Exerciţiu al ISU Dolj: „Foc” la Centrul Comercial Mercur

0
393

Un incendiu violent izbucnit la etajul 3 al Centrului Comercial Mercur pune în alertă autorităţile craiovene, întrucât în interior, în acel moment, sunt în jur de 400 de persoane. Zeci de maşini de pompieri, ambulanţe, dar şi forţe de ordine şi voluntari intervin în sprijinul victimelor, pentru salvarea acestora şi pentru a le acorda primul ajutor. Din fericire, acesta a fost un exerciţiu pus la cale de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, pentru a verifica dacă instituţiile implicate comunică şi stabilesc variantele optime de intervenţie pentru a gestiona şi înlătura efectele unui eveniment de acest fel.

La etajul 3 al Centrului Comercial Mercur, în zona pentru alimentaţie publică, din cauza unui scurtcircuit electric apărut la un cuptor electric, a izbucnit, ieri dimineaţă, un incendiu violent, ce a cuprins cu repeziciune materialele aflate în imediata apropiere (uleiuri, ambalaje de carton şi plastic, materiale plastic, etc). Personalul a încercat să localizeze şi să lichideze incendiul, dar acesta s-a propagat la locul de joacă, materialele de aici degajând temperaturi ridicate şi fum greu şi înecăcios. În urma apelului pe 112, la faţa locului au ajuns două echipaje de stingere, o autoscară mecanică şi o ambulanţă tip C din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova al ISU Dolj, pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Având în vedere importanţa obiectivului, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă, care a preluat conducerea acţiunilor de intervenţie. Şeful grupei operative, după efectuarea recunoaşterii şi analiza situaţiei, informează inspectorul şef al ISU Dolj şi solicită în sprijin alte echipaje de stingere, dar şi de prim ajutor pentru preluarea răniţilor. A început rapid evacuarea persoanelor din obiectiv. Din cauza panicii create, persoanele aflate în incintă s-au îmbulzit pe scară şi au căzut, fiind identificate patru victime cu fracturi deschise la nivelul membrelor inferioare, aflate în imposibilitate de a se deplasa. În plus, alte 10 persoane au fost intoxicate cu fum şi trei au suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.

Echipaje canine pentru găsirea persoanelor dispărute

În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul intervenţiei este informat că ascensorul de marfă situat în zona depozitelor a rămas blocat între etajele 3 şi 4. În lift sunt blocate trei persoane, care au suferit atacuri de panică, impunându-se evacuarea imediată a acestora, existând riscul intoxicării cu fum. În plus, la etajul 5, nouă persoane s-au refugiat pe terasa centrului comercial. Comandantul intervenţiei este anunţat că trei copii aflaţi în sălile de cinema în momentul producerii incendiului nu sunt găsiţi, existând posibilitatea să fie răniţi sau intoxicaţi cu fum, astfel că se solicită în sprijin echipajele canine din cadrul Centrului Naţional de Educare Canină. În timpul efectuării unor lucrări de reparaţii la reţeaua electrică subterană, în urma săpăturilor care se efectuau în zona centrală, după  îndepărtarea stratului de pământ cu un buldoexcavator, se găseşte un proiectil exploziv calibrul 120 mm. Utilajul avariază şi reţeaua electrică subterană ce alimenteză această zonă, fiind afectate aproximativ 20 blocuri, Primăria municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Colegiul “Elena Cuza”, Colegiul “Carol I”, Universitatea din Craiova, Complexul Comercial Mercur şi Filarmonica Oltenia. În plus, comandantul intervenţiei este informat că, în urma panicii şi aglomeraţiei create, 2 persoane au sustras 3 laptop-uri şi 10 telefoane mobile din magazinele aflate în incinta centrului comercial, fiind necesară intervenţia echipajelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.

Din fericire, totul a fost doar un scenariu pus la cale de reprezentanţii ISU Dolj, pentru a verifica modul de coordonare al structurilor care trebuie să intervină într-o astfel de situaţie. Exerciţiul, la care a participat şi prefectul de Dolj, care este preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi-a atins scopul, acela de asigurare a unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor, analiza situaţiei iniţiale şi stabilirea variantelor optime de intervenţie, după cum a explicat comandantul ISU Dolj, col. Constantin Florea.