Astăzi începe Mondialul de handbal feminin din Brazilia – Joga bonito, fetelor!

0
57

Tricolorele joacă mâine seară meciul de debut contra naţionalei Tunisiei

A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de handbal feminin debutează astăzi în Brazilia, jocul inaugural fiind chiar din grupa României, între ţara gazdă, Brazilia, şi Cuba. 24 de echipe vor participa, România fiind singura care a participat la toate cele 19 ediţii de până acum. Campioană mondială în 1962, vicecampioană a lumii în 1976 şi 2005, România este îndreptăţită să spere la un loc pe podium şi de această dată. „Tricolorele” vor juca mâine seară, de la ora 19, împotriva Tunisiei. Meciul se va disputa la „Ginásio do Ibirapuera“ din São Paulo, o sală cu o capacitate de 11.000 de locuri, care va găzdui şi fazele superioare ale competiţiei. De altfel primele 3 jocuri sunt unele accesibile, contra Tunisiei, Cubei şi Japoniei, disputele cu Brazilia şi Franţa urmând să decidă locul de pe care România va aborda optimile de finală. „Eu sper să le facem românilor o bucurie imensă. Fetele sunt motivate, evoluează cu multă plăcere şi asta nu mă face decât să fiu optimist. Ne lipsesc multe jucătoare de bază, dar cele care fac parte din lot sunt sigur că vor da totul să le suplinească. Franţa şi Brazilia vor fi cele mai periculoase adversare. Nu subestimăm pe nimeni, dar vom juca fiecare meci la victorie. Ne dorim enorm să terminăm pe primul loc în grupă şi să ajungem cât mai sus” a declarat antrenorul Radu Voina. România a disputat ultimul meci amical înaintea debutului la Mondiale contra naţionalei Coastei de Fildeş, câştigat cu 31-27. Lotul României: Talida Tolnai, Tereza Pâslaru, Denisa Dedu (portari), Cristina Vărzaru, Valentina Ardean-Elisei, Iulia Curea, Adriana Nechita, Ramona Farcău (extreme), Oana Manea, Florina Chintoan (pivoţi), Carmen Cartaş, Carmen Amariei, Adina Fiera, Eliza Buceschi, Mihaela Tivădar, Aurelia Brădeanu, Daniela Băbeanu, Oana Chirilă (linia de 9 metri). Absenţele de marcă din lotul României sunt interul Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume în 2010, accidentată, pivotul Ionela Gâlcă-Stanca, însărcinată şi portăriţă Paula Rădulescu, accidentată la Europeanul de acum un an.

Rusia e favorita principală

Specialiştii şi agenţiile de pariuri văd drept mare favorită a competiţiei Rusia, campioana ultimelor 3 ediţii: 2005, 2007 şi 2009. Deşi a terminat pe locul 7 Campionatul European din 2010, Rusia pare cea mai în formă naţională a momentului. Celebrul antrenor Evgheni Trefilov a reuşit să schimbe cu succes generaţiile, iar Rusia a defilat la Cupa Mondială din luna septembrie din Danemarca. Rusia are o cotă de 2,5 la 1 să câştige Mondialele, urmată în vizunea bookmakerilor de Norvegia (cotă 3,8 la 1), Franţa şi Muntenegru (cotă 8 la 1), România fiind apreciată cu a 5-a şansă la titlu, cu o cotă de 10 la 1.

Modificări de regulament

IHF a hotărât câteva schimbări de regulament pentru jocul de handbal care vor fi adoptate pentru prima dată la Campionatul Mondial din Brazilia. Cea mai importantă este aceea că antrenorii vor putea trece pe foaia oficială de joc 16 handbaliste, în loc de 14 ca până acum. Apoi, tehnicienii vor putea solicita 3 time-outuri pe meci, cu unul mai mult decât pînă acum. Fiecare antrenor va primi trei cartonaşe verzi, numerotate de la 1 la 3. O echipă poate avea maximum două time-out-uri pe repriză, iar în ultimele 5 minute ale meciului, antrenorul nu poate cere întreruperea jocului decât o singură dată, chiar dacă nu a utilizat cartonaşele.

Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală (meciurile fiind programate în 11-12 decembrie), fază eliminatorie, la fel ca sferturile de finală (14 decembrie), semifinalele (16 decembrie), urmate de finale (18 decembrie). Echipa României nu se va muta din Sao Paolo dacă se va califica în fiecare fază superioară a competiţiei. Campioana mondială se va califica direct la Jocurile Olimpice de la Londra, iar echipele clasate pe locurile 2-7 vor juca în turnee preolimpice, cele clasate pe locurile 2-4 având drept de organizare al acestora. Turneele preolimpice sunt programate în luna mai 2012.

Meciurile României (în direct la Dolce Sport):

3 decembrie: România – Tunisia (ora 19)

5 decembrie: România – Cuba (ora 19)

6 decembrie: România – Japonia (ora 21.15)

8 decembrie: România – Brazilia (ora 23.45)

9 decembrie: România – Franţa (ora 21.15)

Componenţa grupelor:

Grupa A (Santos): Norvegia, Muntenegru, Angola, Germania, China, Islanda.

Grupa B (Barueri): Rusia, Kazahstan, Olanda, Coreea de Sud, Spania, Australia.

Grupa C (Sao Paolo): România, Franţa, Brazilia, Tunisia, Cuba, Japonia.

Grupa D (Sao Bernardo): Suedia, Danemarca, Croaţia, Argentina, Coasta de Fildeş, Uruguay.