Un nou puseu de sinceritate l-a lovit pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Omul spune ce ştim cu toţii, de la vânzătoare, patroni, clienţi, autorităţi de control. Că mezelurile şi, nu numai, stau la vânzare peste termenul de valabilitate. Spălate cu o banală cârpă, şterse silitor de mucegaiul apărut între timp şi, gata! Numai bune de livrat fraierilor de peste tejghea. Producătorii confirmă aserţiunile ministrul, dar acesta din urmă face precizări, trei la număr, prin care încearcă să dreagă busuiocul.
Despre alimente aflăm, în fiecare zi, multe şi nevrute de la o sumedenie de specialişti ai statului, care ne şi asigură că este totul în limitele legalităţii, cel puţin sub aspect sanitar. Iată că, nu trece mult timp şi ministrul Agriculturii scapă porumbelul şi ne spune ce ştiam şi ce vedem de atâta vreme. „România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“, afirmă tranşant ministrul agriculturii Achim Irimescu, într-un interviu pentru un cotidian central. „Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, a precizat Irimescu.
Nimic nou sub soare
Producătorii români îi dau dreptate ministrului Agriculturii, ba mai mult, ridică unele întrebări care ar trebui să ducă la acţiuni concrete din partea statului român. „Cum credeţi că pot veni produsele mai ieftin de afară, ştiind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeţi că ne-au invadat piaţa cu carne de porc? Noi asigurăm în momentul de faţă 30% din piaţa cărnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorât piaţa cu carnea de porc venită din afară, care se vinde la nişte preţuri derizorii. Cum vă explicaţi? Vinde producătorul acela în pierdere? Sunt convins că ministrul are datele. Dacă te duci afară, uitaţi-vă la ce preţuri e carnea de porc, în Belgia e între 8-10 euro. Aceeaşi carne, la noi o găseşti între 3-4 euro, carne importată din străinătate. Cum vă explicaţi? Şi carnea asta e produsă acolo, la noi se adaugă şi costul de transport”, a precizat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Imposibil de controlat
Ca să fim pertinenţi, să încercăm să vorbim de Craiova şi să vedem dacă există cu adevărat o strategie de a controla derapajele de la respectarea sănătăţii alimentare. Ei bine, nimic nu-l poate opri pe măruntul comerciant de cartier să procedeze la cosmetizarea mezelurilor. Ca să nu mai vorbim de supermarketuri. Controalele inopinate al inspectorilor OPC sau ANSVSA îşi pierd caracterul spontan de la prima descindere. Există un eficient „telefon fără fir”, prin care patronii se anunţă între ei, de la un capăt la altul al străzii controlate sau al întregii comune, dacă e cazul. În supermarketuri, consumul de mezeluri este cu mult inferior stocurile existente. Ce se întâmplă cu responsabilul de raion? Conducerea companiei îi cere măsuri de limitare a pierderilor. Acesta din urmă apelează la furnizor să-i rezolve măcar câteva kilograme. Mai exact, să şi le asume ca pierdere şi să emită factură de retur, scăzând valoric şi cantitativ marfa din gestiunea supermarketului. Aceste lucruri se practică în mod frecvent la noi, în Craiova. Dar dacă s-a ajuns încât să le importăm deja expirate este imposibil de înţeles cu ce se mai ocupă autorităţile statului. În halul acesta de incontrolabilitate să ne fi ajuns vremurile!?
Ministrul face mici nuanţări
La câteva ore după declaraţiile şocante făcute de ministrul Agriculturii, acesta găseşte de cuviinţă să facă trei precizări. „Afirmaţia ministrului Achim Irimescu, preluată în titlul ştirii, conţine informaţii privind unele situaţii punctuale relatate recent în mass-media şi în cazul cărora organele de control au întreprins acţiuni pentru stoparea unor asemenea practici ilegale, eliminând riscul unor situaţii care ar putea lăsa loc unor interpretări generalizatoare. Au fost, desigur, cazuri izolate. În acelaşi context, declaraţia ministrului Achim Irimescu se referă la întărirea capacităţii de control operată de autorităţile statului (prin necesitatea creşterii numărului de controale prin eşantionare care se fac conform legislaţiei în vigoare), astfel încât riscul de comercializare a unor produse neconforme să fie diminuat cât mai mult. Încă de la preluarea mandatului, ministrul Achim Irimescu a subliniat importanţa sănătăţii şi securităţii alimentare, reliefând rolul autorităţilor cu atribuţii de control (ANSVSA, ANPC, Direcţia Generală a Vămilor, etc), atât în ceea ce priveşte protejarea consumatorului final, cât şi în ceea ce priveşte conformarea producătorilor, procesatorilor şi retailerilor la standardele europene şi internaţionale de sănătate alimentară. Fără un control permanent şi eficient, nu este protejat nici consumatorul, nici cei aflaţi pe lanţul de producţie şi comercializare (producătorul, procesatorul şi retailerul)”.
Cine urmează?
Am putea fi recunoscători ministrului Agriculturii pentru curajul cu care spune faptelor pe nume. Nu e puţin lucru. Dovadă că, ulterior, încorsetat de cadrul formal al ministerului şi guvernului din care face parte este obligat să-şi nuanţeze afirmaţiile, chiar să le mai dilueze. Poate că, mai mult de atât, omul nici nu poate face. Sunt atâtea instituţii publice care ar trebui să priceapă că abordarea neserioasă a problemelor cu care se confruntă producătorii autohtoni şi lipsa vădită de grijă pentru sănătatea publică ne vor costa, în definitiv, pe noi toţi.
Suntem la un pas de a ajunge la distrugere economică, lipsă de fonduri bugetare, slăbirea stării generale de sănătate publică, cheltuieli medicale ce ar fi putut fi evitate. Rămânem cu gustul amar al vizionării a încă unui război cvasi-inegal şi, mai grav, cu durată, cât viaţa unei efemeride. Până la acţiuni concrete, tardive oricum, în Craiova, unii pionerii în comerţul alimentar post-decembrist, ce au practicat „cosmetizarea” mezelurilor au ajuns, între timp, businessmani veritabili, cu hoteluri şi piscine. Prinde orbul, scoate-i ochii!