Lumânări aprinse la Craiova pentru victimele SIDA

0
424

De Ziua Mondială SIDA au fost aprinse lumânări şi la Craiova în memoria celor care au pierdut lupta cu cumplita maladie. În cadrul unei manifestări emoţionante, reprezentanţii bolnavilor, membrii Grupului de Coordonare Locală şi studenţii medicinişti au realizat o fundiţă din candele, simbolul de luptă împotriva acestei boli. Gestul lor, unul de solidaritate cu cei infectaţi, a fost în egală şi unul de asumare a responsabilităţii în prevenirea răspândirii infecţiei cu HIV.

De la începutul anilor ’90 şi până în prezent, 395 de doljeni au murit din cauza SIDA. Majoritatea, pentru că la vremea respectivă sistemul medical românesc nu era pregătit şi nu s-a putut adapta la tot ceea ce înseamnă această ameninţare. Pe atunci copii, mulţi dintre bolnavii care au supravieţuit acestei afecţiuni sunt acum tineri cu vârsta peste 20 de ani. Au fost infectaţi în spitale întrucât, pe atunci, nu se ştia că virusul HIV se transmite prin sânge, ori prin acele de seringă. În prezent, în judeţul Dolj figurează în statisticile medicale peste 200 de bolnavi.

Numai anul acesta, din ianuarie şi până în luna septembrie, au fost diagnosticate 16 cazuri noi de infecţie cu HIV, 13 persoane cu SIDA şi trei decese cauzate de afecţiune. „În anul 1988, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Adunarea Generală ONU au stabilit 1 Decembrie ca Ziua Mondială SIDA. Şi azi, pentru întreaga lume, SIDA rămâne o boală gravă şi sursa unor probleme complexe, atât din punct de vedere medical, cât şi social şi economic. În prezent, se pune tot mai mult accent pe asigurarea accesului pacienţilor la tratament”, a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Bolnavii, aduşi de multe ori pe marginea prăpastiei

Viaţa bolnavilor de SIDA nu este deloc uşoară. Pe lângă durerile fizice, chinul dat de multe ori şi de stigmatizarea socială, pacienţii cu HIV resimt din plin şi lipsa medicamentelor. Încă de la începutul acestui an, bolnavii din Craiova au avut foarte mult de suferit de pe urma sincopelor ce au apărut în asigurarea tratamentului. În repetate rânduri aceştia au cerut ajutorul autorităţilor, însă toate demersurile s-au lovit de multe ori de un zid al birocraţiei. Asta, tocmai într-un moment în care scopul campaniei din acest an, la nivel internaţional, este acela de a asigura accesul nediscriminatoriu la tratament, îngrijire şi servicii. Din păcate, potrivit specialiştilor, epidemia SIDA evoluează, iar  programele de prevenire HIV ar trebui să se adapteze rapid schimbărilor. S-a dovedit, spre exemplu, că impactul reacţiei împotriva SIDA este mai puternic în locurile în care programele de tratament şi prevenire au fost integrate într-o reţea de servicii sanitare şi sociale.

Situaţia de criză din prezent şi dificultăţile cu care se confruntă sistemul de Sănătate românesc au însă efecte negative asupra felului în care sunt trataţi pacienţii români.

117 decese înregistrate anul acesta

În România circa 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, iar 5.850 au murit din cauza acestei boli în perioada 1985-2011. Numai pe parcursul acestui an, între ianuarie şi septembrie, au fost depistate 405 noi cazuri cu HIV/SIDA şi au fost înregistrate 117 decese. „În acest moment, Ziua Mondială SIDA, care a început ca un moment de comemorare, este un prilej de a discuta despre modalităţile prin care boala poate fi prevenită. Trebuie luate toate măsurile pentru ca orice risc să fie înlăturat. În plus, testul de depistare a virusului HIV se poate face gratuit”, a spus Oana Mateescu, preşedintele Asociaţiei Europrotector.

În ciuda tuturor lipsurilor, progresele înregistrate în medicină au făcut ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimii cinci ani, numărul deceselor cauzate de SIDA  a scăzut cu peste 10 procente. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis.