Creşte ajutorul de înmormântare

0
331

Începând de la 1 ianuarie 2012, rudele unei persoane decedate primesc cu aproximativ 100 de lei mai mult pentru ajutorul de înmormântare. Suma care va fi plătită în cazul decesului pensionarilor, salariaţilor sau şomerilor se ridică acum la 2.117 lei.

Ajutorul de deces se poate acorda şi pentru o persoană care nu a făcut parte din sistemul de pensie, dacă soţul sau soţia este pensionar. „Ajutorul de deces se acorda în cuantumul unui câştig salarial mediu brut. Chiar dacă decedatul nu a făcut parte din sistemul public de pensii până la jumătate din cuantumul ajutorului de deces”, spun surse autorizate.

Pentru a beneficia de ajutorul bănesc, familia celui decedat trebuie să depună la registratura Casei Judeţene de Pensii o serie de documente. Banii acordaţi pentru ajutorul de înmormântare se acordă prin Casa Judeţeană de Pensii, şi trebuie depuse următoarele acte: certificatul de deces (original şi copie), cuponul de pensie al persoanei decedate, BI/CI al solicitantului (original şi copie), facturile fiscale cu cheltuielile ocazionate de deces pe numele solicitantului, certificatul de naştere şi de căsătorie al solicitantului (original şi copie), cerere declaraţie tip CJP. (Realitatea.net)