Cum face Costel Tulitu 200 de mii de euro pe an fără să facă nimic

0
5197

Fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, cercetat, de DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României, o duce bine. Şi de ce ar fi altfel? A făcut un pas înapoi în politică, nu a mai candidat pentru funcţia de primar, şi s-a apucat de agricultură. Astă este un fel de a spune, pentru că în realitate are peste două mii de hectare de teren luat în concesiune, în comuna Sadova, şi încasează sume foarte mari de la APIA, ca subvenţie. Firma cu care Costel Tulitu s-a apucat de afaceri se numeşte SC Agroindustrie Company SRL, aceeaşi care făcea afaceri cu Primăria Bechet pe când acesta era primar. De data aceasta şi-a schimbat partenerul. A semnat un contract de concesiune cu Agenţiei Domeniilor Statului. Redevenţa este una simbolică, dar se pare că nici aceea nu este plătită. 

Costel Tulitu

De SC Agroindustrie Company SRL s-a auzit pentru prima dată la sfârşitul anului 2010, când presa a descoperit că are contracte cu Primăria Bechet, în condiţiile în care unul dintre acţionarii firmei era chiar fiul primarului Costel Tulitu, Cătălin Ştefan Tulitu. La data de 28.04.2010, SC Agroindustrie Company SRL a încasat de la Primăria Bechet, 850 de milioane de lei vechi pentru lucrări de ameliorare a suprafeţelor de pajişte a localităţii, prin lucrări specifice (igienizare, fertilizare, schimbarea compoziţiei floristice)  şi a mai luat pentru prestări de servicii cu privire la păşuni suma de peste 54.000 lei, iar în data de 01.11.2010 suma de 31.000 lei. Atrăgeam atenţia la vremea respectivă că SC Agroindustrie Company SRL nu deţinea utilaje agricole, nu avea salariaţi şi nu a făcut nici aprovizionarea cu carburanţi necesari efectuării lucrărilor, totul existând doar pe hârtie. Mai mult decât atât, societatea nu avea ca obiect de activitate astfel de prestări de servicii, iar la OPANAF, figura pe lista contribuabililor declaraţi inactivi.

Şi-a luat un partener de piaţă

Istoria acestei firme, deşi înfiinţată în urmă cu câţiva ani, este una agitată, şi cu mulţi acţionari schimbaţi.  În 2009, SC Agroindustrie Company SRL avea sediul în Bucureşti, Sector I. În 2010, când s-a aflat că făcea afaceri cu Primăria Bechet, sediul SC Agroindustrie Company SRL era în oraşul Bechet, strada A.I. Cuza, nr. 12, în imobilul în care locuieşte fostul primar Costel Tulitu, şi îi avea ca acţionari pe Cătălin Ştefan Tutlitu şi pe Daniel Oprescu fiul fostului şef al AFPO Bechet, Nicolae Oprescu. Societatea nu şi-a schimbat adresa, dar a umblat la acţionariat. La data de 19 decembrie 2011, în Monitorul Oficial, partea a IV-a, numerele 4483 – 4502, au fost publicate acte juridice referitoare la modificarea structurii asociaţilor SC Agroindustrie Company SRL. Mai exact, Daniel Oprescu era schimbat cu George Păun. În 6 ianuarie a.c., tot în Monitorul Oficial apărea o altă schimbare, la modul că George Păun devenea şi administratorul firmei.

