Rotarieni anti-COVID 19

0
4028

Din dorinţa de a fi mereu implicaţi în rezolvarea problemelor colectivităţii, Rotary Club Craiova a realizat o serie de proiecte, grupate generic sub denumirea ”Rotarieni anti-COVID 19”. Clubul Rotary Craiova este o organizaţie non-profit, înfiinţată în anul 1997, membră a mişcării denumită Rotary International, ce cuprinde peste 1,3 milioane de membri înregistraţi în întreaga lume. În România, Rotary acţionează sub coordonarea Districtului 2241, prin cei 3500 de membri , care fac parte din 148 de cluburi. În cei peste 20 de ani de existenţă, Clubul Rotary Craiova a derulat proiecte comunitare în valoare de peste 1.000.000 de euro, proiecte de susţinere a sistemului de învăţământ, a domeniului medical, proiecte economico-sociale, inclusiv din sferele culturii şi protecţiei mediului.

Discreţie şi caritate. Sub această deviză stau activităţile a câtorva mii de români care se întâlnesc periodic în unul din cluburile Rotary. Rotarienii au ritualuri și reguli interne asemănătoare cu masoneria, deşi ei zâmbesc când le spui acest lucru. Sunt o organizaţie la fel de închisă şi de secretoasă ca şi aceasta. Sunt invitaţi să facă parte din club fie cei care ajung să fie indispensabili proiectelor rotariene, fie tinerii care provin din familii de rotarieni şi sunt apoi propulsaţi în poziţii cheie în lumea afacerilor şi politicii. Ca şi în masonerie, este nevoie deci de o invitaţie din partea cuiva din interior. În Rotary lucrurile sunt încă şi mai stricte, fiind nevoie obligatoriu nu de unul, ci de doi garanţi interni, numiţi “naşi”. Nici costurile anuale aferente statutului de membru nu sunt foarte mici, sunt pe măsura statului. Despre ceea ce au făcut rotarienii în pandemie am stat de vorbă cu unul dintre membri Clubului Rotary Craiova, ing Gabriel Vlăduţ, care este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Acesta poartă cu mândrie zi de zi, o insignă la reverul sacoului, sub forma unei rotiţe… Roata dinţată, simbolul Rotary, este în acelaşi timp o legitimaţie care deschide uşi importante în străinătate.

La ora actuală, Spitalul Clinic de Urgenţă nr. 1 din Craiova este unul dintre puţinele spitale din ţară dotate cu peste 70 de aparate de ventilaţie şi 70 de monitoare de înaltă performanţă, toate complet funcţionale. Iar ideea de a repara ventilatoarele defecte a venit din partea unor membri ai Clubului Rotary din Craiova. “Sub presiunea necesităţii Rotary Club Craiova a achiziţionat şi donat 6 aparate noi de ventilaţie pulmonară şi încă 12 au fost revizuite tehnic împreună cu colegii de la Clubul Rotary Craiova Probitas. Acest aspect constituie un important factor psihologic de încredere comunitară în capacitatea de răspuns a sistemului medical la problematica pandemiei”, a explicat Gabriel Vlăduţ, membru fondator al Rotary Club Craiova. Întrebat cum ajungi rotarian, acesta ne-a explicat că se pune accent pe calitățile profesionale şi morale ale celui care vrea să intre în acest club, iar acestea trebuie să fie deosebite. “Odată  recomandarea făcută, urmează o analiză a comitetului clubului. După un interval de 30 de zile persoana respectivă este prezentată în cadrul clubului. Dacă ceilalţi membri nu se opun, aducând argumente temeinice, respectiva persoană poate deveni Rotarian”.

Rotarienii craioveni au contribuit la achiziţia unui echipament de testare COVID 19

Susţinute de Rotary International printr-un program de Global Granturi, special creat pentru combaterea pandemiei, mai multe cluburi din ţară, inclusiv Rotary Club Craiova, au elaborat în parteneriat un proiect de achiziţie echipamente şi materiale medicale. Astfel, rotarienii craioveni au contribuit la achiziţia unui echipament de testare COVID 19. Beneficiarul a fost Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul Regional de Genetică Medicală. “Echipamentul funcţionează din vara anului trecut, iar înainte de asta au fost cumpărate şi substanţe pentru testare. Iniţial, laboratorul realiza câte 200 testări/zi. Cu echipamentul achiziţionat se realizează acum 700 teste/zi. Echipamentul fiind mult mai scump decât suma atrasă prin Global Grant, Rotary Club Craiova apelat şi la sponsori. O serie de oameni de afaceri, nu au ezitat şi au donat pentru ca împreună să combatem pandemia”, a mai spus Gabriel Vlăduţ.

