Dan Nelu Anuşca, la judecată pentru luare de mită – Medicul ortoped de la Spitalul de Urgenţă Craiova avea „rău” de sumele mici

1
985

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată pe medicul ortoped Dan Nelu Anuşca pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Dolj, instanţa menţinând arestul preventiv al inculpatului şi stabilind primul termen de judecată al procesului pentru 28 noiembrie a. c. Din rechizitoriul procurorilor a rezultat că medicul era obişnuit cu o şpagă consistentă, pentru că suma de 400 lei l-a ofensat profund.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cercetările au demarat pe 15 octombrie a.c., în momentul în care B. N. l-a denunţat pe Dan Nelu Anuşca – medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova –, în plângerea depusă la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj femeia susţinând că acesta a pretins şi primit suma de 800 lei de la sora şi viitorul ei cumnat, B. M. şi P. G., pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de specialitate. Denunţătoarea a declarat în faţa procurorilor că sora sa, B. M., s-a internat la Clinica de ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pe 15 octombrie, întrucât avea nevoie de intervenţii chirurgicale la ambele picioare. Aceasta  era sub îngrijirea medicală a medicului ortoped Dan Nelu Anuşca, care o consultase  anterior, la începutul lunii, mai exact pe 4 octombrie, atunci când stabilise şi data internării acesteia.

Pe 15 octombrie, după ce a internat-o şi a cazat-o în rezerva cu nr. 668, Anuşca a mers în salon ca să discute cu pacienta, B. M. şi cu logodnicul ei, detalii legate de intervenţia chirurgicală. Medicul le-a explicat celor doi că trebuie să suporte contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite (şuruburi ce trebuie implantate în picioare), valoarea acestora fiind de 400 euro. Cei doi l-au întrebat apoi pe medic cât trebuie să-i dea în afara celor 400 euro, însă acesta a refuzat să precizeze o sumă, spunând că el nu cere nimic. «În momentul în care pacienta B. M. i-a dat suma de 400 lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă „îl ofensează”. În acel moment a intervenit şi martorul P. G. (n.r.-logodnicul pacientei), care i-a mai dat încă 400 lei, după care inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi. Întrebându-l pe inculpat cam care ar fi suma ce trebuie să i-o dea, pentru efectuarea  intervenţiei, acesta le-a replicat celor doi că o astfel de intervenţie costă în jur de 2000 de euro. După primirea banilor, inculpatul a părăsit salonul», după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu. Iritată de atitudinea medicului, pacienta a vorbit cu sora ei să-l denunţe.

În baza denunţului s-au făcut demersurile necesare organizării flagrantului şi interceptării convorbirilor medicului. Astfel, pe 16 octombrie, când ar fi trebuit să aibă loc operaţia, denunţătoarea a adus 1.200 lei (bancnotele fiind marcate criminalistic) şi a mai primit 400 de euro de la anchetatori, cu toţi banii la ea femeia oprindu-se direct la salonul surorii sale, unde era şi medicul. Femeia i-a cerut scuze medicului pentru atitudinea surorii sale şi a logodnicului, care l-au supărat oferindu-i o sumă aşa de mică şi l-a întrebat cât ar trebui să primească pentru ca intervenţia să se facă în cele mai bune condiţii.

(De la şpaga de numai 4 milioane) „…mi s-a făcut rău şi mie puţintel”

După cum au consemnat procurorii în rechizitoriu, inculpatul i-a răspuns denunţătoarei că „eu nu cer bani de la bolnavi. Îi primesc. I-am zis şi ieri, n-am  nevoie să-mi dea nimic, este întradevăr, i-am propus ce este mai dificil, îi fac ce este mai bine”. La afirmaţia denunţătoarei „când mi-a spus că v-a dat 4 milioane”, inculpatul a replicat „da, mi s-a făcut rău şi mie puţintel”. Discuţia dintre cei doi (denunţătoare şi  inculpat) a continuat pe aceeaşi temă, inculpatul recunoscând că a primit în ziua anterioară de la sora denunţătoarei şi prietenul acesteia suma de 800 lei,  iar la un moment dat, denunţătoarea l-a întrebat cât trebuie să mai dea ca totul să fie în regulă. Inculpatul a  răspuns ”dacă vreţi îmi daţi, dacă nu, nu-mi daţi, eu fac să fie bine”. Da domnişoară, aşa  ţi-am spus…”.

Denunţătoarea i-a spus la un moment dat inculpatului „vă mai dau 12 milioane”, inculpatul replicând ”nu ştiu, ce vrei tu, ce  poţi”, iar denunţătoarea a continuat: „nu! Spuneţi. Atât am acum. Atât sunt pregătită. Spuneţi-mi e bine?” inculpatul răspunzând ”nu spun aşa ceva. Niciodată nu spun aşa ceva”. După aceste discuţii, denunţătoarea i-a dat inculpatului atât cei 1.200 lei, cât şi suma de 400 euro, bani pe care acesta i-a pus în buzunarul halatului, unde i-au şi găsit anchetatorii.

Anuşca a fost reţinut pe 16 octombrie, iar pe 17 octombrie a fost arestat preventiv pentru luare de mită, de atunci fiind după gratii.

1 COMENTARIU

  1. Un gunoi de om printre atatea gunoaie! Astia sunt majoritatea medicilor. Traiesc din spagi si din jupuirea pacientilor. Daca ar fi o tara de drept cel putin 75% din acesti medici ar fi unde le este locul: la inchisoare!

Comments are closed.