Consiliul Naţional al Elevilor ameninţă cu proteste, dacă nu se va reveni asupra ordinului prin care vor fi acordate bursele şcolare

0
445
 Consiliul Naţional al Elevilor ameninţă cu proteste, dacă ne se revine asupra ordinului prin care vor fi acordate bursele şcolare. „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, precizează Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat, ca reacție la publicarea în Monitorul oficial, aseară, a noilor criterii de acordare a burselor școlare.

„Masacrul burselor școlare sau cum Ministerul Educației face economie pe spatele a milioane de elevi”, titrează reprezentanții elevilor. Aceștia contrează o eventuală reacție a ministrului, care a mai spus în trecut că propunerea de acordare a burselor de studiu de la media 9,50 în sus ar fi venit din partea elevilor.

Prin modificarea pragului de acordare, de la 8,50 la 9,50, „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, potrivit CNE.

Reprezentanții elevilor consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă” și cer Ministerului Educației „să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”.

„Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50. Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, potrivit reprezentanților CNE.

Proteste ale elevilor în toată țara, dacă nu se revine asupra deciziei

„În același timp, elevii reprezentanți solicită ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul școlar 2022-2023, în așa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces de acordare a burselor, dar și reluarea discuțiilor, alături de partenerii de dialog social, pe marginea modificărilor care trebuie aduse criteriilor folosite la momentul actual.

Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educațional, Consiliul Național al Elevilor anunță posibilitatea declanșării unor proteste la nivel național, în situația în care Ministerul Educației nu va reveni asupra deciziei”.

„Nu este posibil ca Ministerul Educației să ignore fără scrupule nevoile elevilor din România: mărirea mediilor reprezintă un total dezinteres al decidenților în raport cu nevoile reale ale elevilor! De aceea, dacă situația nu va fi remediată în cel mai scurt timp, anunțăm declanșarea unor proteste generale în toată țara, împotriva criteriilor abuzive de acordare a burselor”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

FOTO: CNE