Povești din era „Biblionet”, „repovestite” la Craiova de scriitorul Radu Paraschivescu

0
720

«Dincolo de drumurile alea câteodată „hârtopite” și de căldura prea mare a vremii am descoperit căldura niciodată prea mare a oamenilor. Și am descoperit că poți să faci eroi din niște oameni care nu au fost niciodată așa ceva și nu s-au visat vreodată în ipostaza asta, că poți să faci niște personaje din niște oameni care, de fapt, păzeau un hangar cu personaje! Și că poți să faci dintr-o bibliotecă altceva decât ceea ce crede încă multă lume că este».

Spusele de mai sus sunt ale unui… căutător de povești: scriitorul Radu Paraschivescu, cel care, împreună cu Irina Păcurariu, Cătălin Ștefănescu și Vlad Petreanu au cutreierat țara, inclusiv Oltenia, pentru a afla și apoi a așterne pe hârtie, cu meșteșug, povești din și despre bibliotecile publice din România. Ideea s-a conturat în cadrul Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea” și s-a concretizat odată cu apariția cărții „Căutătorii de Povești”, prezentată, ieri, și la Craiova. Volumul a apărut recent la Editura „Humanitas”, ca și concepție fiind o premieră pentru România.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, invitați alături de scriitorul Radu Paraschivescu și Scott Andersen – director adjunct al Programului „Biblionet” fiind eroi ai poveștilor și bibliotecari din județele Dolj, Gorj și Vâlcea. Seria lansărilor locale a început cu Suceava, Sf. Gheorghe și Cluj-Napoca și va continua în luna decembrie cu Brăila și Timișoara.

Volumul „Căutătorii de Povești” este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbările și efectele în comunitate datorate dezvoltării bibliotecilor publice locale. Timp de zece săptămâni, cei patru scriitori au stat de vorbă cu bibliotecari, dar și cu oameni obișnuiți ale căror vieți au fost schimbate datorită bibliotecilor și au scris poveștile întâlnite. Fragmente din acestea au putut fi citite până acum pe site-ul campaniei, www.cautatoriidepovesti.ro. Din această lună însă volumul este disponibil în format electronic pe același site, iar săptămâna trecută a fost lansat în format tipărit în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Târgului de Carte „Gaudeamus” de la București.

Nicoleta Trașcă: „Poveștile adunate din regiune sunt o dovadă a faptului că omul sfințește locul”

«Este o carte despre bibliotecile din România, cu povești despre experiențele trăite aici și despre cum bibliotecarii pot schimba viața oamenilor. De asemenea, este o carte despre importanța covârșitoare a bibliotecilor în viețile utilizatorilor. Este prima carte de acest gen din România, nu s-a mai publicat una la fel», a afirmat Scott Andersen – director adjunct al Programului „Biblionet”.

«Poveștile adunate din regiune sunt o dovadă a faptului că, într-adevăr, omul sfințește locul. Nu trebuie să așteptăm să ni se întâmple ceva bun, ci, atunci când vedem o oportunitate, să nu o ratăm, așa cum este și Programul „Biblionet” pentru bibliotecile din zonă, care s-au înscris în ritm accelerat în regiune. (…) Volumul „Căutătorii de Povești” va sta la loc de cinste în biblioteci și suntem extrem de mândri că am reușit să dezvoltăm atâtea ce merită să fie comunicate întregii Românii. (…) Mulțumim domnului Radu Paraschivescu care ne-a ajutat să arătăm că oameni simpli, însă ambițioși, au reușit să schimbe cursul unor destine printr-o bibliotecă», a adăugat Nicoleta Trașcă, coordonator județean al programului.

Radu Paraschivescu: „Mi-am făcut o mulțime de prieteni și mi-am reconfirmat un dușman: canicula!”

„O carte așa cum nu s-a mai scris până acum” și „o experiență interesantă din mai multe puncte de vedere”, astfel a prezentat Radu Paraschivescu, pe scurt, povestea… „Căutătorilor de Povești”. „La curent cu literatura,
sportul și năstruşniciile televizuale. Abstinent, dar cafegiu. Ironic, dar sentimental. Harnic, dar jucăuş”, după cum este prezentat pe www.cautatoriidepovesti.ro, scriitorul a istorisit celor prezenți la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” „aventura” culegerii poveștilor, dar și descoperirile și bucuriile pe care i le-au prilejuit acest proiect marca „Biblionet”. «Mi-am făcut o mulțime de prieteni, oameni la care țin foarte mult, pe care vreau neapărat să-i mai văd și de-acum încolo și mi-am reconfirmat un dușman: canicula! Dar sper că totuși mi-am păstrat o doză de prospețime și cordialitate, în așa fel încât să nu nedreptățesc cumva vreun loc pe unde am fost și oamenii pe care i-am întâlnit», a spus acesta.

