Autorul crimei din Rovine, condamnat definitiv la 14 ani de detenţie

0
246

Tânărul de 21 de ani din Pleniţa, Bogdan Nicolae Dosoftei, care a înjunghiat mortal un tânăr de 19 ani, pe strada „Maramureş” din cartierul Rovine, la jumătatea lunii ianuarie, şi a mai rănit altul, tot de 19 ani, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova i-a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, apelul declarat împotriva sentinţei din 29 mai a.c., prin care Tribunalul Dolj l-a condamnat la o pedeapsă totală de 14 ani de detenţie.

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, autorul participa la o petrecere, în apartamentul 19 din blocul C 31, de pe strada „Maramureş”, din cartierul craiovean Rovine. În timpul petrecerii, unul dintre tineri s-a certat la telefon cu altul, din cauza unei fete, au stabilit să se întâlnească, lucru ce s-a şi întâmplat până la urmă. Cele două găşti de tineri s-au luat la bătaie în apropierea apartamentului unde se desfăşura petrecerea, sărbătoritul şi Bogdan Dosoftei au coborât să-şi ajute prietenii, iar în încăierarea, inculpatul l-a înjunghiat cu un cuţit cu lamă rabatabilă tip briceag în zona toracică pe Grigorie Robert Adrian, în vârstă de 19 ani. Victima a ieşit pe uşa din spate a blocului şi s-a oprit într-o parcare din apropiere, unde a şi decedat.

Inculpatul a continuat agresiunea şi l-a înţepat cu cuţitul în zona coapsei piciorului drept şi a umărului drept pe Doru Gheorghe Voicu, tot de 19 ani, care a fugit pe strada Maramureş, şi l-a mai lovit cu pumnul în zona feţei pe un alt tânăr. „După comiterea agresiunilor, inculpatul Dosoftei Nicolae Bogdan a revenit în apartament, unde s-a spălat pe mâini de sânge şi a ascuns cuţitul sub pătura de pe patul din sufragerie, unde a fost găsit de organele de anchetă”, au reţinut procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Dosoftei.

Medicii legişti au constatat că „moartea numitului Grigorie Robert Adrian a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne urmare a unei plăgi toracice înjunghiate cu secţionarea venei pulmonare drepte”. La audiere, în faţa anchetatorilor, inculpatul a recunoscut săvârşirea infracţiunilor de care este acuzat şi a susţinut că a lovit cu cuţitul la întâmplare, în timp ce era lovit de persoana vătămată şi victimă. Bogdan Dosoftei a fost reţinut pentru 24 de ore, pe 16 ianuarie, seara, fiind introdus în arestul IPJ Dolj, iar pe 17 ianuarie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de atunci fiind în spatele gratiilor.

Pe 23 februarie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Bogdan Nicolae Dosoftei a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de omor şi lovire sau alte violenţe. Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Instanţa a admis solicitarea şi pe 29 mai a.c., a pronunţat sentinţa, tânărul primind o pedeapsă totală de 14 ani închisoare pentru cele două infracţiuni. În plus, judecătorii au dispus ca Dosoftei să plătească rudelor celor două victime 50.000 euro daune morale şi aproximativ 65.000 lei despăgubiri materiale (aici fiind incluse şi cheltuielile de spitalizare ale tânărului pe care l-a rănit).