Colţ de vatră ţărănească, la Căminul Cultural Giurgiţa

0
896

Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Giurgiţa au inaugurat, ieri, un punct muzeistic în incinta căminului. Evenimentul a fost sărbătorit prin momente de cântece şi dansuri populare, o masă „Dolju-n bucate” de la Giurgiţa, dar şi printr-un concurs, „Obiceiuri de primăvară”, la care au participat copii din localitate, în juriul căruia a fost reprezentat şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

„Punctul muzeistic cuprinde o expoziţie etnofolclorică de fotografii cu obiceiurile şi oamenii locului, o expoziţie etnografică, în care avem piese de port popular, obiecte de lemn care reprezintă ocupaţia locuitorilor din trecut: război de ţesut, furcă de tors, răşchitor, vârtelniţă, ceacâr, maşină de bumbac. De asemenea, sunt obiecte din bucătăria ţărănească: masa şi scaunele cu trei picioare, linguri, străchini, căni, ulcioare. Avem şi un colţ de odaie ţărănească, în care am adus covoare şi aşternuturi din lână, cearşaf  cu dantelă, perne cusute, umplute cu fulgi, icoane, lămpi, prosoape cu motive florale şi geometrice, ladă de zestre. Acest loc este un punct de atracţie pentru tineri, element de bază în procesul dezvoltării culturale, pentru că multe obiecte vechi, de mare interes, dispar cu timpul”, a precizat Mihaela Tomescu, directorul Căminului Cultural Giurgiţa.

Inaugurarea punctului muzeistic a fost urmată de Concursul „Obiceiuri de primăvară”, care a cuprins două probe: una de povestit un astfel de obicei (Dragobetele, Mărţişorul, Mucenicii, Sântoader, Lăsatul Secului de Brânză – Roata, Blagoveşteniile, Joimărica, Proorul) şi alta de descriere a unui obiect popular vechi. „Prin acest concurs am dorit ca tinerii să cunoască mai bine tradiţiile satului, să îmbrace cu drag costumul popular, să ştie că atunci când îl îmbracă sunt ca nişte flori, să se mândrească cu el şi să nu îşi uite rădăcinile”, a mai spus Mihaela Tomescu.

Scena Căminului Cultural Giurgiţa a fost animată de dansurile populare Galaonul, Sârba dăogarilor, Costorăreasa, precum şi de cântecele rapsozilor populari Letiţia Lungu, Andrei Manea şi ale laureatului Festivalului „Maria Tănase”, solistul de muzică populară Liviu Olteanu, invitat special al evenimentului.