Râie şi păduchi la început de an şcolar

0
176

Peste 250 de elevi doljeni s-au întors la şcoală, după vacanţa de vară, cu râie şi păduchi. Deși pare incredibil, această situație se repetă în fiecare an, semn că la capitolul igienă mai este mult de lucrat. Controlul a fost efectuat după începerea anului şcolar, în 810 de unităţi de învăţământ, în mediul rural fiind realizat de medici de familie, iar, în urban de personalul din cabinetele medicale şcolare. Pe lângă aceste cazuri ce reflectă lipsa de igienă, medicii au diagnosticat şi destui copii cu gripă, angină, micoze sau alte boli infecțioase.  

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, triajul epidemiologic după vacanţa de vară s-a realizat în 223 de şcoli din mediul urban şi 587 de unităţi de învăţământ din rural. Din cei 79.434 de elevi înregistraţi în documentele şcolare, au fost examinaţi 45.864 de elevi din mediul urban şi 24.5576 din rural, probleme fiind depistate la 780 de elevi. Cele mai multe afecţiuni au fost descoperite în şcolile din oraşe, înregistrându-se 491 de cazuri. Nici în mediul rural nu au fost puţine situaţii de acest gen, 289 de elevi fiind diagnosticaţi cu diverse probleme.

Mai multe cazuri în şcolile din oraşe

Deși suntem în epoca tehnologiei, unii elevi au rămas corigenți la capitolul igienă. În urma controalelor efectuate în primele două săptămâni ale noului an școlar, medicii au descoperit, printre altele, două cazuri de scabie (râie), ambele în școli din mediul rural. Mult mai multe sunt însă cazurile de pediculoză (păduchi), fiind descoperite la 143 de elevi din urban şi 122 în rural. În total, nu mai puțin de 265 de cazuri.

Tot în urma triajului epidemiologic realizat de medici, au fost depistate şi șase cazuri de gripă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei bolnavi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală. Pe lângă gripă, s-au întâlnit şi multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă). Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 34 de cazuri în urban şi 15 în rural.

De asemenea, au fost descoperiţi elevi cu angină. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 264 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 193 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecțioase”.

Triajul epidemiologic a avut loc în primele două săptămâni ale anului școlar

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare.

Și la începutul acestui an, medicii doljeni au descoperit numeroase cazuri de pediculoză şi scabie odată cu reînceperea cursurilor după vacanţa de iarnă. Aproape 300 de elevi din unităţile de învăţământ doljene s-au întors la şcoală, atunci, cu râie şi păduchi. Nu au lipsit însă nici situaţiile în care medicii au diagnosticat afecţiuni mai grave aşa cum ar fi angina, care poate provoca boli la nivelul plămânilor sau varicelă.