primăriilor PDL au fost alocate în judeţele Neamţ, Suceava, Cluj, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Bacău, iar cele mai puţine în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Satu Mare, Vrancea. În judeţul Dolj, deşi PSD are 46% dintre primari, trei sferturi din fondurile alocate în acest an s-au îndreptat spre primarii portocalii.

Oraşele conduse de primari ai opoziţiei ignorate

Luna trecută, din Fondul de rezervă al Guvernului s-au împărţit aproape 380 milioane de lei diverselor primării din ţară pentru acoperirea subvenţiei la energia termică. Pentru că nu s-a regăsit pe listă primarul din Brad, judeţul Hunedoara, a intrat în greva foamei. Gestul acestuia i-a făcut pe europarlamentarii din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European să protesteze faţă de modalitatea discriminatorie de alocare a fondurilor pe criterii politice de către guvernul de la Bucureşti, considerând că astfel de acţiuni vor duce la creşterea sărăciei în România: „Constatăm cu îngrijorare faptul că, în urma refuzului autorităţilor centrale de la Bucureşti de a sprijini comunităţile locale în achiziţia agentului termic necesar în sezonul rece, primarul oraşului Brad din România, membru al opoziţiei, a intrat în greva foamei. Opţiunea pentru o formă extremă de protest atrage atenţia asupra situaţiei grave a mii de familii din România puse în situaţia de a rămâne fără căldură în plin sezon rece. Cazul  este cu atât mai îngrijorător cu cât Guvernul de la Bucureşti a alocat luna trecută, din Fondul de Rezervă, sume de bani primăriilor conduse de membri ai partidul de guvernământ tocmai pentru această situaţie, multe oraşe conduse de primari ai opoziţiei fiind ignorate. Cerem Guvernului României să repare de urgenţă această situaţie dificilă. Cetăţenii unui stat european trebuie să fie protejaţi de către guvernul lor, şi nu pedepsiţi din cauza faptului că autorităţile locale nu au aceeaşi culoare politică precum cea a guvernului”. Modalitatea de împărţire a banilor publicin numai pe criterii politice, fără să se ţină cont de priorităţi şi de problemele reale, este o bătaie de joc. Protestul europarlamenarilor din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor cu siguranţă i-a lăsat reci pe guvernanţi. Parlamentarii PSD, împreună cu colegii de Uniune, din PNL, au anunţat că vor depune o serie de modificări legislative pentru ca Fondul de rezervă al Guvernului să fie folosit, în viitor, pe criterii clare şi destinaţii precise.