Cursuri de ospătar, cofetar, zidar sau lucrător în cultura plantelor, pe bani europeni

0
469

Locuitorii din Băileşti, Segarcea şi Bârca (Dolj), respectiv Vânju Mare, Şimian şi Strehaia (Mehedinţi), care au apelat la serviciile birourilor de informare şi consiliere profesională înfiinţate de Centrul European pentru Promovarea şi Integrarea Romilor (CEPIR) în cele şase localităţi, vor începe, în curând, cursurile de formare profesională. Cursuri care, se speră, le vor aduce, celor mai mulţi dintre ei, un loc de muncă, adică exact ceea ce le lipseşte cel mai tare, având în vedere că beneficiarii acestora sunt şomeri tineri, şomeri de lungă durată ori persoane care au abandonat de timpuriu şcoala şi, drept urmare, nu au nici o calificare. Meseriile pentru care vor fi pregătiţi au fost stabilite în urma unor teste amănunţite, realizate de un psiholog acreditat în psihologia muncii, şi a unor întâlniri cu agenţii economici din oraşele şi comunele menţionate, organizate tocmai pentru a afla ce nevoi există pe piaţa locală a muncii.

La parterul acestei clădiri, chiar sub centrul de consiliere, va funcţiona, în curând, prima frizerie din Bârca, la care vor lucra cursanţii CEPIR

Cursurile de formare profesională se vor derula prin intermediul a două proiecte implementate de CEPIR – „Informare şi consiliere în centre urbane mici şi mediul rural” (Dolj) şi „Centre multifuncţionale de informare şi consiliere profesională” (Mehedinţi) –, care au obţinut finanţare europeană  prin POSDRU 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”. Până la începerea cursurilor însă, locuitorii din Băileşti, Segarcea, Bârca, Şimian, Strehaia şi Vânju Mare au fost informaţi în legătură cu faptul că în comuna sau oraşul lor va funcţiona un centru de informare şi consiliere profesională şi au fost invitaţi să-i treacă pragul, pentru a fi incluşi într-o bază de date – care le-a fost adusă la cunoştinţă tuturor angajatorilor din localitatea de domiciliu a solicitantului – şi a sta de vorbă cu un psiholog specializat în psihologia muncii, care va încerca să afle ce aptitudini au şi ce meserie li s-ar potrivi, pentru a şti spre ce domeniu de activitate să-i îndrume.

„Peste 2.500 de persoane, din toate cele şase localităţi – cam 1.500 din Dolj şi 1.200 din Mehedinţi – au aflat de existenţa centrelor de consiliere şi mare parte dintre acestea au şi apelat la serviciile lor. Până în acest moment am reuşit să consiliem individual 245 de persoane din Segarcea, Băileşti şi Bârca şi 263 de persoane din Şimian, Strehaia şi Vânju Mare şi acţiunea continuă. În cadrul acestei consilieri beneficiarilor li se aplică mai multe baterii de teste, sunt învăţaţi cum să facă un CV pentru angajare, cum să acceseze bazele de date cu locurile de muncă vacante şi cum trebuie să se comporte la un interviu de angajare”, a declarat Mirela Sandu, vicepreşedinte CEPIR.

