Pământul şi-a mai potolit setea, după trei luni în care uscăciunea i-a lăsat fără speranţă pe mulţi dintre agricultorii doljeni. Că e prea târziu, că e prea puţin rămâne de văzut, un lucru este însă sigur: orice strop de ploaie este important. Specialiştii spun că pentru grâu şi rapiţă chiar şi o medie de 0,5 l/mp de apă contează, întrucât temperaturile scăzute favorizează infiltrarea treptată şi menţinerea apei în sol.
Conform datelor furnizate de Centrul Meteorologic Regional Craiova, în Dolj, precipitaţiile căzute în cursul nopţii de luni spre marţi au oscilat între 0,5 şi 5 l/mp, cea mai mare cantitate (5,3 l/mp) fiind înregistrată la Dragoia. S-au înregistrat 3,4 l/mp la Podari; 0,5 l/mp la Filiaşi; 3 l/mp la Breasta, 4,5 l/mp la Fântânele; 3,2 l/mp la Băileşti; 0,6 l/mp la Bechet. “La Craiova, au fost înregistraţi 2,4 l/mp, însă în zona Aeroportului, dar trebuie ţinut cont de faptul că parametrul climatic este extrem de variabil, de aceea în alte zone ale oraşului cantităţile au fost ceva mai însemnate”, a explicat Ion Marinică, meteorolog la Centrul Meteorologic Regional Craiova.
Potrivit specialistului, în cursul acestei săptămâni ploile vor reveni, însă deficitul de precipitaţii se va menţine, mai ales în zona de sud-vest a judeţului. Cât despre zăpadă… “deocamdată, se văd la orizont ninsori destul de slabe. O să urmeze o perioadă mai rece, în intervalul 12-16 decembrie, cu temperaturi normale pentru această lună, dar după data de 17, ele vor mai creşte. În preajma Crăciunului, calculele nu ne arată că vom avea ninsori. Dar, cu natura, nu se ştie niciodată”, a afirmat Ion Marinică.