La începutul anului 2011, în cadrul proiectului “Munca pe primul loc”, se înfiinţa Centrul pentru Reintegrarea Şomerilor (CRS) Craiova. Având ca acoperire toate cele cinci judeţe din regiunea S-V Oltenia, CRS Craiova şi-a propus să sprijine un număr de 3.000 de şomeri prin oferirea de servicii de informare, consiliere profesională şi mediere, precum şi prin servicii de formare profesională. La aproape un an de la înfiinţare, în cadrul CRS Craiova sunt înregistrate 2.834 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
“Proiectul a demarat în iunie 2010, iar la începutul anului 2011 a fost creat Centrul pentru Reintegrarea Şomerilor Craiova. Cifrele sunt extrem de grăitoare pentru ceea ce am făcut noi în decursul acestui an. În acest moment, ca beneficiari ai centrului sunt înregistrate 2.834 de persoane, grupul nostru ţintă fiind de 3.000 de persoane. Ne adresăm regiunii Sud-Vest Oltenia”, a precizat Tania Levcenco, managerul proiectului.
Locuri de muncă pentru 300 de beneficiari
Pe parcursul anului 2011, prin CRS Craiova au urmat cursuri de formare profesională 256 de persoane. Pentru ca informaţiile privind serviciile gratuite oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să ajungă la un număr cât mai mare de oameni, ASEF Craiova a iniţiat acţiunea “Caravana Centrului pentru Reintegrarea Şomerilor”, care s-a desfăşurat la Craiova în perioada 4-10 iulie, la Târgu Jiu în zilele de 11 şi 12 iulie, la Slatina în 29 şi 30 august, la Rm. Vâlcea pe 31 august şi 1 septembrie şi la Dr. Tr. Severin în zilele de 13 şi 14 septembrie. Au fost distribuite mii de fly-ere, s-au organizat conferinţe de presă în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi au fost înregistraţi pentru a beneficia de serviciile CRS Craiova câteva sute de şomeri.
De asemenea, acţiunea numită “Dialogul Muncii” a fost creată ca o nouă formă de mediere pe piaţa muncii din Oltenia. Evenimentul se desfăşoară simultan, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, în ultima zi de vineri din fiecare lună, în oraşele importante ale regiunii, în funcţie de solicitările angajatorilor şi calificările beneficiarilor CRS. În total, până la data de 15 decembrie 2011 şi-au găsit un loc de muncă peste 300 dintre beneficiarii CRS Craiova.
«Am desfăşurat câteva acţiuni importante în anul 2011, precum Caravana Centrului pentru Reintegrarea Şomerilor, desfăşurată în toate cele cinci judeţe, cu sprijinul Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi al primăriilor. Am intrat în contact cu mii de oameni, cărora le-am prezentat serviciile gratuite şi cursurile de calificare pe care noi le oferim – toate activităţile pe care le desfăşoară centrul nostru. În urma acestei acţiuni, în cadrul Centrului de Reintegrarea Şomerilor s-au înregistrat sute de beneficiari. De asemenea, am desfăşurat acţiunea numită “Dialogul Muncii”, o activitate pe care noi am iniţiat-o în anul 2011 şi care a avut un impact pozitiv asupra angajatorilor şi a beneficiarilor. De cele mai multe ori, aceste întâlniri se soldează şi cu angajări, motiv pentru care proiectul va continua şi în 2012», a mai explicat managerul de proiect.
Casetă 1
2012, care este şi anul de încheiere a proiectului “Munca pe Primul Loc” va veni cu alte provocări. Se doreşte crearea unui Centru pentru Reintegrarea Şomerilor pentru regiunea Sud-Muntenia în beneficiul unui număr de 1.500 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. “2012 va reprezenta o provocare – se va deschide un centru asemănător pentru regiunea Sud-Muntenia şi se vor organiza aceleaşi acţiuni care au avut loc la Craiova, pentru 1.500 de persoane din acea regiune. Targetul nostru definitiv este de 4.500 de beneficiari şi 700 de persoane angajate. Indicatorii atinşi până în acest moment sunt foarte buni pentru noi, dat fiind faptul că 2011 a fost, mai degrabă, anul disponibilizărilor decât al angajărilor”, spune Tania Levcenco, managerul proiectului “Munca pe Primul Loc”.