Despre experiențele vârstei a treia și istețimea puștilor…

Radu Paraschivescu a întâlnit la Târgu Jiu și Țînțăreni utilizatori de vârsta a treia care descopereau computerul și Internetul prin cursurile organizate de bibliotecari pentru vârstnici și le-a prezentat aventurile primelor întâlniri cu tehnologia. La Frâncești, autorul descrie cu uimire și tandrețe aventurile pensionarilor care se întâlnesc la bibliotecă pentru a călători virtual împreună oriunde în lume. Are însă și două întâlniri foarte speciale: cu Gabriel din Țânțăreni, un puști care a mărturisit, naiv, că este fanul lui Totti în fața unui înflăcărat suporter Lazzio, în persoana autorului, și care vorbește italiana de minune! Dar și cu Teo din Pietrari, un elev de școală generală care a dezvoltat o soluție complexă de e-learning, fără să aibă noțiuni de programare, ci doar „cu niște tutoriale de pe net”.

În Dolj, o întâlnire de suflet” mărturisește că a avut-o cu Biblioteca Orășenească „Mircea Rădina” din Segarcea. «Suntem la lansarea unei cărți care se intitulează „Căutătorii de Povești”. Da, trăim o poveste în care Făt Frumos este „Biblionet”-ul, iar Zâna cea bună este Fundația IREX (n.r. – care implementează programul în România). Iar noi, bibliotecile, am fost o perioadă Cenușărese…», a afirmat, ieri, la lansarea cărții, bibliotecara Alexandra Barbu, de la Segarcea.

„Drumul, în multe locuri, a reprezentat un pariu destul de ambițios…”

«Am plecat la drum știind că orice drum e o descoperire și că descoperirea nu e doar a acelor figuri noi pe care le întâlnești, ci și a ta. Fiindcă pleci la fiecare drum echipat cu niște idei, dar și cu niște preconcepții. (…) Am avut ocazia să ne dezbărăm de câteva și să vedem lumea așa cum arată de fapt și nu așa cum credem noi că arată de la București, din tihna unui birou, dintr-o editură ori un studio TV, cu aer condiționat,i termopane și toate formele de izolare și de decuplare de la realitate. Drumul, în multe locuri, a reprezentat un pariu destul de ambițios…», a povestit cu umor Radu Paraschivescu, aluzie la infrastructura pe care nu puține localități din România de astăzi o au. Sau, mai bine zis, nu o au…

«(…) Însă dincolo de drumurile alea câteodată hârtopite și de căldura prea mare a vremii am descoperit căldura niciodată prea mare a oamenilor. (…) Și că poți să faci dintr-o bibliotecă altceva decât ceea ce crede încă multă lume că este. Adică un cavou al ideilor, un loc de obicei ponosit, prăfuit, unde subzistă în diverse stadii de vegetare creaturi blazate, care nu își mai propun nimic și a căror singură menire pare să fie îndrumarea simplă printre niște rafturi. Prin cartea aceasta arătăm că o bibliotecă e altceva. Ce este? Depinde de mai multe lucruri. Poate fi un nucleu din care pornesc nu doar informații, ci și inițiative, din care pornesc gesturi și manifestări ale generozității», a mai spus scriitorul.

***

«Evident că nu toate locurile și bibliotecile se asemănă. Ar fi fost o enormă plictiseală să găsim peste tot același scenariu! Evident că nu există un mediu aseptic, impecabil. Nu! Am găsit și stridențe, și minusuri de amplasament, și situații incomode. Dar asta nu schimbă cu nimic cauza principală a acestui program, și anume revalorificarea unei zestre care până acum a fost exploatată insuficient, clișeistic, tradiționalist, în doru’ lelii câteodată, fără să se pună accentele unde trebuiau puse», a conchis „căutătorul de povești”, prezența sa la Craiova și împărtășirea „peripețiilor” și bucuriilor scrierii acestei cărți, împreună cu jurnaliștii Irina Păcurariu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu (binecunoscutul realizator al emisiunii „Garantat 100%” de pe TVR1), fiind o reală plăcere pentru public.