Returnarea de către PSD Dolj a sediului din clădirea de pe strada „M. Kogălniceanu”, pe care a cumpărat-o în 2015, din patrimoniul Primăriei, a încins spiritele, la maximum, în plenul CLM Craiova de ieri. Consilierii opoziţiei au făcut scandal şi au cerut social-democraţilor să-şi plătească mai întâi ratele, apoi să restituie imobilul, iar, pe viitor, să-şi revizuiască acest comportament „discreţionar” faţă de clădirile istorice ale Craiovei. De cealaltă parte, social-democraţii le-au reamintit adversarilor politici că oferta de cumpărare a unui imobil, pentru sediu, nu pentru altă destinaţie, a fost făcută, la vremea respectivă, şi PNL-ului, iar acest partid a declinat-o, folosind argumentul preţului piperat.
PSD Dolj nu îşi mai doreşte clădirea de pe strada „Mihail Kogălniceanu”, nr. 12, pe care a cumpărat-o în 2015, de la Primăria Craiova, ca să-şi amenajeze acolo un sediu de partid. Ieri, solicitarea partidului a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei CLM, dar a trecut la vot, doar după o repriză de dezbateri care au cuprins toată gama: de la explicaţii peste explicaţii şi până la reproşuri. Pe ansamblu, dezbaterile au fost disproporţionate, în raport cu esenţa cauzei. Stârniţi de faptul că nu au fost lăsaţi să conducă nici o şedinţă de plen şi nici să-şi numească doi oameni în consiliile de administraţie a unor şcoli din Craiova, liberalii au sărit şi ei să le ceară social-democraţilor explicaţii legate de uşurinţa cu care pot să cumpere un imobil şi să-l returneze din motive diverse.
Consilierii PNL i-au întrebat de rate
Liberalul Marian Vasile a solicitat primăriei să demonstreze, mai întâi, dacă PSD şi-a achitat toate obligaţiile contractuale, anume dacă şi-a plătit ratele de până acum. „Au făcut contractul în ianuarie, practic ar fi trebuit să fi plătit opt rate. Dacă nu a plătit aceste rate, considerăm că nu este un partener serios pentru craioveni” a spus, cu ton ridicat, consilierul liberal. Colegul său de partid, Flavius Sirop, a fost şi mai tranşant, reproşându-le social-democraţilor „modul discreţionar” în care tratează proprietatea craiovenilor, clădirea aflându-se iniţial în patrimoniul privat al municipiului. „Noi nu am arătat că ar fi o problemă de legalitate, ci ar fi o problemă de a trata Craiova ca fiind propria ogradă. Când ne place ceva luăm, când nu ne mai place, dăm înapoi. E o dovadă de neseriozitate faţă de craioveni. Ne vom opune la acest punct şi vă rog să vă remediaţi acest tip de comportament discreţionar”, a cerut liberalul Flavius Sirop.
Aleşii locali PSD au adus argumente juridice
Consilierii PSD au venit, imediat, cu o armată de argumente pentru a-şi susţine cauza. Mai întâi, social-democratul Marian Nicoli a explicat că PSD Dolj a optat atunci pentru cumpărarea acelui sediu deoarece nu avea un sediu propriu, cum aveau celelalte partide, cel utilizat aparţinând Bibliotecii ”Omnia”, pendinte de Biblioteca Naţională, dar că s-a negociat o clauză ce permitea cumpărătorului să renunţe la acest contract. Consilierul PSD, Bianca Predescu, a arătat, în plus, că există o expertiză realizată asupra clădirii, care a fost plătită de PSD şi care a făcut mai multe constatări cu privire la degradări ale structurii de rezistenţă, ceea ce, în termeni juridici, se cheamă „vicii ascunse”. „Conform Codului Civil în vigoare, pentru existenţa viciilor ascunse, intervine o sancţiune mult mai gravă. Dar s-a mers, totuşi, pe varianta de rezoluţiune pe cale amiabilă, adică o soluţie de drept civil cea mai elegantă sau onestă din punct de vedere juridic”, a explicat alesul local PSD. A fost solicitat apoi Ionuţ Gâlea, şeful Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Craiova, să facă lumină în privinţa contractului de vânzare-cumpărare. Acesta a explicat că PSD Dolj a achitat avansul de 10%, însemnând 100.000 de lei, dar nu a mai apucat să plătească nici o rată, deoarece, în luna mai, a venit cu cerere de renunţare la contract.
Clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi-a amintit şi el că, într-adevăr, PSD Dolj a făcut notificarea din luna mai, numai că primăria nu a avut timp să pregătească proiectul decât abia acum. „Cererea de rezoluţiune a fost depusă în luna mai, iar neintroducerea pe ordinea de zi a fost o problemă de timp a şedinţelor noastre de CLM. Au fost alte lucruri mult mai stringente pe ordinea de zi, să nu uităm că a fost o perioadă în care am avut demisia primarului interimar şi alegeri locale, a suferit modificări componenţa CL”, a explicat edilul-şef al Craiovei. Genoiu a ţinut să le reamintească apoi consilierilor din opoziţie că, la vremea respectivă, au fost scoase la vânzare trei spaţii, ale PNL, UNPR şi PSD, dar primele două partide, din capul locului, au renunţat la cumpărare deoarece preţurile erau exagerate. Genoiu a sfârşit prin a încerca să-i liniştească pe consilieri, spunându-le că, oricum, revenirea în patrimoniul local a clădirii avantajează primăria, care o va reabilita acum pe fonduri europene. „Când s-a vândut, nu exista această oportunitate”, a ţinut să menţioneze acest detaliu primarul Craiovei.
După îndelungi discuţii, proiectul a trecut la vot fără nici un fel de problemă, PSD-ul spulberând, ca de obicei, opoziţia cu cele şase voturi „contra” ale sale.