Consiliul Judeţean Dolj a votat scoaterea la licitaţie a 23,7 ha în zona Aeroportului Craiova

1
414

Consilierii judeţeni s-au întâlnit în ultima şedinţă de decembrie a acestui mandat, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a mulţumit tuturor pentru modul în care au colaborat în acest an. Mulţumirile pe care şeful administraţiei publice judeţene le-a adresat colegilor săi au venit imediat după ce un grup de copii îi colindaseră pe cei prezenţi în plenul Consiliului Judeţean Dolj. După urările prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, Ion Prioteasa “a intrat în pâine”, punând în dezbatere un proiect anunţat în urmă cu câteva zile, într-o conferinţă de presă, care priveşte concesionarea unui teren în suprafaţă de 23,7 ha, aflat în domeniul public al judeţului Dolj, situat în Calea Bucureşti, nr. 325 A – Amplasamentul 6, Craiova”. Decizia Consiliului Judeţean Dolj de a concesiona această suprafaţă a venit în urma potenţialului investiţional ridicat, conform strategiei de dezvoltare a judeţului, în baza Masterplanului implementat pentru amenajarea teritoriului din zona Aeroportului Craiova, şi a Studiului de oportunitate întocmit şi aprobat prin votul consilierilor judeţeni.

Peste 300 de scrisori de intenţie a trimis Consiliul Judeţean Dolj către investitori, în care le-a prezentat acestora climatul atractiv din judeţ, scopul fiind acela de a crea noi locuri de muncă şi de a creşte veniturile la bugetul local şi cel de stat. Unul dintre investitorii care a manifestat interes, printr-o scrisoare de intenţie, este Point Park Properties. Această societate a solicitat concesionarea unei suprafeţe de teren de 24 ha, în scopul creării unui ansamblu logistic în suprafaţă de 115.000 mp, ca de exemplu furnizori de servicii logistice, companii de distribuţie, comercianţi de industrie uşoară şi retailer. Investiţia totală, în vederea dezvoltării acestei zone, este estimată la aproximativ 60 de milioane de euro şi poate creşte în funcţie de cerinţele specifice ale utilizatorilor finali.

“Dăm posibilitatea judeţului Dolj de a transmite un semnal către investitori”

Consilierii judeţeni PDL s-au arătat dispuşi să voteze acest proiect, însă au venit cu un amendament. Mai exact, Ştefan Stoica a cerut să se facă un Studiu de oportunitate pentru toate cele 235,62 ha şi să fie scoase toate la licitaţie: “Şi noi, consilierii judeţeni ai PDL, vom susţine investitorii, pentru ca în această zonă să fie cât mai multe locuri de muncă. Însă Consiliul Judeţean Dolj a primit 235,62 de hectare de la armată şi n-ar trebui să aşteptăm ca o firmă să ne facă oferte. Ar trebui să facem un Studiu de oportunitate, să vedem la ce se pretează aceste terenuri, şi apoi să le scoatem la licitaţie conform legislaţiei, să fie cât mai accesibile pentru investitori. Ştim cu toţii că în zonă avem căi de acces rutier, aeroport şi utilităţi. De aceea dorim să completăm acest punct la ordinea de zi”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, a încercat să le explice consilierilor judeţeni PDL că nimeni nu are nimic de ascuns şi că în urma Masterplanului elaborat de o firmă din Marea Britanie, cu renume în domeniul arhitecturii şi urbanismului, desemnată în urma unei licitaţii publice, suprafaţa a fost împărţită în şapte loturi, fiecare având destinaţii precise, de la logistică până la domeniul medical, economic etc., care vor fi scoase la licitaţie atunci când investitorii vor manifesta interes pentru ele.

