Premiul de Excelență “Mihai Pătrașcu”, acordat unui elev din Timişoara

2
1020

Pentru al doilea an consecutiv, cunoscutul medic dermatolog craiovean conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu sprijină Lotul Naţional de Informatică prin iniţierea Premiului de Excelenţă „Mihai Pătraşcu”. Acesta se acordă anual elevului situat pe primul loc în urma concursurilor pentru stabilirea membrilor lotului restrâns care vor participa la Olimpiada Internațională de Informatică.

În acest an, premiul a fost înmânat de către prof. Nușa Dumitriu Lupan, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, elevului Andrei Heidelbacher de la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara. La prima ediție a acestui concurs, premiul a fost câștigat de Vlad Alexandru Gavrilă, în prezent student în anul I la Universitatea Cambridge

Premiul de Excelenţă este acordat în memoria lui Mihai Pătraşcu, care s-a stins din viaţă, în 2012, la vârsta de doar 30 de ani. Acesta a fost absolvent al Massachusetts Institute of  Technology (MIT), Boston, SUA, unde a susţinut şi doctoratul, obţinând premiul pentru cea mai bună teză de la MIT. Mihai Pătraşcu a fost olimpic internaţional la informatică, unde a câştigat şapte medalii (patru de aur şi trei  de argint), care îl situează în primii 20 medaliaţi în lume şi pe primul loc în România. A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului Ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).

A desfăşurat activitate de predare la MIT, Berkeley și Copenhaga şi a susţinut  numeroase conferinţe la universităţi de prestigiu din lume. În domeniul cercetării (MIT, IBM, MADALGO şi din 2009 la AT&T)  a avut multiple lucrări în informatică teoretică.

2 COMENTARII

  1. Multumesc distinsei familii Patrascu pentru premiul pe care mi l-a cordat in memoria lui Mihai. Mi-am dorit mult sa obtin acest premiu, in semn de inalta pretuire si aleasa consideratie pentru Mihai, pentru genialitatea lui, pentru realizarile sale impresionante, pentru tot ce a insemnat el pentru noi, olimpicii romani.
    De asemenea, ii multumesc domnului conf. univ. dr. Virgil Patrascu pentru onoarea pe care mi-a facut-o, daruindu-mi cartea “Nopti fulgerate, innegurate zile” al carei autor este. Ultimele randuri din acest volum imi vor ramane mereu intiparite in minte si in suflet: “Semnele trecerii copilului prin aceasta lume erau multe. Intrase pas cu pas in eternitate. […] Moartea nu reusise sa-l ucida in vesnicie.”. In sufletul meu, Mihai va avea mereu un loc aparte si nu il voi uita niciodata.
    Intrucat in data de 5 iunie se implinesc 2 ani de cand Mihai a plecat pe drumul fara intoarcere, va rog pe toti cei care cititi acest articol sa pastrati un moment de reculegere in memoria lui Mihai, tanarul genial care a fost, si va ramane unul dintre cei mai mari informaticieni ai lumii.
    Odihneasca-se in pace.

  2. Am avut privilegiul de a fi alaturi de Mihai, atat in perioada cand nimeni nu ar fi crezut ca s-ar putea pertrece o tragedie, cat si atunci cand medicii americani se dovedeau neputinciosi in fata unei boli incurabile.A fost si va ramane in sufletul nostru “copilul-geniu”, un tanar om de stiinta plecat prea devreme dintre noi.Lacrimi si flori pentru sufletul sau nobil!

Comments are closed.