Vizitatorii Grădinii Zoologice din Parcul „Romanescu” se pot plimba liniştiţi pe lângă cuştile animalelor, fiind feriţi de orice pericol. Administratorul de la Zoo spune că exemplarele care sunt ţinute în captivitate nu pot să evadeze niciodată, nici chiar dacă un îngrijitor ar uita o uşă deschisă, parcul nostru fiind printre cele mai sigure din ţară.
Un incident nedorit precum cel care s-a întâmplat la grădina zoologică din Sibiu, când un tigru a părăsit cuşca găsind uşa deschisă, nu va avea loc niciodată la noi. Administratorul Grădinii Zoologice din Parcul „Romanescu” spune că nici măcar un gest de neglijenţă din partea unui îngrijitor, aşa cum s-a întâmplat acolo, nu poate să le dea animalelor posibilitatea să evadeze din parc. “Avem una dintre cele mai sigure grădini de animale din ţară, chiar dacă este ea aşa, mai modestă. În primul rând, cuştile noastre nu sunt acţionate electric, iar securitatea nu le poate fi pusă în pericol de o eventuală pană de curent care ne-ar lua prin surprindere. Cuştile noastre se închid tot pe vechiul sistem, cel manual, pe care noi l-am mai adaptat puţin şi pot să spun că este acum unul foarte sigur. În al doilea rând, măsurile de protecţie pe care ni le-am luat noi sunt foarte bune, nu lasă nici o portiţă de scăpare animalelor”, spune Ion Cojocaru, administratorul Grădinii Zoologice.
Măsuri de protecţie sporite
Potrivit acestuia, siguranţa grădinii provine din modul în care este compartimentat habitatul, împiedicând animalele să iasă vreodată singure din perimetrul lor. Fiecare specie este ţinută în captivitate în cuşti duble, care îi ajută pe îngrijitori să le cureţe pavimentul şi să le hrănească. “Oamenii care au grijă de animale nu intră niciodată în contact cu ele, oricât de blânde le-ar considera. Avem câte două încăperi pentru fiecare specie şi, când li se dă mâncare sau li se face curat, sunt trecute în cealaltă cuşcă, unde sunt închise până terminăm treaba”, a explicat acesta. În plus, uşile cuştilor sunt acţionate cu sisteme de scripeţi şi arcuri care se declanşează în momentul în care un animal este trecut dintr-o cuşcă în alta. În felul acesta, mai spune administratorul, se preîntâmpină o posibilă evadare în cazul în care un angajat ar uita să mai şi trântească uşa în urma lui după ce ar părăsi cuşca.
Nu deţin şi nici nu au nevoie de o armă cu tranchilizante
Îngrijitorii de la Zoo spun că acest sistem de protecţie nu le-a pus la încercare vigilenţa niciodată, motiv pentru care este considerat imbatabil. “Nu am avut parte de nici un incident neplăcut, în sensul celui petrecut recent la Sibiu. Nouă nu ne-a scăpat nici un animal. O singură dată am avut de-a face cu un porc mistreţ care a venit la noi dintr-o pădure, a stat o perioadă pe hipodrom şi, în cele din urmă, l-am recuperat momindu-l cu o femelă. În rest, întotdeauna a fost linişte şi pace aici”, mai spune Cojocaru. Din acest motiv, grădina nu are în dotare o armă cu tranchilizante pentru imobilizarea animalelor. “Nu avem nevoie de armă. Dacă ni se îmbolnăveşte un animal şi trebuie să-l imobilizăm, închiriem o puşcă cu tranchilizante de la Salubritate. Sau, când este un caz urgent, recurgem la un veterinar cu care şi avem un contract pentru tratamentul animalelor cu probleme de sănătate”, a mai spus Cojocaru.
Îngrijitorii au îmblânzit unele animale
Fiind o grădină zoologică micuţă, comparativ cu altele din ţară, animalele din Parcul „Romanescu” s-au ataşat de îngrijitori, acesta fiind un alt motiv pentru care îngrijitorii spun că nu ar fi deosebit de periculoase. “Dacă ar scăpa – ceea ce nu o să se întâmple niciodată –, animalele noastre nu cred că ar deveni agresive, pentru că pe multe dintre ele le-am crescut de când s-au născut. S-au obişnuit cu noi, sunt foarte blânde şi poate că nu ar ataca omul”, este de părere administratorul. Ca un om care lucrează de ani buni cu animalele, acesta ştie, totuşi, că are de-a face cu nişte fiare sălbatice care pot avea şi ieşiri dure, proprii naturii lor. “Un tigru rămâne tigru oricât de blând l-am considera noi, nu putem şti cum s-ar putea comporta dacă s-ar vedea printre oameni. Putem să ne jucăm cu nişte pui în cuşcă şi, dacă ar scăpa, poate nu ar mai fi aşa de drăgăstoşi cum sunt în captivitate”.
Animalele încă îşi aşteaptă noile cuşti
Aşadar, animalele nu vor evada niciodată de dincolo de gratii, spre liniştea craiovenilor, care se pot plimba în voie prin Parcul „Romanescu”. Nemulţumirea îngrijitorilor este însă alta: că nu le pot oferi animalelor condiţii mai bune de viaţă. “Avem lemne la discreţie pentru încălzirea habitatului. Avem, de asemenea, şi carne, cereale, legume şi fructe pentru hrană. Ce ne-am dori noi sunt nişte cuşti mai mari, încăpătoare, în care animalele noastre să se poată mişca”. Modernizarea Grădinii Zoologice din Craiova este prinsă într-un proiect de investiţii, cu o valoare de 25 de miliarde de lei, dar care, din păcate, a rămas blocat la Ministerul Mediului, de unde ar trebui să vină 75% din această finanţare, şi asta nu se ştie pentru cât timp. “Dacă nu avem un spaţiu adecvat, ne-am ferit să mai cumpărăm sau să mai facem schimburi de animale. Am avut multe oferte, dar nici nu putem să le aglomerăm pe toate aici”. Singurul locatar nou a fost, totuşi, un căprior, donat de o familie de craioveni care a insistat să fie primit în parc.