Concert simfonic, astă-seară, de la ora 19.00, în cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, organizat de Filarmonica „Oltenia” în perioada 13 noiembrie – 17 decembrie. Îşi dau concursul Orchestra Simfonică a instituţiei şi doi reputaţi muzicieni: dirijorul Gheorghe Costin şi violonistul Florin Croitoru. Programul cuprinde Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră, op. 46, de Max Bruch; Preludiu şi Moartea Isoldei („Liebestod”) din opera „Tristan şi Isolda” (coloana sonoră a filmului „Melancholia”, 2011, regia Lars von Trier), de Richard Wagner; Suită din opera „Der Rosenkavalier” („Cavalerul rozelor”), op. 59, de Richard Strauss. Preţul unui bilet pentru concert este de 15 lei (cu reducere la 8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.
Dirijorul Gheorghe Costin a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a absolvit în paralel secţiile de compoziţie (clasa prof. Dan Constantinescu) şi dirijat (clasa prof. Constantin Bugeanu). Din anul 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A activat ca dirijor permanent al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1986-1988) şi Iaşi (1988-2001), iar din anul 2001 este dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
Prestaţiile sale întotdeauna calitative, disponibilitatea repertorială deosebită, sensibilitatea de muzician devotat reprezintă veritabile atu-uri datorită cărora artistul şi-a clădit o reputaţie solidă, fiind solicitat să dirijeze toate orchestrele din ţară. A întreprins turnee în Franţa, Spania, Austria, Germania, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia şi Portugalia.
Numele său a figurat pe afişele unor renumite săli de concerte europene: Sala UNESCO din Paris (1990) – turneu cu Filarmonica „Moldova” din Iaşi; Sala „Gasteig” de la München (1995) – concert susţinut cu aceeaşi orchestră, în prezenţa lui Sergiu Celibidache; „Herkulessaal der Residenz”, München (1997 şi 2001 – concerte cu Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, în anul 2002 – cu Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 – cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu, la „Carl Orff” – Saal).
Numele violonistului Florin Croitoru reprezintă astăzi pentru publicul din ţară şi din străinătate garanţia întâlnirii cu înalta performanţă artistică, fiind recunoscut ca „un solist fenomenal” cu „o tehnică perfectă” şi cu „o interpretare de o rară intensitate”. Valoarea sa de excepţie a fost remarcată şi recunoscută şi în circuitul competiţional internaţional, obţinând 11 premii prestigioase, dintre care se distinge Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Fritz Kreisler” de la Viena, în 1992. Până în prezent, muzicianul Florin Croitoru este singurul violonist care a adus României Premiul I al acestei competiţii.
La impunerea sa pe scenele de concert de peste Atlantic a contribuit şi opţiunea solistului de a pleca, în 1994, în SUA., pentru un an de consultări pe plan artistic cu profesorul Victor Danchenko (discipol al celebrului David Oistrah). De asemenea, i-a cucerit, cu fiecare apariţie a sa, pe iubitorii de muzică şi presa din Europa, concertând în compania unor ansambluri de prim rang artistic şi susţinând recitaluri în prestigioase săli de concert.
La toate acestea se adaugă o naturală înclinaţie către pedagogie. O dovedeşte nu doar numirea sa, în anul 1999, ca lector universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la numai 30 de ani, ci şi obţinerea, în 2003, a titlului de „Doctor in Musica”. Totodată, este invitat în mod regulat să susţină cursuri de măiestrie în numeroase ţări ale lumii.