Nu îşi plătea datoriile către arendaşi 

De ce s-a retas din societate Daniel Oprescu? Poate pentru că un parteneriat cu Cătălin Ştefan Tulitu nu mai era unul foarte avantajos, şi nu ne referim din puncte de vedere financiar. Să nu uitămNicolae Oprescu  împreună cu Costel Tulitu au derulat mai multe afaceri fictive prin Primăria Bechet cu societatea fiilor lor. În urma unor astfel de înşelătorii SC Agroindustrie Company SRL a încasat de la Primăria Bechet pentru presupuse prestări de servicii cu privire la păşuni, la data de 28.04.2010 suma de peste 54.000 lei şi în data de 01.11.2010 suma de 31.000 lei. Pe documentele de transfer a sumelor din Trezorerie în conturile firmei şi pe documentele de transfer al sediului social al societăţii era chiar scrisul lui Nicolae Oprescu. Ori, DNA – Serviciul Teritorial Craiova a ridicat în mai multe rânduri documente de la Primăria Bechet, şi este greu de crezut că afacerea Oprescu-Tulitu nu este în atenţia lor. Aşa se face că a fost introdus în firmă George Păun, un inginer agronom din Bechet.
În aceste condiţii lui Cătălin Ştefan Tulitu nu i se putea reproşa faptul că nu are angajaţi oameni cu oarecare cunoştinţe în agricultură. În realitate George Păun nu are nici o putere de decizie, toate hotărârile fiind luate de Costel Tulitu şi fiul acestuia. Că fostul primar al Bechetului, Costel Tulitu, avea gânduri clare să facă bani din agricultură se observa încă din 2011, când sociatetea lui Cătălin Ştefan Tulitu a încheiat un parteneriat cu  SC Agro Pro Invest SRL, firmă care îi aparţine lui Mihai Purcărea, fiul unui fost general Cornel Purcărea, apropiat de Traian Băsescu din câte se pare, şi care are sediul în Grădiştea, judeţul Călăraşi. Au luat în arendă mai multe suprafeţe de teren în oraşul Bechet, dar au renunţat, pentru că în mod surprinzător pentru ei arendaşii îşi cereau ceea ce li se cuvenea.

Terenurile ADS de la Sadova, o vacă bună de muls pentru Costel Tulitu

Băiat deştept, Costel Tulitu şi-a îndreptat atenţia către Sadova, unde Agenţia Domeniilor Statului deţine mai multe hectare de teren. Şi cum în 2011 la putere era PDL-ul, la data de 1 iunie a încheiat contractul numărul 1 de concesiune cu ADS, pentru o suprafaţă de 2.200 de hectare de teren. Nu vă gândiţi că s-a ostenit cineva să muncească pământul, pentru că Tulitu şi asociaţii nu doreau nimic altceva decât subvenţia la hectar acordată de APIA, deşi condiţiile concesionării erau destul de clare, cum ar fi capacitatea tehnică de a exploata bunul ce face obiectul concesiunii şi valoarea investiţiilor propuse şi posibilităţi financiare de realizat. SC Agroindustrie Company SRL a declarat în 2011 la APIA hectarele de teren de la ADS ca fiind necultivat, adică suprafeţe arabile care nu mai sunt exploatate în scopul producţiei, dar menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu. Conform art. 2 al Regulamentul CE nr.73/2009, menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu este considerată activitate agricolă. Ori este clar că SC Agroindustrie Company SRL nu a menţinut aceste hectare de teren în nici o condiţie, şi cu toate acestea a încasat 190 de mii de euro subvenţie de la APIA.

”A uitat” să plătească redevenţa la ADS

Nu poate spune nimeni că afacerea nu este una profitabilă. În 2012, Costel Tulitu şi partenerii de afaceri s-au gândit că nu ar fi rău dacă ar avea şi ceva cultură. Aşa se face că din cele 2.201 de hectare de teren din Sadova, declarate la APIA, 1.280 au fost cultivate cu grâu. Deşi, conform declaraţiilor primarului de la Sadova, SC Agroindustrie Company SRL a declarat 1.400 hectare ca având cultură pe ele. Cert este totuşi faptul că restul suprafeţelor au rămas nelucrate. Calculul lui Costel Tulitu a fost unul foarte simplu. A riscat cu o cultură de grâu pe jumătate din teren, iar pe cealaltă va încasa banii cu investiţie zero. Chiar dacă nu a făcut cine ce ştie grâu, Costel Tulitu tot va fi în câştig. Şi asta pentru că partidul a avut grijă ”să mânânce şi familia lui”. Ar putea totuşi Costel Tulitu să plătească redevenţa la ADS pentru terenurile concesionate, care oricum este una simbolică.