Arest la domiciliu 30 de zile pentru Olguţa Vasilescu

0
429

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins, ieri după-amiază, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a Olguţei Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Instanţa a luat faţă de inculpată măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea nu este definitivă, iar procurorii DNA au formulat deja contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. În acest condiţii, nu se poate dispune suspendarea Olguţei Vasilescu din funcţia de primar al Craiovei.

În referatul prin care au cerut arestarea preventivă a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au detaliat modul în care au fost comise infracţiunile reţinute în sarcina inculpatei. Anchetatorii au susţinut că Olguţa Vasilescu a cerut bani – atât direct, cât şi prin intermediari –  de la mai mulţi oameni de afaceri din Craiova, administratori ai unor societăţi comerciale ale căror nume n-au fost făcute publice, care în schimbul „sponsorizărilor” ar fi urmat să primească diverse lucrări: „În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului mun. Craiova, mai mulţi oameni de afaceri: (…), (…), (…), au fost determinaţi de inculpata Vasilescu Lia Olguţa – candidat la funcţia de primar, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze sponsorizări, sumele de bani fiind utilizate pentru materiale electorale şi pentru spectacole în susţinerea campaniei electorale a candidatului, Vasilescu Lia Olguţa folosindu-şi în acest sens influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite. În fapt, au fost executate materiale electorale pentru campania inculpatei Vasilescu Lia Olguţa, care şi-a folosit influenţa de lider politic pentru a determina mai mulţi oameni de afaceri din zonă, printre care şi pe patronul SC să contribuie cu sume de bani la sprijinirea campaniei, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite pentru candidată. Valoarea acestora a fost de 44.241,96 euro. Ulterior, materialele respective au fost dobândite şi folosite de Vasilescu Lia Olguţa, cunoscând că provin din infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, se arată în referatul DNA.

Cât despre Radu Preda, procurorii spun că, în cursul anului 2014, a ajutat-o pe Olguţa Vasilescu prin coordonarea activităţii de strângere de fonduri, cunoscând implicarea societăţilor comerciale cărora li s-au solicitat sponsorizări în contracte aflate la acel moment în derulare, Iar Elena Daniela Popescu, preşedinte al Asociaţiei Pro Craiova, s-a ocupat de încheierea contractelor de sponsorizare între Asociaţie şi mai multe societăţi comerciale, sub acoperirea realizării unui proiect propriu al asociaţiei, cunoscând modalitatea în care firmele respective au fost determinate de Olguţa Vasilescu să efectueze sponsorizările.

În referatul prin care se solicită arestarea este precizat şi modul în care s-a făcut renovarea faţadelor blocurilor de pe strada A.I. Cuza, reprezentanţii aceloraşi firme fiind chemaţi să „pună umărul” la acest proiect, tot prin sponsorizări. Procurorii DNA spun că Olguţa Vasilescu „a conştientizat permanent caracterul infracţional al acţiunilor sale, întrucât, cu excepţia unor persoane în care avea încredere, cărora le-a solicitat direct sponsorizările, ceilalţi sponsori au fost abordaţi prin intermediul altor persoane; a acceptat interpunerea ONG Asociaţia (n.r.- Pro Craiova) în lanţul infracţional, pentru atingerea scopului urmărit şi a insistat în convingerea persoanelor care nu erau de acord cu modalitatea de efectuare a „sponsorizărilor”; a folosit funcţionari ai primăriei Craiova în negocieri…”.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, însă, ieri după-amiază, propunerea DNA de arestare preventivă a Olguţei Vasilescu, dispunând faţă de ea măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii DNA au formulat deja contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Între timp însă, pentru că legea prevede acest lucru doar în cazul arestării preventive sau dacă nu-şi poate exercita mandatul 45 de zile, Olguţa Vasilescu nu poate fi suspendată din funcţia de primar al Craiovei.