Seminţele certificate devin obligatorii

0
339

Utilizarea seminţelor certificate va fi impusă în anii următori ca o soluţie viabilă la creşterea productivităţii agricole. Doljul are câţiva producători agricoli de top, care creează material săditor certificat în folos propriu şi spre comercializare. Cadrul legislativ va trebui să dea un impuls agriculturii de calitate, mai ales că, în partea de sud a judeţului, suprafeţe întinse sunt comasate.

În 2016 fermierii vor trebui să facă dovadă că au înființat culturile agricole doar cu sămânță certificată, pentru a beneficia de sprijin cuplat. Fără documente justificatoare, agricultorii riscă să piardă sprijinul cuplat pentru respectiva cultură. Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Dolj îi revine obligaţia de a proceda la certificarea seminţelor. Situaţia din anii anteriori, când la ITCSMS micul fermier venea cu un kilogram de grâu, primea un buletin de analiză informativă şi, ulterior, ridica subvenţia cuvenită au dispărut. O asemenea situaţie, acum de neconceput, s-a petrecut pe mandatul al lui Traian Decebal Remeş la Ministerul Agriculturii, în 2007.

“Nu oricine îşi permite să producă şi să utilizeze sămânţă certificată. Avem câţiva operatori agricoli puternici în Dolj, care îndeplinesc condiţiile legale pentru această activitate. Micii fermieri, dacă doresc să producă sămânţă certificată, trebuie să-şi asume cheltuieli cu analizele de laborator, respectarea procedurilor agricole din timpul campaniilor, să dispună de personal specializat în domeniul agricol, pe care noi să-l instruim periodic”, ne-a declarat Ofelia Muller, director al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Dolj.

Pentru început se certifică 16 tipuri de culturi

Fermierii pot face dovada că utilizează sămânța certificată prin factura fiscală de la achiziție, precum și prin documentul de certificare a lotului de sămânță. De anul viitor, sămânța certificată trebuie folosită pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, cartof, sfeclă de zahar, tomate destinate industrializării, castraveților destinați industrializării, legumelor cultivate în seră – tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă sau destinați industrializării, ardei și varză pentru consum în stare proaspătă și legume cultivate în solarii: tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă, castraveți destinați industrializării, ardei, varză, vinete pentru consum în stare proaspătă.