Răsare ca o ciupercă… și Piața de la Ciupercă!

0
429

Tarabele improvizate de la Ciupercă vor lua înfățișarea unei piețe în toată regula. Dat fiind faptul că mulți craioveni se aprovizionează de la comercianții respectivi, autoritățile locale au ajuns la concluzia că mesele cu fructe și legume de acolo nu trebuie să fie desființate, ci reorganizate ca și standuri într-o micuță hală învelită.

Piața de la Ciupercă, impropriu spus piață, arată ca un loc îmbietor numai grație culorilor plăcute ale fructelor și legumelor, care se zăresc de pe bulevard. În rest, măsuțe cu fructe și legume, puține la număr, sunt înghesuite, atât cât se poate, într-un spațiu micuț, care mai are și dezvantajul că este așezat pe colț. Ca să se protejeze de ploi și vânturi, atât pe ei, cât, în primul rând, marfa, comercianții s-au gospodărit singuri și au înălțat acoperitori cu te miri ce au avut la îndemână sau i-a lăsat inima să-și rupă din buget. Nici autoritățile nu s-au sinchisit prea mult de aspect și piața, cum o recunoaște toată lumea, deși oficial nu este o piață, a continuat să funcționeze așa, deservindu-i pe craioveni cu legumele și fructele pe care, dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit să le procure din piața de la spital sau, și mai departe, tocmai din Piața Centrală.

O zonă cu mare vad la cumpărători

În ciuda faptului că nu arată așa cum ar trebui să fie o piață, nu s-a pus niciodată problema ca măsuțele cu produse să fie înlăturate de acolo, iar comercianții să fie mutați într-o altă zonă, așa cum s-a întâmplat, de pildă, cu piața Chiriac, mutată deja de câteva ori până acum. Autoritățile au păstrat, prin urmare, piața sub această formă improvizată, dat find faptul că foarte mulți craioveni ajung zilnic acolo pentru a-și face cumpărăturile. Sunt cei care vin de la blocurile din jur, ca și cei care locuiesc în cartierul Catargiu. Fiind poziționată la intersecție, micuțul loc comercial este vizitat frecvent și de șoferii care, aflați în trecere pe bulevard, opresc să-și cumpere câte ceva de pe tarabe sau de la magazinele din spate.

Tarabele vor fi ordonate sub o construcție metalică

Autoritățile au decis să facă mai mult pentru acest spațiu, anume să îl preschimbe într-o piață adevărată. Conducerea SC Piețe și Târguri și-a asumat schimbarea din temelii a locației și a scos la licitație, recent, întocmirea studiului de fezabilitate pentru această investiție. În mare, autoritățile au spus cum ar dori să arate noua piață, dar specialiștii sunt cei care urmează să se pronunțe în privința detaliilor urbanistice. Oricum, conform cerințelor administrației, piața trebuie să fie, la bază, o construcție metalică, cu fundație. Soluția propusă de autorități mai cere și ca această construcție pe structură metalică să fie acoperită cu panouri isopan. Cum pereții noii piețe nu vor fi îmbrăcați, va avea mai mult aspectul unei hale, în interiorul căreia se vor alinia tarabele cu fructe și legume.

Investiția va fi făcută din bugetul Piețelor

Investiția va fi făcută din bugetul SC Piețe și Târguri și se va întinde, cu siguranță, în anul viitor. După ce va fi adjudecată licitația, firma de proiectare care va fi declarată câștigătoare are la dispoziție 30 de zile pentru a întocmi studiul de fezabilitate al noii piețe. Documentația va avea la bază tema de proiectare pe care a pus-o la dispoziție administrația piețelor. Abia de acolo se va lua în calcul termenii pentru o nouă licitație, cea de execuție. Costurile întocmirii studiului de fezabilitate se ridică la suma de 10.000 de lei, fără TVA, iar cele pentru ridicarea propriu-zisă a construcției vor reieși din această documentație.