După ce au primit mai puţini bani la salariu din cauza reducerii sporurilor, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova intenţionează să acţioneze unitatea sanitară în instanţă. În acest sens, peste 100 de salariaţi au semnat deja o petiţie prin care îşi anunţă intenţiile, dar şi motivele care stau în spatele acestei acţiuni. Lista cu semnături a fost înaintată Consiliului de Administraţie al spitalului, o decizie fiind aşteptată la nivelul conducerii în următoarea perioadă.
Cele mai vehemente faţă de diminuarea sporurilor au fost cadrele medicale care lucrează în secţiile de radiologie, anatomie patologică, laborator, pneumoftiziologie şi HIV/SIDA. În adresa trimisă conducerii, acestea consideră „ilegală şi abuzivă” reţinerea parţială a sporurilor pe luna octombrie a.c., fapt pentru care se solicită returnarea sumelor de bani aferente. Neînţelegerile între manager şi o parte din salariaţi au apărut după ce în urmă cu două luni s-a luat decizia diminuării la minimum a sporurilor variabile pentru condiţii periculoase de muncă. Aşa se face că, dacă până acum un salariat de pe aceste secţii primea un spor cuprins între 50 şi 100% din salariul de bază, în momentul de faţă cuantumul acestuia nu mai poate depăşi pragul de 50%.
În aceeaşi adresă, trimisă către Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare, medicii consideră discriminatorie măsura de reducere a sporurilor. „Personalul secţiilor PNF şi al Dispensarului TBC, laboratorul spitalului şi serviciile de Radiologie spital şi SIDA solicită încetarea discriminării în privinţa recuperării datoriilor spitalului în sensul ca acestea să fie prin diminuări de salarii de la secţiile amintite şi restul personalului să primească salarii neştirbite”, se arată în petiţia semnată de 125 de angajaţi ai unităţii medicale.
Cheltuieli de personal prea mari
În ciuda presiunilor făcute de salariaţi, cel mai probabil, nu se reveni prea curând asupra măsurii de reducere a sporurilor. Cel puţin nu până când procentul de cheltuieli salariale reglementat prin lege – de 70% din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) – nu va fi respectat. Deocamdată, acesta este mai mare decât ar trebui, motiv pentru care managerul spitalului, conf. univ. dr. Iulian Diaconescu, a propus câteva soluţii de avarie. Printre ele, diminuarea la minimum a sporurilor şi a sumelor de bani acordate pentru efectuarea gărzilor, dar şi acordarea de zile libere fără plată sau, în ultimă instanţă, disponibilizarea mai multor angajaţi. Doar primele două propuneri au fost puse până în prezent în practică.
„Eu aplic legea. Nu este dorinţa mea să diminuăm aceste sporuri. Chiar dacă depăşim doar cu 2-3% acel procent stabilit prin lege, este vorba de miliarde de lei vechi. Primăria ne-a trimis şi un avertisment. E caz penal dacă nu respectăm această prevedere. Spitalul nu are datorii mari. Eu doar încerc să reglementez contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Nu este deloc plăcut să le iei oamenilor din bani chiar de sărbători, dar asta este legea”, a explicat conf. univ. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Craiova.
Listă cu peste 100 de semnături
Puşi în faţa unei astfel de situaţii, angajaţii spitalului se plâng că banii nu le mai ajung nici de pe o lună pe alta de când această măsură a fost pusă în aplicare. După ce în nenumărate rânduri au protestat sau au fost la un pas să declanşeze greva generală, cadrele medicale s-au convins acum că asemenea acţiuni nu au niciun rezultat. În aceste condiţii, cei mai mulţi s-au hotărât să-şi recupereze banii acţionând unitatea sanitară în justiţie. „A fost depusă o listă cu semnături. Acum aşteptăm o reacţie din partea conducerii spitalului. Cei mai vitregiţi au fost tocmai cei de la TBC şi SIDA, unde condiţiile de muncă sunt mai grele. Dacă nu o să se revină ne gândim până la urmă să dăm în judecată spitalul. Nu este posibil ca tocmai în apropierea sărbătorilor oamenii să fie lăsaţi fără bani”, a spus Ileana Ionescu, preşedintele sindicatului Sanitas Dolj.