În urma apelului de propuneri în cadrul proiectului „11 plus 1 independent/contemporan”, care se va derula în stagiunea 2018-2019, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a primit înscrierile a 30 de spectacole de teatru care aparțin unor companii independente și alte 13 de dans – atât producții independente, cât și ale unor instituții publice. O selecție a acestora va avea loc în perioada următoare, iar lista câștigătorilor va fi făcută cunoscută pe data de 25 august a.c. Cele 12 spectacole care vor fi alese vor fi prezentate în noua stagiune artistică a Naționalului craiovean. Aplicațiile au venit din partea unor artiști din București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, Timișoara, Craiova, dar și din Viena (Austria), după cum a precizat Alice Enuca, PR al Teatrului Național din Craiova.
O nouă sesiune de înscrieri în programul „11 plus 1 independent/contemporan” a fost lansată, în această vară, de Teatrul Național din Craiova (TNC), aplicațiile putând fi depuse între 15 iunie și 15 iulie a.c. Potrivit regulamentului de participare, spectacolele trebuie să se încadreze într-un buget de 4.500 lei brut (transport, cazare, onorarii) și să nu aibă în distribuție actori ai TNC. Cele de teatru trebuie să aparțină unor companii independente, iar cele de dans pot fi atât producții independente, cât și ale unor instituții publice. 6 spectacole de teatru create de companii independente și 6 spectacole de dans contemporan vor fi selectate de reprezentanții Teatrului Național Craiova din cele 43 înscrise în program, acestea urmând a fi prezentate în noua stagiune a instituției, în Sala Studio.
Artiști independenți, exprimări neconvenționale și diversitate
Programul „11 plus 1 independent/contemporan” a debutat la TNC în stagiunea 2017-2018, fiind creat cu scopul de a susține și încuraja segmentul producțiilor de teatru independent și de dans contemporan. «„11 plus 1” este gândit să funcționeze ca o rampă de lansare pentru artiștii independenți, ce vor avea ocazia să se manifeste pe scena noastră. În același timp, publicul va fi expus unor reprezentații culturale alternative, multe dintre ele cu impact educativ, un important aspect fiind faptul că în Craiova scena de dans contemporan este inexistentă. Proiectul va reuni la Craiova regizori, coregrafi, dansatori, actori din toată țara, creând un mediu cultural divers», declarau, la vremea respectivă, reprezentanții teatrului. Propunerile au curs atunci din toate colțurile țării, în total fiind primite 62 de aplicații (46 spectacole de teatru și 16 spectacole de dans contemporan).
Săli pline la prima ediție a programului
București, Târgu Mureș, Iași, Cluj sunt orașele din care au ajuns la Craiova artiști în prima ediție a programului. «Spectacole de dans fizic, spectacole-documentare ce au încercat să redea percepția persoanelor cu autism, comedii pe tema rasismului, spectacole puzzle de sunet, text și video-proiecții, spectacole despre experiența maternității și condiția femeii în societatea actuală, au fost câteva dintre subiectele din seria „11plus1” în stagiunea trecută», au mai precizat reprezentanții teatrului. Spectacolele s-au bucurat de săli pline, fie la Sala Studio a TNC, fie la Aula „Buia” a Universității din Craiova.