Liderii de sindicat, lăsaţi fără salarii

0
379

Liderii organizaţiilor sindicale nu vor mai beneficia de anul viitor de salariu ca şi până acum decât dacă se întorc la catedră. Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri, cu 25 de voturi „pentru” şi 13 voturi „împotrivă”, un amendament la bugetul MECTS, iniţiat de minister, care prevede că liderii de sindicat din domeniu, fără normă didactică, nu pot fi plătiţi din sume defalcate din TVA. Sindicaliştii contestă amendamentul susţinând că Funeriu vrea să distrugă organizaţiile.

Amendamentul a fost însuşit de preşedintele Comisiei de buget din Cameră, deputatul UNPR Eugenia Barna, şi prevede că nu pot fi efectuate plăţi pentru degrevările de post sau normă din sumele defalcate de TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti pe anul 2012, în cazul persoanelor angajate în învăţământ. De la regulă, este exceptat personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, care poate fi degrevat de normă didactică de predare pe baza ordinelor de ministru. Barna a precizat că amendamentul a fost introdus pentru ca textul de lege referitor la directori şi inspectori să nu poată fi folosit şi pentru plata liderilor de sindicat, având în vedere prevederile Legii dialogului social, care interzice plata liderilor de sindicat care nu prestează normă didactică. „Atribuţiile de control din şcoli trebuie să fie urmate de degrevarea parţială de norme. Opţiunea ministerului a fost ca tot personalul de conducere şi control să participe cu număr limitat de ore la clasă. E limpede că plata nu poate fi făcută decât pentru muncă efectivă. Ministerul susţine justa degrevare a celor care lucrează în sistem, deci nu trebuie plătiţi oameni care nu lucrează”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

Funeriu nu-şi neagă intenţiile

Reprezentanţii opoziţiei l-au acuzat pe ministrul Funeriu de faptul că încearcă să scoată din plată liderii de sindicat. Ministrul nu a negat acest lucru şi a făcut menţiunea că este vorba de liderii de sindicat care nu au normă didactică.

„Prevederile legale în vigoare arată că liderii de sindicat au dreptul la rezervarea catedrei, la rezervarea postului pentru munca depusă la sindicat. Legea Educaţiei Naţionale prevede plata din aceste sume defalcate a procesului didactic – ceea ce susţinem, precum şi justa degrevare pentru cei care au activităţi în interesul învăţământului”, a adăugat Funeriu.

Preşedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a precizat că temeiul legal ţine de faptul că membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului au dreptul la o reducere a programului lunar de lucru pentru activităţi sindicale şi beneficiază de degrevare de post de la catedră. Totodată, ea a spus că aceştia sunt plătiţi de către organizaţia sindicală, menţionând că există şi o decizie a Curţii Constituţionale care arată că plata liderilor de sindicat nu se face din bani publici.

Amendamentul a fost dat de un fost lider de sindicat

Liderii de sindicat spun că se aşteptau şi la această măsură după ce s-a luat decizia de a scoate cotizaţia de sindicat de pe statul de plată. Iniţiativa legislativă aparţine unui fost membru în biroul operativ al sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

„Era de aşteptat această măsură după ce au scos de pe statul de plată cotizaţia de sindicat prin programul EDUSAL. Această lovitură pentru sindicat a fost dată atât de Funeriu, deranjat de pichetările din faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cât şi de preşedintele comisiei de buget finanţe, Maria Eugenia Barna, care anterior mandatului de deputat a fost membru în biroul executiv. Dar acum sindicatele deranjează. Cei 140 de lideri degrevaţi de normă mai au de comentat despre impecabila reformă făcută în Educaţie de urmaşul lui Spiru Haret, despre bugetul extraordinar de consistent alocat educaţiei pentru 2012 ”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele federaţiei „Spiru Haret” Dolj.