“Noi venim acum în faţa dumneavoastră cu o primă suprafaţă de teren asupra căreia există un interes manifestat de investitori. Primul studiu de oportunitate pe care l-am votat cu toţii priveşte întreaga suprafaţă, dar nu am avea cum să scoatem toate cele 235,62 de hectare la licitaţie în acest moment, pentru că au funcţiuni diferite şi preţuri diferite ale redevenţei. Dacă avem intenţia unor investitori din alte domenii, vom scoate şi restul parcelelor la licitaţie. Dăm posibilitatea judeţului Dolj de a transmite un semnal către investitori că avem un domeniu public pe care alte judeţe şi mari municipii nu le au la dispoziţie. Acest lucru trebuie să ne unească pe toţi şi de la această premisă trebuie să pornim”, a spus Cristinel Iovan.

“Proiectul înseamnă 1.000 de locuri de muncă şi 60.000.000 de euro investiţi în Dolj”

La rândul său, Ion Prioteasa le-a atras atenţia consilierilor judeţeni PDL că acest proiect a tot fost întârziat încă din luna martie a.c. şi depinde numai de ei dacă vor ca această investiţie să se realizeze sau nu: “În acest moment, şansa de a se dezvolta şi a se face o investiţie este acesta pe care am prezentat-o şi depinde de dumneavoastră dacă doriţi sau nu să se concretizeze. Încă din luna martie această iniţiativă a tot fost întârziată cu tot felul de lucruri. Este posibil ca firma care ne-a adresat cererea de concesionare să nu câştige această licitaţie, poate va câştiga altcineva. Eu cred că există posibilitatea ca acest proiect să se realizeze. Proiectul înseamnă 1.000 de locuri de muncă şi 60.000.000 de euro investiţi în Dolj”.

Pentru a calma spiritele şi pentru a nu se pierde oportunitatea ivită, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a cerut o pauză de consultări de zece minute, cu care au fost de acord toţi consilierii judeţeni. La revenirea în plenul Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa a anunţat că s-a ajuns la un consens şi că proiectul de hotărâre a fost modificat. “Se probă concesionarea terenului în suprafaţă de 85,47 hectare aflat în domeniul public al judeţului Dolj, pentru activităţile prevăzute în stadiul de oportunitate; Cuantumul redevenţei de pornire a licitaţiei este cel stabilit în studiul de oportunitate pentru fiecare lot în parte. Termenul de concesionare este de 49 de ani; Licitaţia se va face pentru fiecare lot integral, iar dacă nu se concesionează întreaga suprafaţă, a doua licitaţie se poate face şi pentru parcele mai mici din cadrul fiecărui lot”, se arată în proiectul de hotărâre revizuit.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Cred că este cea mai bună soluţie găsită în acest moment. Toată lumea trebuie să afle că la Craiova 85 ha sunt gata să primească investitori şi că toţi consilierii judeţeni şi-au dat mâna şi le spun investitorilor că sunt bineveniţi aici. 300 de adrese sunt trimise către investitori, o să mai trimitem încă 300 dacă este cazul. Şi doi investitori dacă vin tot înseamnă ceva pentru Craiova”.

 

Dezvoltarea zonei industriale se va realiza într-o perioadă de patru ani, în faze de aproximativ 30.000 mp pe an, cu un volum de investiţii anual de cel puţin 15 milioane de euro. Pe lângă redevenţa anuală, care va reveni Consiliului Judeţean Dolj, întreaga dezvoltare a zonei prevăzută de Point Park Properties va genera o medie de 900.000 de euro pe an, din taxe colectate doar pentru clădiri, care vor ajunge la municipalitatea craioveană, după cum susţin reprezentanţii Point Park Properties. Se estimează crearea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă aferente depozitelor şi birourilor asociate, plus un număr suplimentar de angajaţi, în funcţie de activitatea fiecărui utilizator final.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU

 

1 COMENTARIU

  1. voi sunteti niste nemernici impreuna cu cei de la pdl..ce firma va cumpara acolo????rodion camataru care s-a aciuit la pdl si a cumparat toate spatiile si casele care au fostr scoase la licitatii pe nimic si s-a imbogatit peste noapte ., iar socrul lui camataru este in tabara cealalta adica psd:))) cine se mai gaseste de la consiliul sa mai cumpere???/

Comments are closed.