Forţele de ordine, în mijlocul craiovenilor, de Ziua Naţională a României

0
65

Zeci de craioveni s-au înghesuit, ieri, la finalul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, în preajma poliţiştilor şi jandarmilor care au prezentat, în centrul municipiului, o parte din tehnica din dotare folosită la intervenţiile în teren.

Ca de obicei, standul “mascaţilor” de la Serviciul de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj a strâns cei mai mulţi curioşi. Fie că au încercat armamentul luptătorilor sau echipamentul, fie că şi-au făcut doar fotografii alături de “mascaţi”, oamenii au părut foarte încântaţi să-i poată vedea de aproape şi să primească lămuriri despre utilizarea fiecărui obiect din cele expuse. Foarte mulţi s-au arătat interesaţi şi de dotarea laboratorului mobil criminalistic – una din autospecialele folosite în teren, în special în cazul unor evenimente cu victime, pentru investigaţii amănunţite. Trusele de ridicat amprente, fiolele cu substanţe folosite pentru diverse analize de laborator, ochelarii de protecţie, lămpile cu ultraviolete, toate instrumentele criminaliştilor au fost analizate atent de privitori. Cât despre Loganul Serviciului Rutier, la un moment dat poliţistul care încerca să le explice cum funcţionează radarul abia mai avea loc în maşina care se umpluse cu copilaşi gălăgioşi, care s-au înveselit brusc în momentul în care au fost pornite semnalele acustice de avertizare.

Şi jandarmii au fost luaţi cu asalt de curioşi, mai ales că, din grupa de intervenţie care a fost prezentă în centrul municipiului au făcut parte şi câteva fete ce au atras privirile tuturor. Astfel că, mulţi craioveni au stat la rând să-şi facă fotografii alături de jandarmeriţe şi de colegii lor.

De altfel, atât la cele două unităţi de jandarmi din Craiova – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova –, cât şi la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, au fost organizate, în aceste zile, diverse manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale. Au avut loc expuneri legate de semnificaţia Zilei Naţionale a României, poliţişti şi jandarmi cu merite deosebite au fost avansaţi la gradul următor înainte de expirarea stagiului minim şi s-au desfăşurat competiţii sportive, câştigătorii fiind premiaţi în cadrul unor şedinţe festive. În plus, la sediul IPJ Dolj, surpriza şedinţei organizate cu acest prilej, a constituit-o prezenţa fostului ministru al Internelor, Doru Viorel Ursu. Acesta le-a prezentat cadrelor unităţii şi invitaţilor care au umplut amfiteatrul „General Ion Eugen Sandu”, cele două volume din cadrul besttseller-ului “Din Arhivele Secrete, cele 49 de dosare – Sânge şi carne de om”. Este vorba despre cartea întâi – “Drama Unui Minister” şi cartea a doua  – “Sibiu, Acvariul morţii”.