Parcul „Romanescu” are un Teatru de Vară avangardist

0
2052

PAGINA UNUTeatrul de Vară, o investiţie de 800.000 de euro, fonduri europene, este de acum gata pentru a găzdui evenimente culturale. Amplasată în incinta Parcului „Nicolae Romanescu” şi bine poziţionată în apropierea Casei Bibescu şi Pavilionului Fanfarei, noua arenă acoperită beneficiază de toate dotările moderne şi impresionează prin designul avangardist al acoperişului. Cu această reabilitare profundă, ulterioară celei de la Grădina Zoologică, municipalitatea craioveană se apropie la câţiva paşi de finalizarea întregului proiect de remodelare a Parcului „Nicolae Romanescu”.

  În prezenţa primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a viceprimarilor Mihail Genoiu şi Adrian Cosman, precum şi a administratorului municipiului, Radu Preda, noul Teatru de Vară a fost recepţionat, după aproape 3 ani de la deschiderea şantierului. Probleme financiare ale constructorului, SC Atlas SA, şi dificultatea ridicată a acoperişului au dus la întinderea execuţiei proiectului cu mult peste termen. Cu toate acestea, acum, la final, putem vorbi nu doar de o reabilitare, ci de o reconstrucţie de la zero a Teatrului de Vară.

  «Ieri (n.r. – luni, 31 octombrie) s-a finalizat recepţia la Teatrul de Vară. Mai trebuie ridicată organizarea de şantier şi făcut curăţenie pentru a putea fi folosit. Este o investiţie de aproximativ 800.000 de euro din fonduri europene, cea de a doua investiţie mare din Parcul „Nicolae Romanescu”, după Grădina Zoologică. Şi, pot să vă dau o ştire în premieră: ieri, Ministerul Culturii s-a activat şi ne-a trimis şi avizul pentru gardul din Parcul „Romanescu”, astfel încât într-o lună – o lună şi jumătate să putem să începem recepţia la toată zona», a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Instituţiile de cultură, aşteptate cu spectacole

  Primarul Craiovei a mai spus că este un teatru de vară nou, futurist, după concepţia unui arhitect craiovean şi că este, la ora actuală, cea mai mare sală de spectacole pe care o are municipalitatea la dispoziţie. „A fost destul de greu de realizat această construcţie, din motivele pe care le cunoaşteţi foarte bine, şi anume că toate aceste arce au fost foarte greu de montat şi de construit, în primul rând. Chiar dacă a mai durat un pic până să ajungem la recepţie, astăzi putem spune că şi Teatrul de Vară este finalizat. Aşteptăm artiştii din instituţiile noastre de cultură să îl ocupe cât de curând. Cred că, la ora actuală, este cea mai mare sală de spectacole pe care o are municipalitatea la dispoziţie, asta dacă nu ne gândim la Sala Polivalentă sau Centrul Multifuncţional, dar ca instituţie de cultură este cea mai mare, iar în aer liber este singura”, a mai precizat Lia Olguţa Vasilescu.teatrul de vara (4)

Nu sunt restricţii pentru vizitatori

  După recepţie, Teatrul de Vară se află în administrarea Primăriei Craiova şi urmează să fie cedat RAADPFL-ului. «Deocamdată, este supravegheat de Poliţia Locală şi nu cred că vom niciun fel de surprize. Nu vor fi niciun fel de restricţii în parcul „Nicolae Romanescu”, Grădina Botanică are un anumit specific şi plantele de acolo trebuiesc protejate, dar aici, dacă vor să se aşeze cu păturile, craiovenii pot să o facă liniştiţi, pentru că aici nu operează niciun fel de interdicţii», a mai precizat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Acoperişul, montat prin satelit

  Capacitatea Teatrului de Vară este de 878 de locuri, iar ceea ce impresionează este acoperişul cu arcade şi învelitoare demontabilă. „Fundaţia construcţiei este de 3,80×3,80 la trei metri adâncime. Două tone de oţel beton au fost folosite pentru fundaţie şi 158 metri cubi de beton. Acoperişul are, în arcadă, ţeavă cu diametrul 406 x 12 mm grosime. Sunt 5 arce, cu o lungime între 45 şi 77 metri, care sunt prinse pe plăci metalice înglobate în armătură şi prezoane ce cântăresc 1.800 kg. Protecţia anticorozivă s-a făcut cu trei straturi de grund şi două de vopsea. Asamblarea arcelor s-a făcut în fundaţie, cu buloane de diametru 96, cu ajutorul cheilor dinamometrice”, ne-a precizat Nicolae Cârlugea, reprezentat SC Atlas SA, constructorul lucrării.

