Spaţiile pentru consilierea şomerilor din Dolj şi Mehedinţi – Gata de inaugurare

0
383

Ambele proiecte - „Informare şi consiliere profesională în centre urbane mici şi zone rurale” şi „Centre multifuncţionale de informare şi consiliere profesionala” – sunt finanţate prin intermediul POS-DRU 2007-2013 – „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 5 – Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.1 – Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare. Ca beneficii importante aduse de aceste proiecte, pe lângă reabilitarea şi dotarea celor şase spaţii, menţionăm faptul că 40 de beneficiari din Bârca, Băileşti şi Segarcea, respectiv 21 din Şimian, Strehaia şi Vânju Mare, vor urma cursuri de IT, iar alte 40, respectiv 21, vor fi ajutate să se autorizeze ca persoane fizice autorizate. De asemenea, la finalizarea proiectelor, echipa de implementare şi-a stabilit ca ţintă să ajute să se angajeze 36 de persoane.

La opt luni de la lansarea celor două proiecte finanţate prin POS DRU 2007-2013 – „Investeşte în oameni”, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1 – respective „Informare şi consiliere profesională în centre urbane mici şi zone rurale” şi „Centre multifuncţionale de informare şi consiliere profesionala” – Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor (CEPIR) Craiova a reuşit să termine de reabilitat toate cele şase spaţii destinate consilierii şomerilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din localităţile Bârca, Segarcea, Băileşti (Dolj),  Strehaia, Vânju Mare şi Şimian (Mehedinţi). Vorbim de peste 150.000 de lei, bani europeni, investiţi în repararea, igienizarea şi modernizarea spaţiilor, puse la dispoziţie de primăriile din localităţile amintite, la care se adaugă alte câteva zeci de mii de lei pentru dotări.

În spaţiile amintite, după cum ne-a precizat vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu, vor funcţiona trei birouri de informare şi consiliere (la Bârca, Segarcea şi Băileşti), respectiv trei centre multifuncţionale (la Şimian, Strehaia şi Vânju Mare), deservite de câte un coordonator şi un psiholog acreditat în psihologia muncii. „Mai întâi, vreau să mulţumesc domnilor primari că ne-au pus la dispoziţie aceste încăperi, pentru ca noi să putem intra în legătură directă cu şomerii de lungă durată şi cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, acestea fiind cele două categorii de beneficiari ai proiectelor noastre. Este foarte important ca aceste birouri şi centre să funcţioneze în localităţile de domiciliu ale beneficiarilor, pentru a nu-i mai pune pe oameni pe drumuri”, a precizat Mirela Sandu. Odată spaţiile preluate, vicepreşedintele CEPIR Craiova recunoaşte că n-a fost deloc uşor să le aducă la standardele de funcţionare cerute de UE, deoarece multe dintre ele se aflau în proces avansat de degradare: „Vorbim, în multe dintre cazuri, de încăperi care nu mai suferiseră reparaţii de ani de zile şi asta se putea vedea cu ochiul liber. Preluându-le şi investind în ele am vrut să aducem un beneficiu în plus localităţilor partenere, la care se vor întoarce după finalizarea proiectelor, în octombrie 2012”.

Spaţiile, reparate şi modernizate pe banii UE

În total, la Bârca, Segarcea, Băileşti, Şimian, Strehaia şi Vânju Mare s-au cheltuit peste 150.000 de lei din fondurile puse la dispoziţie de UE, prin intermediul celor două proiecte, pentru reabilitarea spaţiilor. „Am găsit  pereţi cojiţi, găuri în podele, tavane căzute, uşi care nu se închideau. Pentru aducerea la lumină a spaţiilor am prevăzut 90.000 de lei pentru Bârca, Segarcea şi Băileşti – adică 30.000 de lei pentru fiecare localitate – şi 75.000 de lei pentru Strehaia, Şimian şi Vânju Mare. La momentul la care vorbim am finalizat igienizarea, repararea şi reamenajarea tuturor spaţiilor şi ne ocupăm de dotarea lor. Ceea ce înseamnă alte câteva zeci de milioane de lei, deoarece, prin proiect, am prevăzut că fiecare spaţiu va avea, pe lângă mobilier, instalaţie de aer conditionat, frigider, calculator, videoproiector, imprimantă multifuncţională, dozator de apă, cafetieră, telefon cu fax, consumabile şi rechizite”, menţionează Mirela Sandu.

Un câştig extraordinar al proiectelor implementate de CEPIR Craiova este acela că birourile de informare şi consiliere şi centrele multifuncţionale infiinţate cu această ocazie vor rămâne deschise încă şapte ani după finalizarea proiectelor, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru toţi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, în baza unor convenţii încheiate cu AJOFM din cele două judeţe, locuitorii din Băileşti, Segarcea, Bârca, Şimian, Strehaia şi Vânju Mare vor avea acces, în permanenţă, la lista locurilor de muncă vacante în judeţele Dolj şi Mehedinţi.

Inaugurare, prevăzută pentru luna aceasta

Inaugurarea birourilor de consiliere şi a centrelor multifuncţionale urmează să aibă loc luna aceasta, când vor fi gata să-şi primească beneficiarii şi să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă. Până atunci, echipele de implementare a proiectelor se ocupă de popularizarea activităţii acestora, pentru ca oamenii să afle de existenţa lor. „Grupul ţintă al proiectului destinat localităţilor Bârca, Segarcea şi Băileşti, pentru care se încearcă facilitarea inserţiei pe piaţa muncii, este format din 350 de persoane. În cazul celuilalt proiect, destinat localităţilor Strehaia, Şimian şi Vânju Mare, vorbim de o mie de persoane. Toate acestea vor fi consiliate individual de către un psiholog atestat în psihologia muncii şi vor participa la cursuri de calificare profesională gratuită în meserii cerute pe piaţa muncii. Cursurile se vor desfăşura în fiecare localitate, iar la sfârşit beneficiarii vor primi certificate profesionale recunoscute atât la nivel naţional cât şi european”, a declarat vicepreşedintele CEPIR Craiova.

 

Vicepreşedintele CEPIR Craiova, Mirela Sandu: „Vrem să-i anunţăm pe toţi cei care vor trece pragul birourilor de consiliere şi centrelor multifuncţionale că acestea vor fi deschise opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, şi că aici îşi vor desfăşura activitatea un coordonator şi un psiholog acreditat în psighologia muncii, la care pot apela cu încredere. Acesta le va stabili traseul profesional pe baza evaluării comportamentului şi a personalităţii, pentru a şti exact ce meserie li se potriveşte”.