Dolj: S-a muncit la negru de două ori mai mult ca în 2010

0
361

Numărul persoanelor care lucrează la negru a fost dublu în 2011, comparativ cu anul trecut, au concluzionat inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Totodată, anul acesta, la nivelul judeţului au fost încheiate 14.000 noi contracte individuale de muncă şi evidenţiaţi undeva la 10.000 de zilieri.

Catalin Mohora

În luna noiembrie, în Dolj au fost efectuate 226 de controale, din care 78 au fost controale de fond, desfăşurate în vederea combaterii muncii la gri, mai ales în domeniile în care inspectorii de muncă au deţinuta informaţii referitoare la unele societăţi care folosesc sau uzitează de contractele cu timp parţial de lucru.

“Sunt societăţi care negociază un salariu minim pe economie, dar acordă o sumă mult mai mare, cu rol de drept salarial. În noiembrie au fost constatate 750 de deficienţe, fiind trasate măsuri pentru remedierea lor, şi au fost sancţionaţi contravenţional 137 de angajatori. Au fost aplicate 227 de sancţiuni, dintre care 48 amenzi pecuniare. Am considerat că munca la negru este o faptă deosebit de gravă, drept pentru care în aceste cazuri au fost aplicate amenzi contravenţionale la circa 30 de societăţi, iar până la 48 au fost depistate situaţii în care angajatorii au folosit persoane peste timpul legal de muncă”, a explicat Catalin Mohora, inspector-şef ITM Dolj.

De altfel, au fost depistate 61 de persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare, fiind sancţionaţi 41 de angajatori cu amenzi în valoare de 610.000 lei.

Decembrie, cu amenzi de peste 300.000 de lei

În luna decembrie, au fost verificate 116 societăţi, numărul deficienţelor constatate fiind de 393. 72 de angajatori au fost sancţionaţi. Până la această dată au fost depistate 93 de persoane care lucrau la negru, iar unui angajator i-au fost întocmite actele premergătoare unei cercetări penale şi trimise la Parchet pentru a fi soluţionat cazul. Valoarea sancţiunilor s-a ridicat la 46.000 de lei, iar cea pentru muncă fără forme legale – la 320.000 de lei.

“Comparativ cu anul trecut, în 2011 avem o creştere substanţială a numărului de persoane depistate că lucrează fără forme legale, dublu faţă de 2010, asta şi datorită acţiunilor de control derulate la nivelul instituţiei noastre, dar şi în colaborare cu alte instituţii: Poliţia, Jandarmeria, Garda Financiară, dar şi a modificărilor legislative, care au scos la suprafaţă munca la negru şi la gri. Totodată, anul acesta am avut un plus de 14.000 de contracte şi undeva la 10.000 de zilieri”, a precizat Cătălin Mohora.

Moş Crăciun nu încalcă tradiţia

Şi în acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a avut un invitat special în preajma sărbătorilor de iarnă. Nici în cazul lui instituţia nu s-a dezis de rigorile impuse în privinţa Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, Moş Crăciun – fiindcă despre el este vorba – fiind supus, ieri, instructajului specific înainte de a intra în contact cu prichindeii angajaţilor instituţiei. Cu toţii i-au cântat şi recitat colinde şi poezii, în schimbul cărora au primit cadouri. Serbarea a fost presărată numai de evenimente frumoase, singurele “amenzi” de ieri constând în pupicii daţi de copii Moşului.