Agenţii economici au promis că vor angaja dintre cursanţi

Participanţii la cursurile de formare profesională – 120 în Mehedinţi şi 135 în Dolj – vor fi selectaţi dintre cei care au beneficiat de consiliere individuală, în funcţie de anumite condiţii: să nu mai fi urmat vreun curs de formare prin intermediul unui alt proiect cu finanţare europeană, să aibă un venit sub 600 de lei, să dovedească interes pentru urmarea acelui curs şi să fie dispus să accepte locul de muncă care i-ar putea fi oferit la finalizarea cursului, pentru că trebuie spus că CEPIR s-a angajat, prin aceste două proiecte, să ajute la angajarea a 36 de persoane.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu beneficiarii, dar şi a întâlnirilor cu angajatorii, câte una în  fiecare localitate, ne-am putut face o idee despre ce meserii se caută pe plan local şi, în funcţie de asta, am decis ce cursuri vom face. Nu am vrut să impunem noi o tematică, fără să cunoaştem piaţa locală a muncii, şi oamenii să se trezească, după trei luni de curs, cu o diplomă care să nu le folosească la nimic. În plus, alegând meseriile în care îi vom specializa de comun acord cu agenţii economici din fiecare localitate, ne-am asigurat că toţi cursanţii noştri vor avea unde să efectueze practica. Şi, apropo de practică, vreau să spun că fiecare agent economic care ne va ajuta va primi câte 300 de lei de cursant. Vreau chiar să le mulţumesc agenţilor economici pentru deschiderea pe care au dovedit-o, ceea ce înseamnă că au înţeles că e important să le întindă o mână de ajutor acestor oameni. Spun asta pentru că, spre exemplu, la Băileşti au venit 11 agenţi economici la întâlnirea cu echipa de proiect, la Segarcea – 20, iar la Bârca – 17. La finalul discuţiilor am fost surprinşi plăcut de numărul mare de parteneriate pe care le-am încheiat, parteneriate prin care dânşii ne-au asigurat că ne vor angaja cursanţii”, a subliniat Mirela Sandu.

Tinerele din Băileşti află cum îşi pot găsi un loc de muncă

La Bârca şi Şimian şi primăriile s-au implicat în efectuarea practicii

La Bârca, cursanţii vor fi pregătiţi în meseriile de lucrător în comerţ, lucrător în cultura plantelor şi frizer. „Opţiunea pentru frizerie ne-a venit în momentul în care ne-am dat seama că nu există aşa ceva în comună. Spaţiul pentru efectuarea practicii ne va fi pus la dispoziţie de Primărie, urmând ca, la finalizarea cursului, una din persoanele autorizate de noi ca PFA să deschidă aici o frizerie, unde vor lucra chiar cursanţii”, a precizat vicepreşedintele CEPIR.

Băileştenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor fi instruiţi să devină confecţioneri, agenţi de pază şi cofetari, iar segărcenii – pentru meseriile de lucrător în cultura plantelor, lucrător în construcţii şi ospătar. Tot lucrători în cultura plantelor şi lucrători în construcţii, mai exact zidari, vor fi formaţi şi la Şimian, pe când la Vânju Mare cursurile vor fi pentru mecanic agricol (în parteneriat cu SC Vie Vin Vânju Mare) şi brutar.

„La Şimian, primarul s-a angajat să ne pună la dispoziţie un teren, pe care îl vor cultiva cu legume şi fructe cursanţii noştri, în cadrul orelor de practică. Ei vor avea în grijă toate culturile, de la punerea răsadurilor şi până la recoltare. Producţia obţinută o vom da la o grădiniţă sau o şcoală”, a explicat Mirela Sandu. Strehaia este singura localitate unde nu s-a stabilit, încă, ce cursuri se vor face, „dar suntem în discuţii cu mai mulţi agenţi economici şi, în curând, vom şti sigur”, a dat asigurări vicepreşedintele CEPIR.

 

Mirela Sandu, vicepreşedinte CEPIR: „Cursurile de formare profesională vor începe în luna februarie 2012 şi se vor desfăşura pe parcursul a trei luni. Vor avea o parte teoretică şi una practică şi vor fi total gratuite. Mai mult, fiecare cursant va primi de la noi o subvenţie de 400 de lei pentru fiecare lună de curs, ceea ce înseamnă că, la final, va încasa 1.200 de lei. Pe lângă cursurile pe care le-am menţionat deja, vom organiza şi un curs de IT, iar câte 40 de beneficiari ai fiecărui proiect vor fi ajutaţi să devină persoane fizice autorizate, tot pe cheltuiala noastră. Aşa cum le-am spus tuturor care au apelat la ajutorul nostru, cei care nu vor fi selectaţi acum pentru a urma un curs de formare profesională nu trebuie să dezarmeze, deoarece centrele de informare şi consiliere vor rămâne deschise încă şapte ani după finalizarea proiectelor, adică după noiembrie 2012, şi, odată intraţi în baza noastră de date, au posibilitatea să prindă un loc la viitoarele cursuri”.