S-au gândit şi la brancardieri

Rotarienii cultivă relaţii de prietenie pe care le consolidează printr-un mecanism simplu: participanţii la club îşi justifică prezenţa numai prin participarea la strângerea de fonduri şi transferera acestora către acţiuni sociale. În condiţiile unui sistem fiscal profund ostil sponsorizării, într-o perioadă de criză care parcă nu se mai termină, aportul financiar si efortul de organizare a acţiunilor caritabile spun destule despre membrii Rotary Club. Astfel, rotarienii s-au gândit că în perioada asta, toată lumea vorbeşte doar de medici, dar într-un spital covid, brancardierii, îngrijitorii şi femeile de serviciu sunt la fel de expuse virusului. Şi aceşti angajaţi au lucrat ore suplimentare şi unii au fost nevoiţi să se izoleze de propriile familii, pentru a le proteja.  În acest context, s-a implementat proiectul Rotary Club Craiova dăruieşte –”Crăciun 2020”, prin care s-au oferit cadouri de Crăciun întregului personal medical auxiliar – brancardieri, îngrijitori, femei de serviciu – de la UPU-SMURD Craiova. “Aceşti membri ai comunității noastre, laolaltă cu întregul personal medical de specialitate, s-au aflat şi ei, în anul pandemic 2020, în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Activitatea curentă a acestui serviciu medical este dedicată urgenţelor, acelor situaţii critice care necesită intervenţii la limita dintre viaţă şi moarte, 24 din 24 de ore. De cele mai multe ori, nevăzut de noi cei dinafară, personalul auxiliar este parte componentă a sistemului de urgență. Ne-am propus ca prin acest proiect să ne adresăm şi lor, într-un demers de recompensare a muncii lor aparent anonime, dar atât de importantă”, a precizat reprezentantul Clubului Rotary Craiova.

”Luptăm împreună”

În perioada dificilă, datorată pandemiei de COVID 19, Clubul Rotary Craiova a fost partener al unităţilor sanitare aflate în lupta cu COVID-19, al personalului medical greu încercat de condiţiile de muncă deosebit de riscante şi dificile. Medicii aveau nevoie de fonduri pentru echipamente şi logistică, spitalele neasigurând suficiente resurse. Cadrele medicale au încercat să prevină situaţia apariţiei unor valuri de îmbolnăviri şi internări cărora să nu le poată face faţă. Fără echipamente, primii care se puteau îmbolnăvi erau medicii,  expunerea lor fiind imensă, chiar cu echipamente. Clubul Rotary Craiova, în parteneriat cu Asociaţia pentru Chirurgie Toracică modernă din Craiova, au sprijinit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova Craiova sponsorizând procurarea unui sistem de producere apă sterilă instant, pentru sterilizarea instrumentarului medical.“Pe lângă achiziţia MEDISAFE 5 FMT SSG, clubul s-a implicat inclusiv în serviciile de transport, logistică şi montaj. Plus, instructajul personalului medical. Având în vedere defectarea aparatului de bronhoscopie, singurul pe care-l deţineau la Secția de Chirurgie Toracică, medicii de aici ne-au rugat să-i ajutăm şi cu acest echipament care putea asigura singura variantă de funcţionalitate a secţiei în condiţii de securitate medicală. Au creat această asociație pentru a putea strânge fonduri și a cere ajutor, nouă, antreprenorilor, mediului de afaceri, celor care îi putem ajuta. Noi avem nevoie de ajutorul lor şi ei de al nostru şi am putut aplica acum toate principiile de antreprenoriat atât de frumoase şi cunoscute nouă: echipă, empatie, transparenţă, obiective comune, etică, performanţă”, a mai spus reprezentantul Rotary Club Craiova.

Deviza rotarienilor: nu te implici, nu exişti!

Ca valorile clubului să reziste timpului, ROTARY a dezvoltat subsidiarele de juniori, INTERACT şi ROTARACT, formule prin care insinuează caritatea în rândul tinerilor participanți. Mai mult decât atât, copiii din familiile de rotarieni sunt educaţi în a dezvolta contacte în afara ţării de origine prin participarea la tabere tematice organizate de club pe cuprinsul globului, locuind la membri ROTARY din ţările gazdă. Rotary Club Craiova, în parteneriat cu Rotaract au elaborat o campanie de donare de plasmă numită “Donează plasmă – salvează vieți!”. Voluntarii de la Rotaract Craiova şi Rotary Club Craiova şi-au încurajat toţi membrii, prietenii, partenerii de business să „lupte” împreună şi să doneze sânge şi plasmă. “La Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova s-au luat atunci măsuri suplimentare atât pentru siguranța donatorilor, cât şi a personalului medical. În absența unui tratament exact împotriva SARS-CoV-2, plasma convalescentă s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie terapeutică de luptă împotrivă COVID-19. Acum, desigur, avem şi vaccinul. Este important de ştiut că nevoia de plasmă şi sânge este în continuă creştere, în contextul pandemiei de Coronavirus. Am reuşit să mobilizăm peste 170 de persoane să doneze plasmă. Totodată, rotarienii au ajutat la fabricarea a 817 viziere, pe care le-au distribuit la mai multe spitale din Craiova”, a mai precizat Gabriel Vlăduţ.http://<


Acest articol a fost publicat pe PressHUB și Cuvântul Libertății în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.