Prima societate comercială, prima răfuială politică în CLM Craiova

0
452

Moda societăților comerciale a ajuns și la Primăria Craiova. Ideea înființări primului SRL care se va ocupa de administrarea de imobile a fost supusă, ieri, votului consilierilor municipali, dar a fost atacată, punctual, de aleșii PNL. Liberalii au acuzat autoritățile că au lucrat proiectul pe genunchi, fără studii și analize de piață, că vor face mai mult rău decât bine locatarilor, că sabotează mediul privat și că, în definitiv, înființează societatea doar pentru a putea face angajări din rândul membrilor de partid ai PSD. Un moment tensionat a avut loc când deputatul USR de Dolj, Adrian Prisnel, a solicitat cuvântul pentru a semnala și el „ilegalitatea” acestei propuneri, dar nu a primit acceptul consilierilor de a-și expune părerile. PNL Dolj s-a solidarizat însă cu acesta.   

Consilierii PNL au făcut asemănarea cu societățile înființate la București de către primarul Gabriela Firea și a acuzat PSD-ul că, prin acest SRL, nu urmărește altceva decât să creeze o nouă sursă de angajare pentru proprii membri de partid. „Prin acest punct de pe ordinea de zi se dorește înființarea unui SRL, pe modelul Firea, cu obiect principal de activitate – administrarea de imobile. Dacă înțelegem că PSD Craiova vrea să copieze modelul Firea, dacă înțelegem că la partid sunt mulți care trebuie angajați, nu putem înțelege însă de ce acest proiect de hotărâre are un raport făcut pe genunchi”, a arătat consilierul PNL, Marian Vasile.

„Proiectul este întocmit pe genunchi”

Liberalul i-a atras atenția primarului Craiovei că raportul înființări acestei societăți nu conține un studiu de impact economic și o analiză de piață, informații în lipsa cărora nu se poate ști dacă o astfel de idee de business este sau nu oportună. „Procesul-verbal al acestei comisii este public pe internet și vă spun că este demn de kamikaze.ro. Adică dânșii s-au întâlnit acolo, în comisia de analiză, și nu au făcut nici o analiză. Dumneavoastră, care veniți din privat, probabil știți că trebuie să avem, cel puțin, o analiză swot, care este radiografia unei idei de business. Ori noi nu avem nici un fel de impact financiar, economic, social și nici o analiză a pieței, pentru că sunt operatori privați care fac treaba aceasta și se plâng că nu merge. Poate nu este cerere pe piață în acest sens. Deci, a fost tratat acest subiect așa, mi-e greu să spun în batjocură, dar cu deficiențe”, a declarat Vasile.

„Cum protejează asociația interesele locatarilor?”

Consilierul PNL, Flavius Sirop, se teme că, prin această măsură, primăria vrea să impună un control asupra proprietarilor, intervenind în relația directă a acestora cu furnizorii de utilități. „Într-un sistem centralizat, în care primăria și centrează și dă cu capul, proprietarul de apartament o să ajungă să fie doar un plătitor de facturi. Ce se va întâmpla dacă, la un moment dat, va fi nemulțumit de serviciile unei anumite regii, ce fel de presiune poate să pună asociația, fiind în subordinea primăriei? Mă tem că ar fi părtinitoare cu furnizorii de utilități și ar proteja interesele acestora în detrimentul cetățeanului”, este de părere Flavius Sirop. În altă ordine de idei, acesta a mai spus că SRL-ul primăriei va fi și o formă de concurență neloială la adresa mediului privat.

„Se crează un precedent periculos”

Marinel Florescu, consilier PNL, este de părere că nu este altceva decât o „găselniță inutilă”, societatea comercială urmând să se ocupe de o activitate care este acoperită în acest moment de alte regii din subordine, în speță de către RAADPFL Craiova. „Se crează un precedent periculos. Noi suntem aici să administrăm municipiul Craiova, după regulile existente, nu să înființăm noi societăți comerciale. Să avem noi grijă de grijă de societățile comerciale și regiile din subordine, de RAADPFL-ul nostru, nu să înființăm alte SRL-uri care să răspundă de activități care sunt acoperite, în acest moment. Mi se pare o găselniță total inutilă. Suntem într-o economie de piață, să lăsăm piața să funcționeze, iar noi să administrăm municipiul Craiova”, a afirmat Florescu.

