Brigada 2 Infanterie „Rovine”, 130 de ani în slujba ţării

0
548

Ieri, la sediul comandamentului din Craiova a avut loc, într-un cadru festiv, ceremonia militară prilejuită de aniversarea a 130 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”. La eveniment au luat parte cadre militare în activitate şi rezervă, precum şi din eşaloanele superioare ale Ministerului Apărării Naţionale, foşti comandanţi ai unităţii, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

Onorând memoria eroilor care s-au jertfit pentru ţară şi respectând tradiţiile lăsate de veterani, militarii Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” au sărbătorit, ieri, 130 de ani de existenţă. La 1 aprilie 1883, în baza Legii nr. 270 din luna ianuarie a aceluiaşi an, lua fiinţă Divizia I Infanterie ale cărei tradiţii de luptă sunt continuate azi de Brigada 2 Infanterie „Rovine”. O aniversare cu atât mai impozantă cu cât vorbim de o tradiţie ostăşească îndelungată, cu participări ale militarilor pe fronturilor ambelor războaie mondiale, dar şi în teatrele de operaţiuni ale ultimelor două decenii, în Angola, Afganistan sau Irak.

Ceremonia militar-religioasă de ieri a început cu intonarea Imnului Naţional al României, urmată de momentul alocuţiunilor. Apoi, un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, chiar în curtea comandamentului Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, în memoria eroilor ce şi-au dat supremul sacrificiu în teatrele de operaţiuni din Angola, Irak sau Afganistan.

„Militarii unităţii şi-au respectat şi onorat misiunile încredinţate”

Prezent la eveniment, general-locotenent Valeriu Nicuţ, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie în cadrul Statului Major General a dat citire mesajului transmis de general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General.

„Bogatele tradiţii de luptă ale unităţii, făurite de-a lungul timpului, au o mare rezonanţă istorică ce merită să fie amintită în aceste momente aniversare. Să ne închinăm aşadar cu recunoştinţă în faţa memoriei celor care au căzut la datorie pe câmpurile de luptă, ale căror fapte de vitejie vor rămâne veşnic în conştiinţa noastră. Astăzi, reprezentanţi cu cinste în teatrele de operaţii interesele României, ale Alianţei şi implicit ale umanităţii. Militarii unităţii şi-au respectat şi onorat misiunile încredinţate pentru lupta împotriva terorismului, primind aprecieri deosebite din partea aliaţilor. Astăzi, la aniversarea a 130 de ani de existenţă, Brigada 2 Infanterie Rovine se prezintă ca o mare unitate cu experienţă a Armatei României, aptă să-şi îndeplinească cu profesionalism misiunile încredinţate”.

General de brigadă Mihai Ciungu, a citit la rândul său, mesajul transmis de general-locotenent dr. Sorin Ioan, şeful Statului Major al Forţelor Terestre către militarii din Brigada 2 Infanterie „Rovine”, cu ocazia aniversării a 130 de ani de existenţă. „În cei 130 de ani de existenţă, structura a trecut prin multe din momentele dificile ale poporului român participând efectiv la luptele din Primul Război Mondial. În campania din al Doilea Război Mondial a participat la luptele pentru eliberarea Basarabiei, pentru ca ulterior după ieşirea din alianţa cu Germania, militarii Diviziei I de atunci să participe alături de armatele aliate la eliberarea Transilvaniei, Ungariei, Cehoslovaciei şi a unei părţi din Austria”.

Placă aniversară dezvelită în faţa comandamentului

Ceremonia militar-religioasă s-a încheiat cu defilarea militarilor şi onorul prezentat de fanfara militară, nu înainte însă de dezvelirea unei plăci comemorative la 130 de ani de existenţă, amplasată chiar în faţa comandamentului Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”. De altfel,  manifestările legate de această zi aniversară au început încă de vineri când a fost organizat, la Cercul Militar, un simpozion cu tema „1 aprilie 2013 – 130 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 2 Infanterie “Rovine”. Şi la acest eveniment au participat istorici, cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, veterani de război.