30 de „Scorpioni” vor fi dislocaţi la Zabul, în Afganistan – „Aţi primit mandatul misiunii de a servi cu cinste, pe meleaguri îndepărtate, culorile drapelului românesc!”

0
676

Ieri, la sediul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” din Craiova s-a desfăşurat ceremonia militară prilejuită de plecarea Echipei de Asistenţă Militară, tip batalion sprijin logistic, la misiunea ISAF din Afganistan. „Timp de şase luni, cei aproximativ 30 de militari din compunerea detaşamentului vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru militarii unui batalion logistic din Armata Naţională Afgană”, a precizat lt. col. Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”. La ceremonie au participat, alături de familiile militarilor care pleacă în misiune, personalităţi militare şi civile, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.  

Comandantului Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, general de brigadă Dorinel Duican, a precizat cu această ocazie că prin dislocarea Echipei de Asistenţă Militară, tip batalion sprijin logistic, în zona de responsabilitate Zabul se confirmă încă o dată încrederea eşaloanelor superioare în capacitatea Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” de a pregăti structuri militare operaţionale capabile să acţioneze în cele mai dificile teatre de operaţii din întreaga lume. “Prezenţa dumneavoastră (n.r. – a militarilor craioveni) în teatrul de operaţii reprezintă materializarea participării semnificative a României la asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului, efort însemnat prin care Armata României îşi onorează statutul de contributor activ la îndeplinirea misiunilor din teatrele de operaţii”, a subliniat gen.br Dorinel Duican. Comandantul Brăgăzii 2 Infanterie a mai spus că palmaresul „Scorpionilor” este binecunoscut şi ar putea fi prezentat, în puţine cuvinte, ca fiind cea mai experimentată participare internaţională acumulată în teatrele de operaţii dispuse pe trei continente: Africa, Europa şi Asia. „Această impresionantă carte de vizită vă îndeamnă pe voi, componenţii Echipei de Asistenţă Militară, să acţionaţi şi în această nouă misiune cu profesionalism, curaj şi dăruire şi sunt convins că veţi face totul pentru a vă îndeplini datoria cu onoare, devotament şi credinţă…”, a mai spus generalul de brigadă Dorinel Duican.

“Obiectivul nostru comun este de a acţiona împreună cu partenerul american”

Comandantului Echipei de Asistenţă Militară, tip batalion sprijin logistic, locotenent-colonel George Bogheanu, prezent la eveniment, a declarat că ceremonia marchează începutul unei noi provocări pentru militarii din cadrul Brigăzii 2 Infanterie “Rovine” din Craiova. „Prezenţa noastră în Afganistan, alături de celelalte structuri ale Armatei României, reprezintă răspunsul ferm al ţării noastre la solicitarea partenerilor noştri de participare a României la asigurarea securităţii şi stabilităţii Afganistanului. Suntem parte integrantă în efortul combinat al Alianţei Nord-Atlantice pentru începerea transferului responsabilităţilor de securitate către forţele naţionale afgane. Principala noastră misiune este de a acorda asistenţă şi consiliere militarilor unui batalion de sprijin logistic din cadrul Armatei Naţionale Afgane. Putem afirma cu tărie că obiectivul nostru comun este de a acţiona împreună cu partenerul american pentru a ne îndeplini misiunile asumate în cadrul mandatului”, a subliniat lt. col. George Bogheanu.

 

Căpitan Mihai Cristian: „Este prima misiune la care particip, dar am suficientă experienţă, iar cunoştinţele pe care le-am acumulat de-a lungul perioadei de pregătire desfăşurată în ţară şi în străinătate, alături de colegii noştri cehi, dar şi alături de alţi militari NATO, mă fac să am multă încredere în forţele proprii şi sunt convins că îmi voi duce misiunea până la capăt cu succes. Familia ştia că va veni şi timpul să plec într-o misiune care ne va ţine departe timp de şase luni”.

Plutonier Daniel Olteanu: „Sunt la prima misiune, am făcut o pregătire serioasă care îmi conferă siguranţa reuşitei şi vreau să-mi fac datoria faţă de ţară şi să duc mai departe faima şi prestigiul Brigăzii 2 Infanterie. Am primit astăzi un calendar religios şi o cărticică de rugăciuni care ne va ajuta să trecem prin momentele mai dificile…”.

Caporal  Florin Mihăilă: „Plec cu mult curaj şi vreau îmi doresc să-i pot învăţa câte ceva pe cei din armata afgană şi, ulterior, să mă întorc sănătos acasă. Deşi sunt la prima misiune, nu am emoţii şi asta poate şi datorită faptului că dintotdeauna mi-am dorit să fiu militar să port haina militară”.