Deces cauzat de gripă

0
282

Femeia care în urmă cu o săptămână a murit, după ce fusese transferată de la un spital la altul, a fost diagnosticată de medici cu gripă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, pacienta a fost depistată cu virusul gripal tip B şi a decedat după ce în prealabil fusese internată la Spitalul Judeţean din Craiova şi apoi, transferată de urgenţă cu elicopterul la Bucureşti. 

În judeţul Dolj, este primul deces din acest an asociat cu gripa. Potrivit medicilor, femeia în vârstă de 41 de ani nu era vaccinată antigripal şi a murit în urma unei evoluţii nefavorabile a stării de sănătate. Dincolo de acest diagnostic, reamintim că familia craiovencei îi acuză pe medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova de malpraxis, susţinând că nu au vrut să o interneze decât atunci când a fost prea târziu. Ei spun că au dus-o pe femeie, în Urgenţă, cu dureri şi o stare generală proastă, însă medicii n-au internat-o, ci au trimis-o la Spitalul de Neuropsihiatrie. Nici acolo nu i s-a administrat un tratament, fiind trimisă acasă. A revenit a doua zi, în stare gravă şi a fost internată direct la Terapie Intensivă, unde a intrat în comă. Săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, a fost trimisă cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a decedat.

Peste 500 de cazuri de pneumonie

În ceea ce priveşte evoluţia virozelor respiratorii, în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.075 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 559 cazuri de pneumopatii acute şi cazul de gripă confirmat prin examen de laborator la Institutul Cantacuzino Bucureşti. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână – 1.634 – este  mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară – 2.120 cazuri – şi sub valoarea înregistrată în aceiaşi săptamână a anului trecut. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de de Sănătate Publică Dolj caracterizează săptămâna prin activitate gripală sporadică. În urmă cu o săptămână, autorităţile sanitare au anunţat finalizarea campaniei gratuite de vaccinare antigripală la nivelul unităţilor vaccinatoare – spitale, policlinici, cabinete ale medicilor de familie, ambulanţă, centre de protecţie a copilului şi în căminele de bătrâni, în acest sezon administrându-se în total 24.700 doze.

Recomandări din partea Direcţiei de Sănătate Publică

Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, în special fructe şi legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihna nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate.

Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, sunt de evitat aglomeraţiile din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.

Un alt sfat este acela de a evita vizitarea rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. Nu în ultimul rând, se recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum febra, secreţiile nazale, durerile de cap, tusea şi durerile în gât. Cei care prezintă astfel de semne de boală sunt sfătuiţi să anunţe telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.