În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba – Iulia, a avut loc Încoronarea Regelui Ferdinand I, ca Suveran al României Mari, după ce la 1 decembrie 1918, în acelaşi oraş, un simbol al românilor, se consfinţea unirea tuturor provinciilor româneşti – Transilvania, Banat, Bucovina şi Basarabia – care, până atunci, aparţineau Imperiului Austro – Ungar şi Imperiului Ţarist. Astăzi, Craiova a intrat pe harta oraşelor din ţară, Bucureşti, Alba – Iulia , Sinaia, Iaşi, care celebrează acest moment semnificativ din istoria noastră.
Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe sociale, în parteneriat cu Societatea De Ştiinţe istorice din România – Filiala Dolj, a organizat simpozionul “Încoronarea Regelui Ferdinand I la Alba – Iulia, 15 octombrie 1922 – ceremonial şi semnificaţii”. “Craiova s-a înscris pe harta oraşelor din România, care celebrează acest eveniment, alături de Bucureşti, Alba Iulia, Iaşi şi Sinaia. Evenimentul de acum 100 de ani nu a făcut decât să desăvărşească Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Încoronarea a fost simbolul unităţii tuturor românilor”, a precizat prof. univ. Sorin Liviu Damean, amfitrionul simpozionului. A fost un moment, atunci deosebit, dar care a întâmpinat unele dificultăţi, la început. “Primele preparative au început în 1920, după semnarea Tratatului de la Paris, prin care era recunoscut oficial Marea Unire. Exista un inconvenient. În alba – Iulia nu exista o Catedrală ortodoxă. Dar, s-a întâmplat minunea. În primăvara lui 1921, a început construirea Catedralei, după ce ziduri ale fostului bastion de apărare a cetăţii au fost demolate. Incredibil, în toamna anului 1922, cu puţin înainte de Încoronare, aceasta a fost finalizată. Şantierul a fost vizitat şe de Majestăţile Lor Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Arhitect a fost Victor Gheorghe Ştefănescu, care s-a inspirat din construcţia Bisericii Domneşti de la Târgovişte”, a mai spus Sorin Liviu Damean.
Ceremonie fastuoasă
A fost o ceremonie fastuoasă, filmată, dar, din păcate, filmul nu s-a găsit , încă, ci numai fragmente, de câteva secunde, însă s-au păstrat foarte multe poze. Majestăţile Lor au ajuns la Alba – Iulia, cu Trenul Regal. În gara din oraşul Marii Uniri, Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost întâmpinaţi de prim – ministrul Ion I.C. Brătianu, mii de persoane, primarul oraşului, Aurel Sava, oficialităţi locale. Suveranii s-a îndreptat, apoi, spre Catedrală, în două caleşti acoperite, urmaţi de membri ai Familiei Regale, invitaţi, iar într-o caleaşcă descoperită Ion I.C. Brătianu ducea coroana de oţel a regelui, pe care o purtase şi Carol I, confecţionată dintr-un tun turcesc capturat la Plevna, dar din oţel nemţesc, şi generalul Constantin Coandă, care ţine coroana din aur extras din Apuseni, a Reginei Maria. Au fost prezente delegaţii din 22 de ţări, inclusiv Japonia şi SUA, iar Marea Britanie l-a avut ca reprezentant pe Ducele de York, viitorul rege George al VI-lea. În catedrală, Majestăţile Lor au primit binecuvântarea de la Mitropolitul primat Miron Cristea, viitorul Patriarh. S-a ieşit, apoi, în faţa catedralei, unde, pe un baldachin, a urmat încoronarea propriu – zisă. Regele şi Regina au îmbrăcat hlamidele regale apoi Ferdinand I a primit coroana pe cap, iar acesta , la rândul său, i-a aşezat pe cap coroana regală Reginei, după care cei doi s-au sărutat, ca semn al trăiniciei. La ceremonial au asistat peste 20.000 de persoane. Poate un simbol, în acea dimineaţă, plouase, la fel ca la 10 Mai 1881, la Încoronarea, ca Rege, a lui Carol I. A urmat Parada militară, la care, pe cai, Ferdinand I , îmbrăcat în uniforma de general al Regimentului de vânători de munte, şi Regina Maria, putând uniforma de general al Regimentului de Roşiori, au defilat în faţa trupelor. Pe seară, Majestăţilor Lor s-au întors la Bucureşti, tot cu Trenul Regal.