Din puținul tău poți face mult bine

0
445

Totul a început când Costel, stâlpul familiei, a rămas fără slujbă în pandemie și de atunci totul a trecut de la rău la mai rău. Nu și-a mai putut găsi un loc de muncă pentru o perioadă lungă de timp, iar soția lui, Angela, nu mai putea face față cu salariul de vânzătoare. Familia Câmpeni este dincolo de ceea ce putem numi sărăcie, nefericire și ghinion la un loc. Vecinii apropiați și chiar și cei din întreaga comună au pus mână de la mână și le-au oferit atât cât au putut.

Într-un mic colț de rai, pe un teren cu iarbă verde și pomi înalți, stă acum o căsuță mică și așezată, nu foarte modernă, dar cu tot ceea ce are nevoie în ea, cu oameni iubitori și calzi care o fac să fie plină de viață. Aici locuiește familia Câmpeni din comuna Brastavățu, județul Olt, o familie cu trei copii educați și inteligenți, cu părinți gospodari și cu trei cățeluși blânzi care fac și ei parte din familie.

Vecinii lor, Mircea și Aurelia, au văzut în ce stare este familia și le-au oferit mâncare, haine și chiar electrocasnicele pe care nu le mai foloseau: „Îi cunoaștem dintotdeauna pe acești oameni și niciodată nu au cerut nimic de la nimeni. Sunt oameni în adevăratul sens al cuvântului. Mereu au încercat să nu arate de ce duc lipsă sau de problemele financiare pe care le au, însă noi, fiind prietenii lor, ne-am dat seama că nu mai puteau face față cheltuielilor după ce Costel și-a pierdut locul de muncă.”

O mână de ajutor nu strică niciodată

Mircea și Aurelia au vorbit cu ceilalți vecini despre problemele familiei Câmpeni și au decis cu toții să le ofere din puținul lor atât cât își permit: „Ziua următoare, fiecare adusese câte ceva: unii veniseră cu carne, pentru că aveau păsări și porci, alții veniseră cu haine pentru copii pentru că nu mai aveau nevoie de ele, ba chiar un vecin le adusese un frigider perfect funcțional pentru că își luase unul nou. Toți au contribuit cum au putut și cred că au făcut asta pentru că sunt oameni buni și întotdeauna au ajutat pe oricine a avut nevoie. Acum a venit rândul nostru să îi ajutăm.”

După ce au strâns de la fiecare câte ceva, au urcat totul într-o dubiță și, într-o dimineață, împreună cu o parte din vecinii care au contribuit la surpriza familiei Câmpeni, s-au dus la ei la poartă: „Am intrat în curte și am strigat la Angela. Până să iasă ei, noi deja ne-am apucat să căram totul în curte și le-am surprins reacția de uimire când ne-au văzut pe toți la ei în gospodărie cu diferite obiecte și alimente. Angela a întrebat ce se întâmplă, iar noi i-am spus că este un cadou nerambursabil din partea noastră și fără nicio datorie față de ceilalți vecini. În următoarele secunde a început să plângă fară să mai adauge nimic, iar copii au ieșit și ei când au auzit gălăgie în curte. Fericirea din ochii lor era de nedescris”, spune Aurelia.

Din puțin faci totul

Întreaga familie a mulțumit vecinilor pentru gestul făcut și pentru atenția pe care le-au acordat-o: „Ce pot spune este că mă bucur să știu că există oameni care se gândesc la noi, la problemele noastre și le mulțumim din suflet pentu acest gest: că ne-au oferit din puținul lor cât să fim și noi egali cu ei.” a spus Angela.

După o perioadă de timp, Costel s-a angajat la brutăria din sat și de atunci familia Câmpeni o duce foarte bine: au ce mânca, au unde dormi și cel mai important este că se au unii pe alții și sunt fericiți.

CLAUDIA PÎRLOGEA

Studență Jurnalism, Universitatea din Craiova