Primăria Craiova: 3.000 de craioveni nu sunt administrați

Viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman, a explicat că oportunitatea înființării acestei societăți este dată de existența unei situații de fapt, care trebuie cumva rezolvată. Potrivit acestuia, 3.000 de craioveni, care făceau parte din 19 asociații de proprietari, nu mai sunt administrați de nici un fel, iar acest lucru cauzează datorii pe lanțul furnizorilor de utilități. „Dacă ne gândim că avem 19 asociații fără să fie administrate de nimeni, adică 3.000 de oameni care nu sunt administrați, este bine? Dacă ne gândim că sunt datorii la Termo, din cauza acestor probleme, este bine? Dacă ne gândim că sunt datorii foarte mari la furnizori, este bine?”, s-a întrebat, retoric, viceprimarul Craiovei. Cosman le-a spus consilierilor că societatea comercială nu se va adresa doar asociațiilor de proprietari, ci și persoanelor fizice și juridice, și va avea o paletă bogată de servicii. „Vă dau un singur exemplu: atunci când o persoană care stă la casă are probleme, vine societatea respectivă și îi repară robinetul. Nu punem monopol peste asociații, nu există această intenție, dimpotrivă vrem să asigurăm o gamă variată de servicii de foarte bună calitate”, a precizat Adrian Cosman.

Deputatul USR Dolj nu a primit dreptul de a vorbi în CLM

Votul pe proiectul înființării societății comerciale din subordinea Primăriei Craiova a avut parte și de un moment tensionat. După expunerile consilierilor, deputatul USR de Dolj, Adrian Prisnel, a solicitat dreptul de a-și spune și el părerea vizavi de această inițiativă. Solicitarea sa a fost supusă mai întâi votului consilierilor municipali, dar a fost respinsă. Cu excepția celor șase consilieri PNL, care au votat pentru a i se da dreptul parlamentarului USR să vorbească, toți ceilalți consilieri municipali s-au opus acestei intervenții. „Este parlamentar al României, lăsați-l să vorbească” – s-a cerut din sală. Președintele de ședință a continuat, însă, să citească următorul punct de pe ordinea de zi, timp în care deputatul USR solicita, mai departe, dreptul de a se adresa consiliului, din calitatea sa de parlamentar. „Ați cerut dreptul să vorbiți, consiliul local nu v-a dat dreptul să vorbiți. Înțelegi că nu am făcut decât să respectăm un regulament, da?”, a intervenit, de la prezidiu, și primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Pentru că în sală se iscase zarvă, iar unii dintre aleșii locali solicitau să se facă ordine, președintele de ședință a cerut Poliției Locale să intervină. Câțiva agenți de ordine au intrat în sală și l-au flancat pe deputatul USR, convingându-l, în cele din urmă, să părăsească sala.

Proiectul de hotărâre, atacat la Consiliul Concurenței

Ulterior, printr-un comunicat de presă, Adrian Prisnel a transmis că a solicitat cuvântul pentru a atrage atenția asupra problemelor de legalitate pe care le are proiectul de hotărâre, care încalcă mai multe legi: Legea Transparenței decizionale, a Concurenței și Legea organizării și funcționării asociațiilor de proprietari. „Am venit să atrag atenția majorității din Consiliul Local și primarului Mihail Genoiu că hotărârea de înființare a unui SRL care să administreze imobilele este imorală, ilegală și nocivă pentru cetățenii Craiovei. Va rezulta un monopol, pentru că primăria și controlează și prestează serviciile de administrare, fiind într-o poziție dominantă în raport cu firmele cinstite de pe piață. Omoară firme cinstite, aduce șomaj și va putea impune ce prețuri dorește”. Prisnel a precizat că USR Dolj va sesiza Consiliul Concurenței și prefectul județului Dolj, nelegalitatea hotărârii.