ABA Jiu, evenimente dedicate Zilei Mondiale a Apei în patru judeţe

0
379

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a încheiat, ieri, acţiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei. Asemenea evenimente s-au desfăşurat pe parcursul  lunii martie, la nivelul tuturor subunităţilor ABA Jiu, predominante fiind acţiunile educative din unităţile de învăţământ din cele patru judeţe: Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a desfăşurat o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde s-au prezentat filmuleţe despre apă şi acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă. “Prin acţiunile educative dedicate  Zilei Mondiale a Apei am dorit să aducem în atenţia opiniei publice  problemele legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi să punem în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. De asemenea, specialiştii ABA Jiu au încercat să evidenţieze şi rolul pe care îl joacă angajaţii de la Apele Române în sprijinul cetăţeanului. Aici ne referim la cei care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de calitatea apei, la cei care culeg date şi monitorizează cursurile de apă, la cei care se îngrijesc de construcţiile hidrotehnice”, a declarat Marin Tălău, director ABA Jiu.

Lecţie deschisă despre drumul apei

Printre cei vizitaţi de specialiştii ABA Jiu s-au numărat şi elevii Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu” din Craiova. Aici, s-a ţinut o lecţie deschisă despre cât de importantă este apa în viaţa omenirii şi care este drumul acesteia de la sursa de bază până ajunge la robinet. În acest mod elevii au aflat despre diferitele profesii ce se regăsesc în domeniul apelor şi care sunt atribuţiile principale ale acestora: hidrologi, hidrogeologi, ingineri, muncitori hidrometri, agenţi hidrotehnici, marinari, conducători de ambarcaţiune sau alte funcţii specifice activităţii de laborator pe calitatea apelor sau dispeceri.

Finalul evenimentelor s-a desfăşurat la Grădiniţa Raykids unde cei mici au învăţat care sunt cele mai importante râuri din ţară şi ce circuit are apa în natură.

Specialiştii ABA Jiu, prezenţi în opt şcoli şi grădiniţe din Dolj

ABA Jiu a oferit fiecare elev participant la acţiunile prilejuite de Ziua Mondială a Apei câte un material care să amintească de acest eveniment: orare, afişe, cărticele, broşuri, puzzle.

«Gradiniţa cu program prelungit Raykids activează pentru al doilea an în cadrul Programului Mondial „Eco-Şcoala” coordonat la nivel naţional de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Bucureşti. Primul proiect anual coordonat la nivelul grădiniţei s-a intitulat „O natură mai curată, voie bună garantată”,  iar proiectul actual din anul 2015-2016 a venit să completeze viziunea deja deschisă, printr-o abordare mai extinsă şi mai activă, intitulându-se „Gândim, acţionăm, reciclăm, natura vrem s-o protejăm”. Acesta este coordonat de prof. Chirea Monica. Implicarea noastră în acest program a pornit de la interesul echipei grădiniţei, al părinţilor şi copiilor pentru o educaţie de calitate în general şi pentru  protejarea mediului în special. Profitând de experienţa colaboratoarei noastre prof. Casangiu Adriana- Daniela de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Nicolae Romanescu” din Craiova, care ne sprijină în calitate de coordonator al programului, grădiniţa noastră desfăşoară diverse activităţi precum şi manifestări cu ocazia unor evenimente ecologice importante, colaborând în cadrul reţelei programului Eco-Şcoala cu diverse instituţii şi organizaţii active în domeniu. Un asemenea exemplu este colaborarea cu cei de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu», a spus Iordana Constantinescu, director Grădiniţă.

La nivelul judeţului Dolj, specialiştii ABA Jiu au mers în mai multe unităţi de învăţământ printre care Grădiniţa „Nicolae Romanescu” Craiova, Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Ţiţeica” Craiova, Şcoala Ethos, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 32 “Alexandru Macedonski” Craiova, Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” din Bulzeşti, Şcoala nr. 36 Gheorghe Bibescu, Colegiul Naţional Carol I şi Grădiniţa Raykids. De asemenea, cei de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu au ajuns şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.