Directorul ANOFM, reţinut de DNA pentru luare de mită

0
291

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM),

Silviu Bian

Silviu Bian, acuzat de luare de mită în formă continuată, a primit de la subalterni, în 17 septembrie, 22.000 de euro şi 19.000 de lei, iar alţi 82.000 de euro i-au parvenit sâmbătă, 15 octombrie, când a şi fost prins în flagrant, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie. Bian a cerut banii de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor, spun procurorii anticorupţie. Sumele primite de şeful ANOFM au reprezentat o parte din retribuţiile funcţionarilor pe lunile august, respectiv septembrie. Silviu Bian a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore şi urmează a fi prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Directorul ANOFM a fost prins în flagrant, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce primea 82.000 de lei de la angajaţii AJOFM din Brasov. Flagrantul a fost realizat la Braşov, unde Bian s-a deplasat să ridice banii. Tot sâmbătă, în jurul orei, 20.40, anchetatorii anticorupţie l-au adus pe Bian de la Braşov la sediul DNA, audierea acestuia încheindu-se în jurul orei 2.30. Potrivit avocatului acestuia, Cristian Ene, secretarul de stat s-a declarat nevinovat.

„Există suspiciuni potrivit cărora domnul preşedinte Silviu Bian ar fi menţinut în funcţii anumite persoane de la agenţiile de ocupare, cerând, în schimb, anumite sume de bani. Sunt doar suspiciuni, anchetatorii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Şanta. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a dat asigurări că şeful ANOFM va fi, cu siguranţă, revocat din funcţie: „Cu siguranţă va fi revocat din funcţie şi vom căuta o soluţie pentru înlocuirea domniei sale. (…) Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lui. Nu am fost informată cu privire la acest caz. Nu a fost nici un lucru care să-mi atragă atenţia cu privire la activitatea lui din ultimele trei săptămâni. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face treaba şi vor prezenta exact ce s-a întâmplat”.