Ştiinţa încheie turul în Banat

0
418

ACS Poli Timişoara – Universitatea Craiova

Timişoara, stadion: „Dan Păltinişanu”, astăzi, ora 20.30

ACS Poli Timişoara: Curileac – Ciucur, Melinte, Bocşan, Ţigănaşu – Artean, Vaşvari – Al. Munteanu, Curjuric, Bârnoi – Şeroni. Antrenor: Ionuţ Popa. Rezerve: Straton – Podină, L. Oprea, Velcotă, Solijc, Doman, Totic.

Universitatea Craiova: Calancea – Screciu, Kelic, Tiago Ferreira – Martic, Mateiu, Zlatinski, Bancu – Gustavo, Băluţă, Mitriţă. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Mitrovic – Datkovic, Briceag, Dimitrov, Burlacu, Roman, Bărbuţ.

Arbitru: Istvan Kovacs

 

Universitatea Craiova joacă la Timişoara în ultima etapă a turului sezonului regulat

Meciul Ştiinţei la Timişoara poate fi şi „complicat”, aşa cum îl prefaţa Devis Mangia, deşi ar trebui mai degrabă să reprezinte „o victorie certă”, după cum superoptimist se exprima Mateiu. Diferenţa de buget e mare între cele două echipe, iar alb-albaştrii ar trebui să o reflecte pe teren. Pe de altă parte, a doua echipă ca buget din Liga I, după FCSB, CFR Cluj, a pierdut pe Bega, fiind condusă cu 4-0 după o oră de joc. Timişoara nu mai este însă echipa de anul trecut, cu buget la limita de avarie şi lot încropit în câteva zile, ci a avut o campanie de transferuri remarcabilă în vară, aducând jucători importanţi pentru Liga I. În primul rând banda dreaptă de la Mediaş, Creţu-Alex Munteanu, apoi duetul de la Iaşi, Ciucur-Ţigănaşu, dar şi fostul căpitan al Botoşaniului, Gabi Vaşvari. Ionuţ Popa are tendinţa de când era la Iaşi să exagereze cu văicărelile în privinţa indisponibililor, anunţând o listă interminabilă a acestora, dar pe care dacă o consulţi regăseşti mai mult rezerve şi juniori, iar „incerţii” sunt apţi de joc. E adevărat, pe lângă absenţa unui atacant veritabil, unicul din lot, Drăghici, fiind accidentat, gazdele nu-i au la dispoziţie nici pe Cânu, Creţu şi Croitoru. Numai că Ionuţ Popa, un strateg veritabil, se reorientează rapid şi reprofilează jucători care se pliază pe posturi inedite. Spre exemplu, Şeroni, fundaş central sau de bandă stângă, a evoluat vârf la Iaşi, în runda trecută şi chiar a marcat golul de un punct, pe final de meci.

Bănăţenii excelează la mijloc

Forţa principală a echipei de pe Bega o reprezintă însă linia mediană, unde jucători precum Vaşvari, Munteanu şi Artean ştiu să abordeze jocul în funcţie de fază, efectuând rapid tranziţia pozitivă, susţinuţi de aripi rapide precum Ciucur şi Ţigănaşu. „Se vede de la o poştă cu problema numărul 1 este lipsa atacantului. Mai bine zis a celui care înscrie, nu a celui care figurează în linia de atac. O foarte mare problemă este şi absenţa lui Cânu, căpitanul nostru, care ne va lipsi foarte-foarte mult din angrenajul nostru. Probleme de ordin medical mai sunt şi la Ţigănaşu, Bocşan şi Doman. Creţu încă nu este refăcut. Sunt probleme mari, avem cel mai redus lot din punct de vedere numeric din Liga 1. Trebuie să ne descurcăm aşa cum putem” a anunţat Ionuţ Popa, care nu a uitat să-şi elogieze adversara: „Craiova joacă foarte bine, cred că se bate la campionat. Are jucători tehnici, rapizi. Toate meciurile sunt grele, nu numai cu Craiova”. Fostul jucător de la Pandurii şi Iaşi, Alexandru Ciucur s-a declarat încrezător înainte de duelul cu oltenii: ”Ne aşteaptă un meci dificil, cu o echipă valoroasă, foarte bine organizată, cu jucători care pleacă foarte bine pe contraatac. Noi vom juca la victorie, ca în toate jocurile de până acum, şi sunt convins că vom face un meci foarte bun pe stadionul ”Dan Păltinişanu”. Suntem foarte motivaţi şi suntem încrezători că vom scoate cel puţin un punct în jocul cu Craiova. Deşi trebuie să spunem că întâlnim o foarte bună formaţie a campionatului, este pe podium. Ştim ce înseamnă un meci cu Craiova. Chiar dacă avem mulţi absenţi, cred că avem jucători buni care să-i înlocuiască pe cei care nu pot evolua vineri”.

Dacă pierde la Timişoara, Mangia face un tur mai slab ca Mulţescu

Problema principală a Craiovei în ultimele etape o reprezintă fundaşii. Mangia are la dispoziţie mai mulţi stoperi decât a avut Universitatea de când a promovat, dar aceştia se întrec în  gafe. Antrenorul i-a simţit labili pe aceştia şi a încercat diverse formule de apărare în care s-au regăsit: Kelic, Spahija, Tiago, Briceag, Screciu, Popov sau Datkovic. Şi totuşi, Mangia nu a renunţat la aşezarea cu 3 fundaşi şi nici nu are de gând să o facă, considerând că greşelile au fost individuale, de execuţie, şi nu ţin de organizarea jocului. „Am făcut erori, dar nu neapărat ca organizare de joc, au fost neatenţii, nu am primit goluri fiindcă adversarul a fost superior, ci pe erorile noastre. Vom utiliza tot trei jucători pentru a construi. Am transferat mulţi fundaşi pentru a nu risca să ajungem ca anul trecut, când pe final de campionat s-a ajuns aproape de situaţia de a nu avea fundaşi la dispoziţie” a spune antrenorul Craiovei. Revin astăzi în echipă Zlatinski şi Mitriţă, după suspendări, unicul absent fiind Rossi. Burlacu este în mare formă, dar probabil va intra tot pe parcurs, fiindcă tripleta ofensivă Mitriţă-Băluţă-Gustavo pare indestructibilă.

Craiova n-a câştigat la Timişoara în ultimele deplasări, reuşind o remiză acum 2 ani, iar în sezonul trecut a pierdut cu 3-2, după un gol decisiv al actualulului alb-albastru, Bărbuţ, şi un arbitraj ostil al lui Robert Dumitru. Timişoara este mai solidă decât anul trecut, în timp ce Craiova a strâns tot atâtea puncte ca acum un an după 12 runde, Mangia având nevoie de un egal pe Bega pentru a egala măcar agonioseala Ştiinţei lui Gigi Mulţescu din turul sezonului trecut. Ar fi o contraperformanţă a antrenorului italian, care a avut la dispoziţie un lot mai generos, numeric şi valoric, infrastructură ireporoşabilă, cât şi avioane pentru deplasările lungi.