Face aproape 10 ani de puşcărie după ce a împuşcat un bărbat din Segarcea

0
147

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în cazul tânărului de 23 de ani, din oraşul Segarcea, ajuns după gratii în urmă cu mai bine de un an, pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Anchetatorii au stabilit că tânărul, cu o armă de vânătoare deţinută ilegal şi confecţionată artizanal, l-a împuşcat pe un localnic de 49 de ani, cu care avea neînţelegeri de mai mulţi ani. Pentru faptele sale a primit o pedeapsă totală de 9 ani şi 10 luni închisoare, fiind menţinut după gratii. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

tribunalReamintim că poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au fost anunţaţi pe 20 iulie 2016, în jurul prânzului, despre un eveniment soldat cu rănirea gravă, prin împuşcare, a unui bărbat din oraşul Segarcea. Echipa de cercetare condusă de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a ajuns la faţa locului, fiind demarate cercetările pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a petrecut fapta. Astfel, potrivit anchetatorilor, s-a stabilit că, între autor, Adrian Ionuţ Brebenoiu, de 23 de ani, din localitate şi Paul Lican, de 49 de ani, tot din Segarcea, exista o stare conflictuală mai veche. În anul 2011, fiul lui Paul Lican a rămas fără un ochi, după ce Brebenoiu l-ar fi lovit cu o piatră lansată cu praştia, în timpul unei altercaţii în care au fost implicaţi mai mulţi tineri, de ambele părţi, după cum au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

puscarieBrebenoiu a fost arestat şi condamnat în acest caz la 1 an de închisoare cu executare, fiind eliberat condiţionat în aprilie 2012, însă între el şi Paul Lican a rămas starea de tensiune, astfel că, deseori au fost văzuţi certându-se şi înjurându-se reciproc. Ceea ce s-a întâmplat şi miercuri, 20 iulie 2016. Cei doi s-au certat din nou, în faţa locuinţei lui Lican, s-au ameninţat, iar Brebenoiu s-a dus acasă, şi-a luat puşca, a revenit şi a tras în Paul Lican, apoi a fugit, abandonând arma într-o grădină. Martorii au chemat ambulanţa, bărbatul rănit fiind adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a intrat de urgenţă în operaţie, întrucât starea sa era destul de gravă. Oamenii legii l-au depistat şi pe Brebenoiu, iar în cursul serii au reuşit să găsească şi arma, stabilindu-se că era o puşcă artizanală de vânătoare, pe care nu o deţinea legal. Medicii legişti au stabilit că leziunile suferite de victimă au fost de natură să-i pună viaţa în primejdie, astfel că tânărul a ajuns după gratii.

„Pe numele tânărului a fost deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. A fost adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, iar pe numele său a fost emisă, miercuri seara, ordonanţă de reţinere pe o perioadă de 24 de ore”, ne-a declarat, la momentul respectiv, procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Adrian Ionuţ Brebenoiu a ajuns în arestul IPJ Dolj, iar pe 21 iulie a fost arestat pe o perioadă de 30 de zile, măsura fiind prelungită până la zi de instanţele craiovene.

Trebuie să-i achite victimei 70.000 lei

Pe 10 octombrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Adrian Ionuţ Brebenoiu a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă. Ieri, 1 septembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa, tânărul fiind condamnat la o pedeapsă totală de 9 ani şi 11 luni de închisoare cu executare: „aplică pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse stabilite care este de 2 ani şi 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul Brebenoiu Adrian Ionuţ să execute pedeapsa principală rezultantă de 9 ani şi 10 luni închisoare cu executare în regim de detenţie. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Brebenoiu Adrian Ionuţ. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive de la 20.07.2016 la zi”, se arată în hotărârea instanţei. În plus, judecătorii au mai stabilit ca Brebenoiu să-i plătească lui Paul Lican 70.000 lei reprezentând daune morale şi 85,37 lei reprezentând daune materiale, 8499,88 lei cheltuieli de spitalizare către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

În acelaşi dosar, a mai fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 60 zile de muncă în cadrul Primăriei Comunei Calopar şi Virgil Tudosie. Hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.