„Carmina Burana”, spectacol-eveniment la Ploiești, cu muzicieni craioveni

0
335

Spectacol-eveniment, aseară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești: „Carmina Burana”, cantată scenică de Carl Orff, a fost prezentat, cu casa închisă, pentru prima dată în ultimii 15 ani în acest oraş. Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, sub bagheta reputatului dirijor Tiberiu Soare, s-a aflat Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Soliştii serii, contratenorul Cezar Ouatu, soprana Ramona Păun, baritonul Ştefan Ignat, au fost acompaniaţi şi de Corul de copii Allegrezza al Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti.

„Carmina Burana” se bazează pe melodii şi texte medievale din secolele XII-XIII, descoperite în manuscris (Codex Buranus), într-o mănăstire benedictină din regiunea Alpilor bavarezi, în anul 1803, de Christoph von Artein, şi publicate într-o culegere, în 1847. Autorii textelor (călugări, filosofi, poeţi, oameni de rând) vorbesc în versurile lor, într-un mod naiv, despre natură, dans, viaţă şi dragoste: cântece de slavă închinate primăverii şi vieţii, versuri satirice adeseori indecente şi erotice, cântece de petrecere, dansuri pe o ritmică viguroasă. Lucrarea valorizează limba autentică a manuscriselor medievale – latina vulgară, germana şi franceza – şi este scrisă pentru un ansamblu impozant: trei solişti (soprană, tenor, bariton), cor mixt, cor de copii, o amplă partidă de suflători, orchestră de coarde şi numeroase instrumente de percuţie.

«„Carmina Burana” este un spectacol care nu a mai fost prezentat pe scena Filarmonicii ploieştene de 15 ani, iar de această dată vine cu o premieră în ceea ce priveşte efectele vizuale. În plus, concertul va fi înregistrat şi ulterior va deveni un DVD emblematic pentru activitatea instituţiei de cultură ploieştene», au precizat reprezentanții Filarmonicii „Oltenia” într-un comunicat de presă. Directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Vlad Mateescu, a apreciat că acesta este unul dintre cele mai importante concerte din cadrul stagiunii aniversare 65 a instituției.