Alexandru Petrescu, directorul general FNGCIMM: / „Accesul la finanţare, o provocare majoră a antreprenorului român”

0
577

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei, dar şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în guvernul Grindeanu, a fost prezent ieri, la Craiova, alături de Gheorghe Lăpădat, director general adjunct FNGCIMM SA IFN, pentru a prezenta programele guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor. Conducerea Fondului a discutat şi despre accesarea  „Start-up Nation 2018”, „IMM Invest România”, „Prima Casă”, precum şi despre operaţionalizarea programului „Investeşte în tine!”.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Discuţiile de la Craiova au vizat oportunitatea garantării investițiilor în business, bani guvernamentali și fonduri europene pentru finanțarea companiilor.  “Oltenia  reprezintă pentru noi o zonă extrem de importantă, din perspectivă economică, dar şi din punct de vedere al activităţii noastre, de emitere de scrisori de garanţie, dar şi de susţinere a finanţăriilor pentru afacerile din zonă. Totodată, şi prin prisma faptului că în Craiova avem unul dintre cel mai performant Fond Local de Garantare a Creditelor. Un punct central al mandatului meu de manager este recentrarea fondului pe zina IMM-urilor. Noi suntem foarte bine cunoşcuţi în piaţă prin programe de notorietate, cum ar fi Prima Casă, pe care noi îl operaţionalizăm din 2009 . Am reuşit încet-încet să intrăm într-un proces de tranziţie, de pe zona Prima Casă, pe zona Start-up Nation, care s-a dovedi a fi un program de succes. În curând se va lansa Start-up Nation 2018 şi dacă ne uităm doar la aşteptările pe care le au potenţialii beneficiari, ne dăm seama că acest program este într-o continuă creştere ca popularitate.  Vor fi eligibile pentru a primi un sprijin maxim de 200.000 de lei societățile din spațiul rural sau urban, înființate după data de 31.01.2018, având domenii de activitate precum producție de bunuri, IT, industrii creative sau servicii. Vom vorbi şi despre programele pe care le avem în parteneriat cu AFIR. Noi suntem de fapt un integrator, iar partenerii noştri sunt fie  AFIR,  fie băncile comerciale…”,  a precizat Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM.

În Sud-Vest Oltenia, 188 de scrisori de garanţie pentru Start-ul Nation

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României. Doar în primul semestru al anului 2018 au fost acordate peste 4435 de garanţii.  „Din perspectiva Start-up Nation, din cele 8500 de proiecte eligibile, 5054 au venit către noi. Regiunea Sud-Vest Oltenia a avut un rol important. Pe Dolj, am avut 188 de garanţii, în valoare de 28,4 milioane lei. În Gorj, 57 de scrisori de garanţie – 7,7 milioane de lei; în Mehedinţi, 27 de scrisori – 4,1 milioane lei, pe judeţul Olt, 71 de scrisori, în valoare de 10,8 milioane lei, iar pe judeţul Vâlcea, 60 de scrisori, în valoare de 9,1 milioane lei. Aceste afaceri au fost deschise preponderent în procent de 57/% în industria prelucrătoare, din care 23% a reprezentat industrie alimentară. Serviciile în continuare o pondere importantă – 37%, comerţul doar 2%, agricultura doar 1%, altele, adică, construcţiile şi amenajările au reprezentat 3% din afacerile care s-au desprin prin Star-ul Nation. În ceea ce priveşte programul Prima Casă, suntem în al 10-lea an de funcţionare şi se dovedeşte a fi unul extrem de aşteptat de potenţialii beneficiari. Deja am emis de la momentul 15 februarie de când a fost demarat programul, anul acesta, peste 18.000 de scrisori de garanţie sau promisiuni de garantare, plafonul pentru acest an fiind de 2 miliarde de lei. La acest moment 80% din planul Prima Casă a fost deja epuizat…”, a mai explicat managerul general al FNGCIMM.