Grevă generală la Spitalul Filantropia din Craiova

0
59

greva sanitas (1) greva sanitas (2) greva sanitas (3) greva sanitasSăptămâna a început cu o grevă în Sănătate. Peste o sută de cadre medicale au protestat ieri în curtea Spitalului Municipal Filantropia din Craiova, solicitând eliminarea inechităţilor salariale şi condiţii de muncă mai bune pentru salariaţi. Sindicaliştii membri ai Federaţiei Sanitas au declanşat de dimineaţă, de la ora 7.00, greva generală, activitatea medicală fiind asigurată cu doar o treime din personal. Acelaşi lucru s-a întâmplat în spitalele din toată ţară ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la un acord cu autorităţile privind Legea salarizării unitare.

Sindicaliştii au solicitat, printre altele, introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 2/2016, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Greva generală este ultima etapă a acţiunilor de protest ale Federaţiei Sanitas, care au fost demarate în septembri. Pe 20 septembrie a fost pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanţelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe.

„Lucrurile merg din ce în ce mai rău în sistemul de Sănătate”

Cadrele medicale au precizat că sistemul sanitar are nevoie de o finanţare mai bună pentru a asigura condiţii decente pacienţilor internaţi în spitale. În egală măsură este necesară rezolvarea problemei deficitului de personal.

“La Spitalul Municipal Filantropia se află în grevă generală două treimi din personalul care este în serviciu. Conform legii, o treime asigură urgenţele şi activitatea curentă, tratamentele, internările de urgenţă. Am pus afişe încă de joi şi pacienţii au înţeles. De altfel, şi Asociaţia pacienţilor este alături de noi. Există o problemă cu deficitul de cadre medicale şi TESA. În plus, banii alocaţi tratării unui pacient sunt puţini, mai ales că vorbim de tratament, mâncare şi condiţii hoteliere. Este necesar personal suficient care să-l deservească, lucru care nu se mai întâmplă absolut deloc. Lucrurile merg din ce în ce mai rău în sistemul de Sănătate”, a declarat Constanţa Bărbulescu, liderul Sanitas, la nivelul Spitalul Municipal Filantropia.

Urgenţele au fost asigurate

Sindicaliştii au anunţat că greva este pe termen nelimitat, precizând că există peste 82.000 de semnături adunate. Aceştia au cerut tuturor factorilor de decizie să-şi asume repararea „inechităţilor şi nedreptăţilor inacceptabile generate de cele două Ordonanţe de urgentă criticate – 20/2016 si 43/2016, în cel mai scurt timp posibil”, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat. Reprezentanţii Sanitas au precizat că, în continuare, personalul TESA din spitale este printre cele mai prost plătite din sistemul bugetar.

„Aceste două ordonanţe ale Guvernului, în loc să rezolve inechităţile, le-au adâncit şi mai mult. În spital, asistentele şi personalul TESA asigură acum o treime din necesar şi sunt tratate doar urgenţele. Am făcut apel către asociaţiile de pacienţi din ţară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgenţe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes şi parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligaţi să încheiem această formă de protest. Având în vedere atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanţilor şi în acelaşi timp creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016, Consiliul Naţional a decis respectarea calendarului de acţiuni stabilit la şedinta din septembrie. Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienţii care într-un fel sau altul vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceştia să aibă minimă răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sanitas.