Recital susținut de pianistul lituanian Kasparas Uinskas

0
361
Kasparas Uinskas

S-a născut în oraşul Druskininkai, din Lituania, și a studiat la Academia Naţională de Muzică şi Artă dramatică din Vilnius (unde a susţinut teza de doctorat), apoi s-a perfecţionat la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varşovia şi la The Juilliard School din New York (ca beneficiar al Bursei „Vladimir Horowitz”). Deși are doar are 33 de ani, a concertat pe unele dintre cele mai prestigioase scene de concert din întreaga lume. Este vorba despre Kasparas Uinskas, unul dintre invitații Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, al cărui recital de pian are loc astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Publicul îl va putea revedea și vineri, 30 noiembrie, într-un concert cu Orchestra Simfonică a instituției, condusă de Gheorghe Costin.

Repertoriul lui Kasparas Uinskas cuprinde lucrări reprezentative pentru toate epocile componistice, de la J.S. Bach la compozitorii secolului al XX-lea, însă predilecţia artistului vizează de departe creaţia chopiniană (în 2006 a realizat un CD şi în 2008 un DVD cu pagini celebre de Chopin). Vădind o preocupare deosebită pentru promovarea muzicii lituaniene, în 2005 s-a alăturat unui grup de artişti împreună cu care a înregistrat lucrări aparţinând compozitorului, pianistului şi muzicologului Vladas Jakubėnas, precum şi lucrări compuse de Balys Dvarionas.

Totodată, Kasparas Uinskas desfăşoară o intensă activitate didactică în ţara natală, la Şcoala Naţională de Artă „M. K. Ciurlionis” şi în cadrul Academiei Naţionale de Muzică şi Artă dramatică. Din anul 2006 este implicat în realizarea unor programe educaţionale pentru tineret, a căror finalitate principală constă în promovarea valorilor muzicii clasice în liceele din Lituania. În acest context, aproximativ 8.000 de elevi au participat până în prezent la prelegerile tematice şi lecţiile demonstrative de educaţie muzicală.

În programul recitalului din această seară: 

  • Frédéric Chopin: Nocturna în Do diez minor, op. 27, nr. 1
  • Johannes Brahms: Sonata nr. 3 în Fa minor, op. 5
  • Claude Debussy: Images (vol. II) – „Et la lune descend sur le temple qui fut”, Preludes (vol. II) – „Ondine”, Images (vol. I) – „Reflets dans l’eau”, Preludes (vol. I) – „La fille aux cheveux de lin”, Suite bergamasque – Clair de Lune
  • Serghei Rahmaninov: Sonata nr. 2 în Si bemol minor, op. 36