  Teatrul de Vară dispune de o scenă de mari dimensiuni, în lateralele căreia sunt amenajate cabine pentru artişti, duşuri, toalete pentru public, inclusiv spaţii speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. „Instalaţia de sonorizare are 56 de proiectoare de scenă. Inclusiv pentru lumina de fond. Sistemul este wireless şi se poate merge cu microfonul până la Casa Bibescu. Puterea instalată pentru sunet este de 24 Kw. În faţa scenei este amenajată şi o fosă interioară demontabilă necesară orchestrei”, ne-a declarat Florin Moisescu, reprezentat al SC Butterfly Effect, subcontractant ce a asigurat dotarea tehnică a teatrului.teatrul de vara (3)

Undă verde pentru consolidarea podului suspendat

Ultima intervenţie pe care Primăria Craiova o face în Parcul „Nicolae Romanescu” este consolidarea podului suspendat. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat, ieri, că odată cu avizul pentru gardul de la insula lebedelor, s-a primit şi avizul suplimentar pentru reabilitarea podului. „Ne-au dat ieri (n.r. – Ministerul Culturii) un aviz suplimentar, pe care l-am cerut ca să putem să umblăm puţin şi la podul suspendat, astfel încât să înlocuim scândurile. Investiţia se va face cu bani de la bugetul local, pentru că fondurile europene s-au finalizat pe noul exerciţiu financiar. Deci, la ora actuală, putem să ne apucăm şi de această procedură, pentru că, evident, avem avizul, dar trebuie să lucrăm cu cineva care este specializat în monumente. Mai trebuie să facem şi gardul, iar culoarea trebuie să fie verde, ni s-a indicat foarte exact acest lucru de către Ministerul Culturii”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Parcul „Romanescu”, primul înscris în Registrul spaţiilor verzi

  Întrebată cum apreciază lucrarea generală de reabilitare a parcului «Nicolae Romanescu», primarul a spus că, acum, arată foarte bine. «Mie îmi place foarte mult cum arată parcul „Romanescu”. Probabil aţi văzut că nu s-a distrus, aşa cum anunţau cârcotaşii, în urmă cu câteva luni de zile. Nu s-au tăiat arbori, decât cei care au fost deja uscaţi şi pentru care am primit aviz de la Agenţia de Mediu. Sigur se vor mai tăia şi alţii cu ajutorul Mediului, pentru că sunt găunoşi şi sunt un pericol pentru cetăţeni. În acelaşi timp, noi plantăm ceva în locul lor, astfel încât să nu fie afectată deloc vegetaţia», a mai declarat primarul Craiovei. În acest moment, Primăria Craiova se află în procedură de achiziţie pentru Registrul spaţiilor verzi, unde prima dată trebuie să intre Parcul „Nicolae Romanescu”.

„Avem termen până la sfârşitul anului 2017 de la Ministerul Culturii să regândim toată partea de vegetaţie, care nu a intrat pe fonduri europene. Deci, cei care au spus că toată această investiţie ar fi afectat într-un fel vegetaţia, trebuie să ştie că nu s-a umblat deloc la vegetaţie. Dimpotrivă, avem acum o reţea destul de mare de canalizare şi de aspersoare, astfel încât în momentul în care  se va dori să plantăm tot felul de plante recomandate de specialiştii în Mediu, putem să facem acest lucru liniştiţi”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.teatrul de vara (5)

Hipodromul rămâne prins în acte ministeriale

Hipodromul rămâne deocamdată un frate vitreg al parcului. Din cauză că nu s-a reuşit preluarea în proprietatea municipiului a acestuia, nu s-au putut aloca nici fonduri pentru modernizarea sa. „Mai rămâne hipodromul, pe care l-am cerut în urmă cu 3 ani de zile, de mai multe ori chiar la Ministerul Tineretului. A fost şi o Hotărâre de Guvern care avea un anumit circuit, ea s-a oprit chiar la Ministerul Dezvoltării, care ne-a spus că este o problemă pe Legea calului. Să sperăm că va fi rezolvată foarte urgent, cu atât mai mult cu cât noi nu avem cai de rasă în interiorul hipodromului, astfel încât să putem să-l preluăm şi să-l amenajăm. Este un mare păcat. Parcul, aşa cum arată, acum, este o adevărată bijuterie, toate celelalte construcţii care aparţineau de municipalitate au fost refăcute, singurul lucru în care a mai rămas de investit este hipodromul”, a punctat edilul Craiovei.

 

Valoarea totală a proiectului este de 4.391.603 lei, din care 3.489.624 lei este contribuţia Uniunii Europene, 766.544 lei – cea a Guvernului României şi 135.433 lei sunt asiguraţi de beneficiar, în speţă Primăria Craiova. Sursa de finanţare a proiectului a fost Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul „Poli de creştere”, categoria de operaţiuni: Reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv a locuinţelor sociale şi îmbunătăţirea serviciilor sociale.

  În cadrul proiectului au rezultat: reabilitarea, modernizarea şi amenajarea a 878 locuri în cadrul Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” Craiova; suprafaţă amfiteatru reabilitat – 750,00 mp; suprafaţă scenă şi anexe reabilitate – 380,00 mp; suprafaţă grupuri sanitare construite – 48,13 mp; suprafaţă alei pietonale – 800,00 mp şi suprafaţă spaţii verzi – 1.066,53 mp

LAURA MOŢÎRLICHE şi VALENTIN CEAUŞESCU

teatrul de vara (2)

teatrul de vara 1