„România se ridică în picioare pentru asistenţa socială”

0
475

Ieri,  judeţul Dolj s-a ridicat în picioare pentru asistenţa socială, într-un eveniment care a avut loc în Aula „Mihai I” a Universităţii din Craiova. Cu acest prilej, au fost prezenţi la acest eveniment, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), Doru Buzducea, vicepreşedinţii Cristian Roşu şi Ioan Durnescu, dar şi secretarul executiv, Diana Cristea. A onorat cu prezenţa sa preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, precum şi rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu şi multe alte cadre universitare, care au pus temelia asistenţei sociale în Bănie. Amfitrionul evenimentului fiind prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale, care a dat curs şi mesajului transmis în această zi specială de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

CNASR a declanşat o amplă campanie naţională de promovare şi valorizare a profesiei de asistent social intitulată în mod metaforic „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială”. În fiecare judeţ al ţării sunt organizate evenimente la care participă asistenţi sociali, oficialităţi, jurnalişti, societatea civilă, universitari, prieteni şi susţinători ai profesiei de asistent social. Scopul acestui periplu naţional este acela de a reînvia spiritul de breaslă în rândul comunităţii profesionale asistenţilor sociali. Judeţele în care conducerea CNASR a descins până acum  sunt: Gorj, Sibiu, Neamţ, Bacău, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Vaslui, Argeş, Bihor, Constanţa, Timiş, Arad, Mehedinţi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Suceava, Satu Mare, Vâlcea şi Hunedoara. Ieri, a venit rândul judeţului Dolj, iar sala de festivităţi a Universităţii din Craiova a fost neîncăpătoare. “M-am bucurat să fiu prezent astăzi (n.r. ieri) la evenimentul organizat în Aula „Mihai I“ a Universităţii din Craiova, în cadrul campaniei naţionale „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială“, prilej cu care am transmis salutul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi sincerele noastre felicitări pentru această iniţiativă, care aduce în prim plan o profesie cu un rol esenţial în societate. Misiunea asistentului social nu a fost niciodată una uşoară, pentru că presupune nu doar bună pregătire, ci şi vocaţie, iar competenţele profesionale trebuie dublate de înaltă ţinută morală. Asistenţa socială reprezintă, de altfel, şi o direcţie majoră de acţiune prin care Consiliul Judeţean îşi exercită rolul în beneficiul comunităţii, prin intermediul direcţiei de specialitate, iar cifrele relevă dimensiunea implicării instituţiei noastre, dacă ar fi să amintim faptul că, în 2018, peste o treime din bugetul total al Judeţului Dolj este destinată acestui sector”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Un eveniment fără precedent în istoria campaniei CNASR

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali a fost înfiinţat în baza Legii nr 466/2004 privind statutul asistentului social ca organizaţie profesională, neguvernamentală, de interes public, apolitică, nonprofit, cu personalitate juridică, autonomă şi independentă. CNASR are rolul de a reprezenta şi ocroti la nivel naţional şi internaţional interesele profesiei de asistent social. Colegiul se constituie din totalitatea asistenţilor sociali din România şi este cea mai mare şi singura organizaţie profesională a asistenţilor sociali din România, reprezentând la data de 1 iunie 2014, interesele a 4.603 membrii. Ne bucurăm că Cetatea Băniei a decis, ca în anul Centenarului Marii Uniri,  să se ridice în picioare pentru asistenţa socială. Campania noastră doreşte să redea demnitatea asistentului social, iar asistenţei sociale gloria şi splendorile pe care le merită această nobilă profesie. Oficialităţi de rang înalt, asistenţi sociali, jurnalişti, universitari, prieteni şi susţinători ai profesiei de asistent social şi-au anunţat prezenţa. Am promis un eveniment fără precedent în istoria campaniei CNASR. Iar despre toţi prietenii olteni, nu puţini la număr, care au pus umărul ca întâlnirea noastră să fie memorabilă, spunem doar atât:«jos pălăria pentru felul în care gândiţi şi pregătiţi evenimentul»”, a declarat preşedintele CNASR, Doru Buzducea, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti.

Asistentul social are nevoie de valorizare, respect şi susţinere

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali reprezintă interesele profesiei de asistent social şi acţionează prin toate mijloacele conferite de lege pentru dezvoltarea acesteia şi pentru ridicarea prestigiului ei în cadrul vieţii sociale. “În anul Centenarului Marii Uniri ne-am adunat astăzi (n.r. ieri) în Aula Mihai I a Universităţii din Craiova pentru a celebra profesia de asistent social. Structura Teritorială Dolj a CNASR este parte integrantă a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.  Ştim cu toţii că asistentul social este spiritual societăţii, el formează nucleul. Vorbim aici despre vocaţie, nu doar despre un job… îţi pasă de celălalt înainte de a-ţi păsa de tine, iar pentru bunăstarea socială este necesară implicarea directă a specialistului, asistent social. Conceptul devine realitate, însă şi asistentul social are nevoie de valorizare, respect şi susţinere din partea tuturor factorilor de decizie, iar pentru a fi recunoscută, promovată şi dezvoltată profesia noastră este nevoie să fie acceptată idea de evoluţie socială – fiecare individ este unic şi are nevoie de satisfacerea nevoilor într-un mod unic, personal”, a subliniat Lavinia Bucur, preşedinte Structura Teritorială Dolj – Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali.

***

Prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova: «Ne dorim o întâlnire din care să rezulte idei aplicabile, idei care să pună lumină în jurul acestui concept şi el vânat de setea de senzaţional şi de spectaculos. Suntem bucuroşi că noi, Universitatea găzduim acest eveniment, cu cât temeiul acestei profesii se ridică direct din nivelul de educaţie. S-ar putea să ne mire, dar umanitatea, generozitatea, grija faţă de celălalt se învaţă, se educă, după cum educaţia în sine printre altele este bazată şi pe generozitate, pe grija faţă de  aproape. Educaţia înseamnă nuanţe, acurateţe, temeinicie, înseamnă seriozitate şi responsabilitate, înseamnă valori şi principii. Educaţia nu înseamnă p concurenţă oarbă, nu înseamnă vocea rece a cifrelor. Universitatea din Craiova a fost înfiinţată ca răspuns la necesităţile de cunoaştere şi profesionale ale acestei regiuni. Universitatea din Craiova a pornit prin intermediul Facultăţii de Agronomie, apoi rând pe rând, învăţământul universitar filologic, economic, ingineresc şi-au deschis calea, astfel încât, astăzi, Universitatea noastră are aproape 100 de specializări. Implicit înfiinţarea în Oltenia a învăţământului sociologic, în 1995 a fost o etapă firească, logică, iar specializarea asistenţă socială a cunoscut o continuă dezvoltare».